Preokret

Skandinavski minimalizam je izašao iz mode, sve se više traži namještaj koji privlači poglede

Natuzzi sjedeća garnitura Adam; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

 NATUZZI
Trendovi u svijetu interijera se svake godine mijenjaju pa danas dominiraju nježne linije, toplina, domaćinski osjećaj i povrh svega – udobnost. Drugim riječima, sve ono što se zanemarivalo u minimalističkom skandinavskom stilu.

Nakon duge vladavine skandinavskog minimalizma, svijet interijera trenutačno doživljava potpuni preokret. Ravne i čiste linije lagano padaju u zaborav jer na velika vrata dolazi namještaj zaobljenih linija!

Zakrivljene, meke siluete i lukove do prije par godina nismo često viđali u suvremenoj arhitekturi. No, trendovi u svijetu interijera se svake godine mijenjaju pa danas dominiraju nježne linije, toplina, domaćinski osjećaj i povrh svega – udobnost. Drugim riječima, sve ono što se zanemarivalo u minimalističkom skandinavskom stilu.

Upravo iz tih razloga namještaj zaobljenih linija sve češće možemo vidjeti u dnevnim boravcima, a neki su ga širokih ruku prigrlili već na početku pandemije. Tada smo puno vremena provodili zatvoreni u svojim domovima pa smo, spontano, uočavali njegove nesavršenosti. Kožna garnitura ravnih linija koju smo prije obožavali najednom nam je postala prehladna, pretvrda i neudobna. Komoda u skandinavskom stilu također nas je „bola u oči” zbog svojih oštrih kutova i htjeli smo ju zamijeniti onom koja odiše udobnošću. Hladno smo željeli zamijeniti toplim, neudobno mekanim i udobnim, a pravocrtno zaobljenim. No, zašto su nam se potrebe za stilom uređenja toliko promijenile?

Stvara osjećaj sigurnosti

Nova istraživanja pokazuju da postoji jaka korelacija između oblika namještaja i našeg raspoloženja. Oštri predmeti ravnih linija potiču osjećaj nesigurnosti i prijetnje, dok su zaobljeni povezani sa srećom, skladom te smirenošću. Odnosno, emocijama i raspoloženjima kojima smo posebno težili u početku pandemije.

Da meke siluete i lukovi stvaraju sigurnost i harmoniju u dnevnom boravku, zna i nagrađivana dizajnerica luksuznih interijera Klaudija Zubčić. Objasnila nam je gdje je najbolje pozicionirati takve komade namještaja.

- Svakako je efektan zbog svojih oblina te kao takav radi harmoniju u prostoru. Kod takvog oblika namještaja se mora pripaziti da prostor bude prostran i prohodan jer zaobljeni komadi namještaja traže puno više mjesta od pravokutnih te najbolje izgledaju kada se pozicioniraju u središtu prostora – ističe poznata dizajnerica interijera.

image

Klaudija Zubčić, dizajnerica luksuznih interijera

VEDRAN PETEH/CROPIX

No, imali li ovaj trend povijesno utemeljenje u nekom stilu? Kakve arhitektonske vrline treba imati prostor u koji idealno pristaje kauč ili garnitura zaobljenih linija?

Na to pitanje odgovor nam je dao Ivan Mladina, glavni arhitekt i kreativni direktor Desktop Art.

- Kao što je slučaj s većinom industrijskog dizajna, ono što u nekom trenutku smatramo trendom često ima utemeljenje u stilovima iz bliže ili dalje prošlosti. Danas popularan namještaj zaobljenih linija stilski je izravno inspiriran periodom poslijeratne moderne i usponom skandinavskog dizajna (Jacobsen, Arctander, Wegner), s primjetnim utjecajem francuske škole (Royere, Paulin, Ducaroy) te dakako američkih dizajnera kao predvodnika stila tog vremena (Saarinen, Bertoia, Eames). Organični oblici i neutralna paleta boja tadašnjeg stila koji je nastao inspiriran modernošću života i napretkom u tehnologiji, na duhovit su se način sljubili s taktilnošću danas izrazito popularnog wabi-sabi stila koji slavi prirodne nesavršenosti i stremi k povezivanju s onim praiskonskim u nama – rekao je Mladina.

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!

image

Arhitekt Ivan Mladina

VANESA PANDŽIĆ/CROPIX

Tako su danas, kaže poznati arhitekt, neočekivano ponovno popularna već pomalo zaboravljena remek-djela starih majstora industrijskog dizajna. Baš kao Zubčić, i arhitekt predlaže da se zaobljenom namještaju ostavi dovoljno prostora kako bi „disao” u prostoriji.

- Pri dizajniranju prostora s namještajem zaobljenih linija, potrebno je znati da takvo zaobljeno tijelo drukčije reagira s okolinom od tijela uobičajenih, četvrtastih linija. Prije svega, zaobljen namještaj, pogotovo sjedeći, traži općenito više zraka oko sebe jer pogled treba neometano kliziti po njemu. Utoliko ga je potrebno postaviti ne odmah uza zid već ga od zida udaljiti barem dovoljno da se može naslutiti oblik stražnje strane – ističe Mladina.

U tom slučaju poželjno je i da se prilikom uređenja u ovom stilu odabere modularni namještaj s mogućnosti više kompozicija, kao što je primjerice onaj iz salona Natuzzi.

