TOP INTERIJER

Šibenski stan poznatog hrvatskog arhitekta: Restauracija romantičnog prostora u staroj palači

 SAŠA BURIĆ/CROPIX
Stan veličine 90 kvadrata ima veličanstvene visoke stropove i vitraj koji je proizveden u staro doba u Veneciji

Stan u palači Šižgorić na šibenskoj rivi, na prvoj, piano nobile etaži dobio je suvremeno lice, ali sa svim mogućim restauracijama. Obnovljen je i uređen prema projektu poznatog arhitekta Ante Vrbana.

Palača plemića Šižgorić datira iz 1871. godine, sagrađena je od kamena i glasi za jednu od najljepših u tom gradu. Stan veličine 90 kvadrata ima veličanstvene visoke stropove i vitraj koji je proizveden u staro doba u Veneciji.

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Arhitekt Ante Vrban u Šibeniku je udahnuo novi život u stan koji je bio u lošem stanju. Sve se pažljivo demontiralo, uklonile su se razne intervencije, stan se konstruktivno učvrstio i napraviljene su nove instalacije. Uz neke materijale koji su izvorno pripadali tom vremenu...

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

- Dok sam bio klinac, kad bismo djed i ja išli na brod koji je bio vezan u Dolcu, svako jutro bismo prolazili ispod balkona ove kuće i uvijek bih zastao i pitao ga - tko tu živi? Bio sam opčinjen fasadom i balkonom. Nakon toga godinama nisam tuda prolazio, jer me život odveo na sto drugih strana, ali mi je to nekako ostalo u podsvijesti kao najljepša memorija na trenutke s djedom kojeg više nema - kaže Ante te nam otkriva kako se dogodilo da taj stan postane njegov.

Bio je izvan Hrvatske i u nekoj ludoj fazi života na gradilištima na pet različitih strana svijeta, kada mu je zazvonio telefon.

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

U jednom dijelu dugačkog hodnika otvoreno je proširenje i stvoren je prostor za kuhinju

image
ANTE VRBAN

- Nazvala me prijateljica Franka Baranović koja stanuje u istoj kući i rekla: Ante, prodaje se stan na 1. katu, moraš ga kupiti. Te mi se sekunde vratio cijeli film iz djetinjstva. Kupio sam ga doslovno na neviđeno, jer sam morao djelovati brzo, s obzirom na to da je bilo dosta zainteresiranih. U vrijeme kada sam doslovno resetirao cijeli poslovni modus i sve promijenio, on je došao kao fresh start - objašnjava.

Stan je ispunjen svjetlom sa svih strana te se igra svjetla i sjene mijenja mnogo puta kroz dan

Palača Šižgorić od kamena i drvenih grednika, s parketima, stubištem od masivnih kamenih nagaza, sredinom 19. stoljeća bila je rezidencija najviše kvalitete. Ima četiri etaže i jednu prizemnu, poluukopanu u kojoj su danas poslovni prostori. Prije su tu bile konobe, ostave i prostori za osoblje kuće. Fasada je kamena, drvenih prozora sa škurama. Balkon, koji je dio njegova stana i proteže se po cijeloj dužini sjeverozapadnog pročelja, gleda na kupolu katedrale i rivu. Konstruktivno je zgrada, kaže Vrban, besprijekorna i njegovana kroz vrijeme.

Razgovaramo o tome kako je zamislio koncept uređenja.

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Bio je u izrazito lošem stanju, pregrađen u nekoliko soba, ali se ispod svega nazirao njegov izvorni sjaj. Vratio sam ga na način na koji zaslužuje, najboljim materijalima i tehnologijom. Sve smo pažljivo demontirali, uklonili razne intervencije kroz vrijeme, učvrstili ga konstruktivno, napravili potpuno nove instalacije. Naručio sam materijale koji su izvorno pripadali tom vremenu, parkete, keramiku u kupaonici... Restaurirali smo originalne prozore i škure, popravili vitraje. Ručno je žbukan smjesom po originalnom sastavu kada je građen, nema knaufa. Zapravo je potpuno restauriran i obnovljen najnovijim tehnologijama obrade materijala, ali u duhu svog razdoblja - objasnio je Ante Vrban te dodao da se, pak, njegov potpis najviše vidi u detaljima i logici prostora i, naravno, svjetlu.