Ondje se može pronaći moderna te izrazito udobna sjedeća garnitura Adam, dizajnirana u suradnji sa studiom Marcela Wandersa. Izvrsno će se uklopiti u svaki dnevni boravak jer sadrži elemente s pomičnim naslonima za glavu koji se prilagođavaju prema željenoj visini i poziciji. Zahvaljujući ovoj funkciji garnitura postaje intimna oaza za opuštanje iz koje ne želimo izaći, a dnevni boravak dobiva na toplini koju je ponekad teško postići, pogotovo u velikim prostorijama.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Adam; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Odlično rješenje za manje prostore je sofa Sohay, koju je dizajnirao Mauro Lipparini, a inspirirana je prirodom i relaksirajućom atmosferom koja se lako preklopi u kauč za odmaranje. Odiše jednostavnošću zbog čega se jednostavno uklapa u svaki interijer, a glavne karakteristike su joj udobnost i funkcionalnost.

Modularnost i udobnost možete postići i pomoću Natuzzi sofe Buddie, formirane od sedam različitih modula koji se mogu kombinirati prema želji – u linearne, kutne oblike, otoke, simetrične ili asimetrične kompozicije. Svaka kombinacija može se razlikovati od druge, no zajednička im je udobnost i sklad forme koje se lako mogu uklopiti u svaki prostor vašeg doma. Model Buddy dizajnirao je također čuveni talijanski dizajner Mauro Lipparini, a baziran je na mekim zaobljenim oblicima kompaktnih dimenzija.

image

Natuzzi sofa Buddie; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Otvoreni zaobljeni oblici namještaja kao da nas zovu da prilegnemo i napunimo baterije za drugi dan. Slično bismo mogli pomisliti i kad ugledamo Natuzzi sofu Juno koja je simbol mediteranskog komfora i udobnosti.

image

Natuzzi sofa Juno; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Zahvaljujući preklopima na krajevima rukonaslona i naslona, sofa djeluje izrazito mekano i udobno, što se brzo projicira i na ostatak doma. Mediteranski prizvuk postići ćete i uz inovativnu sofu Calilla s pomičnim mehanizmima koji imaju dodatni naglasak na lumbalni dio leđa, a ujedno sadrži iznenađujuće vizualne efekte za dinamičan izgled dnevnog boravka. Za potpuni dojam još vam samo nedostaje glamurozna anatomska fotelja Ensis s mehanizmom za okretanje i ljuljanje u obliku školjke.

image

Natuzzi sofa Calilla; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Inspiraciju mediterana i morskih valova možete potražiti i u vintage šarmantnoj sofi Wave iz Deep kolekcije. Model je osvojio prvo mjesto za dizajn na Archiproducts Design Awards 2020. godine, a za ovaj uspjeh je zaslužna slovenska dizajnerica Nika Zupanc, kreatorica kolekcije. Inspiraciju je pronašla u Jadranskom moru, njegovoj dubini, prostranosti, valovima, radosti, ljubavi, strasti te bezbrižnosti lijepih ljetnih dana.

image

Natuzzi sofa Wave; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Kolekcija je tu da vas zagrli i zaštiti, da zastanete i malo sanjarite pod valovima i u tišini mora. Wave je linearna sjedeća garnitura zavojitih i okruglih oblika. Dostupna je kao trosjed, dvosjed, naslonjač i stolica u dvije veličine. Manja stolica promjera 68 cm, a veća je promjera 84 cm čiji je oblik kao dva polumjeseca što omogućuje umetanje metalnog postolja koje je u funkciji za odlaganje novina, časopisa. Sofe i tabure Wave dostupni su u širokoj paleti tkanine i kože različitih boja i tekstura. Jastuci za sjedalo i naslon izrađeni su od poliuretana visoke gustoće eucafeel vlakna koji ima izvanredne karakteristike pri upotrebi - potpunu kontrolu vlage, idealnu kontrolu topline, optimalno rasterećenje tlaka i visoku elastičnost. Metalna osnova izrađena je od lakog satenskog metala zlatne boje, obrađena poliranje i lakom u prahu zbog čega odiše elegancijom i glamurom te se kao takva savršeno uklapa u moderne prostorije.

Nećete pogriješiti niti ako u vaš luksuzno opremljen dom integrirate sjedeću garnituru Valzer koja također odgovara zahtjevima modernog uređenja – obla je te odiše elegancijom i stilom. Njena glavna karakteristika su pomični nasloni i rukonasloni, zbog čega je odlična za popodnevnu ili večernju relaksaciju.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Valzer; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Isti dojam ćete postići i uz sjedeću garnituru Amalia koja je savršen spoj klasičnih te suvremenih stilova. Sa svojim jednostavnim linijama, krade reflektore u bilo kojoj dnevnoj sobi ili spavaćem prostoru, dok su njeni jastuci i sjedala ispunjeni Climalight memorijskom pjenom visoke gustoće za potpunu udobnost i dugotrajnost. Model Amalia su stvorile arhitektice Bernhardt & Vella, a njena najbolja osobina je što se može postaviti samostalni ili s kutnom garniturom. Dostupna je u tkanini ili koži, različitih boja i kategorija.

image

Natuzzi sjedeća garnitura Amalia; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Natuzzi sofa La Scala, koju je dizajnirao Claudio Bellini pravi je izbor za ljubitelje moderne klasike, baš kao i sofa upečatljivog izgleda Cava.

image

Natuzzi sofa La scala; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Oba modela imaju duboka i mekana sjedala te su nadasve udobna. Mogu se postaviti i u središte dnevnog boravka jer će se svojim izgledom savršeno vizualno uklopiti u suvremeni interijer u kojem dominira namještaj oblih linija.

image

Natuzzi sofa Cava; Salon Natuzzi, Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 13:01