Stan ima jednu veliku spavaću sobu u kojoj je postavljena palma kod jednog od prozora

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

“ORIGINALNO JE U STANU POD ISTO BIO PARKET - RIBLJA KOST, BIO JE U LOŠEM STANJU, ALI SIVOG SJAJA. NOVI PARKET JE ZATO U SIVOM TONU SA SREBRNOM PRAŠINOM U BAJCU, ISTO RIBLJA KOST”, KAŽE ANTE VRBAN

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Uređenje kupaonice je toplo, u tonovima zemlje, također s biljkom ispred prozora s vitražem

Pri ulasku u stan stupa se u dugi hodnik s nizom polukružnih prozora i niša prema Uskočkoj ulici, koji je na svom kraju ranije imao vrata, koja je arhitekt maknuo jer je dvije sobe pretvorio u jednu i napravio veliki dnevni boravak koji po svojoj cijeloj širini ima balkon na koji se izlazi kroz tri polukružna dvostruka vrata. Tako da se sada, čim se otvore ulazna vrata, vidi kupola katedrale i cijela dužina stana osvijetljena je dnevnim svjetlom bočno s prozora, a u daljini dvostrukim vratima dnevnog boravka. U jednom dijelu hodnika, kako kaže, da mu malo "razbije" dužinu, otvorio je proširenje i stavio prostor za kuhinju. Uz nju je velika kupaonica i jedan odvojeni toalet za goste. U stanu su, dakle, jedna velika spavaća soba, dnevni boravak, kuhinja, kupaonica i toalet za goste.

ZA OVU PALAČU VRBANA VEŽU USPOMENE IZ DJETINJSTVA JER BI UVIJEK PROMATRAO BALKON, KOJI JE TAKO POSEBAN

Stan dobiva prirodno svjetlo sa svih strana svijeta, tako mu se kroz dan potpuno mijenja karakter, sjenama, bojom vitraja i suncem. I naš je fotograf Saša Burić bio oduševljen sjenama, rekavši da je svjetlo u stanu poetično.

image
SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Na zidovima su neke od Antinih najdražih slika i grafika. Uokvirena je originalna skica prve kuće koju je nacrtao. Tu je i maketa broda koju mu je djed napravio kad je bio mali. Od namještaja, najdraža Knoll sofa, Barcelona Mies Van der Rohea koja je prvi dizajnerski komad koji je sam kupio i skupljao je za nju novac kao student.

U taj stan sam stavio sve komade koji su mi označili neku fazu života. Saarinen tulip stol je iz jednog od mojih drugih stanova, ali tu mu je nekako mjesto. Kameni monoliti ispred sofe su moja kolekcija namještaja iz 2021., od kamena travertina Navona, koja je rasprodana u tri dana, proizvedeno je samo 20 komada u tri dimenzije. Srebrni tepih je isto moja kolekcija, zove se Zeus jer je iste boje kao moj prvi i zadnji pas - rekao je Ante.

Stan arhitekta Vrbana nalazi se na šibenskoj rivi. Ima pogled i na more i na kupolu katedrale

Na zidu je i poliptih Deana Jokanovića, koji obožava. I neke najdraže grafike koje je izvadio iz arhive slika.

Dnevni boravak u ovom stanu doista je posebno mjesto, igra svjetla, sjene i boje se mijenja, pa se zaneseš u trenu... Pitamo arhitekta kakav je bio originalni pod u stanu, a kakav je sad?

Originalno je isto bio parket, riblja kost. Kad smo ga izvadili, s jedne letve skidali smo polako slojeve i došli smo do jednog čudnog sivog odsjaja. Zato je novi parket riblja kost sa srebrnom prašinom u bajcu, Berti mi je proizveo parket po posebnoj narudžbi - odgovara.

image



SAŠA BURIĆ/CROPIX
image
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Rasvjeta je stropna, topla, 3000 K LED, ugrađena. To je generalna rasvjeta u stropu, napravio je, kaže, repliku štukatura od gipsa, ručno su rađene po otisku originala i rađeni su novi kalupi.

- Uglavnom navečer upalim samo nekoliko samostojećih ambijentalnih lampi. Rijetko ili nikad palim generalnu rasvjetu. Osim u kupaonici. Balkon je osvijetljen tako da svijetli kamena fasada između balkonskih vrata, ali svjetla grada i par lampi daju mu najljepšu atmosferu - opisuje.

Balkon od kamena s nosačima od kamenih masiva s dekorativnim kamenim šiškama na konzolama je restauriran, kao i originalna divna ograda. Uzak je jer je nekoć imao funkciju za držanje govora te još ima originalne stalke za zastave. I originalne restaurirane škure. U Stolariji Gojanović u Šibeniku napravili su identične replike balkonskih vrata po starom sistemu i originalnim okovima jer su bila potpuno istrulila od neodržavanja i vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 15:40