Otvoren, jednostavan i svjež

Stan površine 130 m2 u Zagrebu

Posjetili smo dom mlade peteročlane obitelji na zagrebačkim Vrbanima

Kada netko vodi dinamičan način života koji se temelji na povezanosti s prirodom, posve je logično da će i njegov životni prostor biti u skladu s tom filozofijom: otvoren, jednostavan i svjež. No, kako to postići? Odgovor na ovo pitanje pronašli smo na zagrebačkim Vrbanima, u domu mlade peteročlane obitelji, čije je uređenje vodila arhitektica Martina Miličević Pojatina. Riječ je o stanu površine 130 kvadrata s prostranim balkonom na zadnjem katu novosagrađene peterokatne zgrade.

– Vlasnici su ljubitelji prirode, u koju pobjegnu kad god stignu, a njihova biblioteka puna je literature o alternativnim načinima liječenja i općenito pristupu životu. Upravo zbog takvog stava glavni je zadatak bio kako stvoriti topao, ugodan prostor, prožet prirodnim materijalima, a istodobno dobiti moderan, jednostavan interijer koji će biti funkcionalan i lak za održavanje – kaže arhitektica i dodaje kako je olakotna okolnost pri projektiranju bilo dugogodišnje poznanstvo s vlasnicom, a samim time i bezuvjetno povjerenje koje je dobila.

Tri dječje sobe nisu dirane, a izmještanjem zida u roditeljskoj dobiven je prostor za walk-in ormar

Budući da je stan imao kvalitetno osmišljen tlocrtni raspored, nije bilo potrebe za zahtjevnom rekonstrukcijom, nego samo manjim kozmetičkim prilagodbama. S jedne strane, bilo je potrebno funkcionalno prilagoditi stan brojnoj obitelji, a s druge zadovoljiti i uskladiti životni prostor s navikama ukućana. Rekonstrukcija je obuhvaćala izmještanje zida roditeljske sobe, čime joj je pridodan dodatni prostor koji je omogućio izvedbu prostranog walk-in ormara, dvije manje kupaonice spojene su u jednu površine osam i pol četvornih metara, gdje su smješteni tuš-kabina i kada, WC i pisoar te servisni dio, dok je uz kuhinju izvedena izba koja nije u originalnom nacrtu, ali je svakako bila prijeko potrebna.

– Svi ovi moji konstruktivni prijedlozi bili su jednoglasno prihvaćeni. Najviše su se lomila koplja oko pisoara, koji je za muški dio obitelji smatran neophodnim, dok je ženski dio to smatrao nepotrebnim zauzimanjem prostora – kaže arhitektica sa smiješkom.

Boje hrasta i kamena

Preuređeni stan sastoji se od ulaznog prostora, gdje su i manje sanitarije, koji vodi u open-space prostor, površine oko 46 kvadrata, a koji je dispozicijom namještaja podijeljen na tri zone: blagovanje, dnevni dio te kuhinju s izbom. Duž cijele južne strane tog otvorenog prostora prostrani je balkon, površine oko 15 kvadrata, s kojeg se pruža otvoren pogled i preko kojeg dolazi velika količina prirodne osvijetljenosti. Nastavak stana je funkcionalno odijeljen i to je privatni dio: hodnik nas vodi do kupaonice, tri dječje i četvrte roditeljske sobe.

Zbog kvalitetnog tlocrtnog rasporeda, nisu dirane tri dječje sobe. U interijeru prevladava kombinacija drva u boji hrasta i kamena, a cijeli prostor povezuje bijela boja. Na podu je gotovi parket velikih dimenzija u boji izbijeljenog hrasta, četkane obrade površine kako bi se izbjegla dominacija poda bojom, a dobila čistoća i elegancija prostora. Dodatnu toplinu daje dekorativni kamen na zidu, koji se pojavljuje kao podloga blagovaonskom stolu, kao i obloga šanka. I zidovi su uglavnom bijeli, a naglasak na njih ostvaren je zanimljivim slikama Fadila Vejzovića.

Kompletan namještaj je iz asortimana tvrtke Galleria Interijeri, kako onaj gotovi, renomiranih talijanskih proizvođača, tako i visokokvalitetan namještaj izrađen po mjeri. Tako je kuhinja proizvođača CarmaCucine izvedena u kombinaciji visokih elemenata u prirodnom uljenom furniru hrasta, kao i golema pokrivna ploča šanka, dok su ostali kuhinjski elementi bijele boje u visokom sjaju.

Staklo između kuhinjskih elemenata s nježnom grafikom maslinove grane, pak, odabrala je vlasnica. Središnji dio blagovaonice zauzima veliki stol od hrastova masiva u njegovoj prirodnoj boji, a boravka raskošna sjedeća garnitura talijanskog proizvođača F.lli Ferro u svijetloj tkanini s brojnim dekorativnim jastučićima koji daju ugodnost i toplinu. Ostali elementi u boravku izvedeni su u prirodnom hrastovu furniru, lakiranom u bijelu boju (dnevni boravak Sistema 302, proizvođača Napol Arredamenti).

Jedan od važnijih zahtjeva vlasnika bila je i dobra osvijetljenost prostora, što je u boravku postignuto downlighterima s regulatorima osvijetljenosti. Od sporedne dekorativne rasvjete, tu su, iznad blagovaonskog stola, veliko svjetlo te iznad šanka tri mala rasvjetna tijela Castore Calice proizvođača Artemide, a kao pozadinsko osvjetljenje sjedenja Artemidina Tolomeo Parete.

Zlatni krevet

– Zanimljivost u boravku je sjedeća garnitura s tkaninom koja se u potpunosti može skinuti i prati, što je vlasnici bilo osobito važno pored troje djece i simpatične maltezerice Lune – ističe Martina Miličević Pojatina i vodi nas prema intimnijem dijelu stana. Prirodni hrast pojavljuje se i u kupaonici – ladičar ispod kamenih umivaonika izrađen je po mjeri od hrastova furnira, dok je iznad umivaonika veliko ogledalo, postavljeno kao fronta kupaonskih ormarića koji skrivaju puno prostora za odlaganje, što je i potrebno ovoj brojnoj obitelji.

Dvije kupaonice spojene su u jednu u kojoj su kada, tuš-kabina, WC i za muški dio neophodni pisoar

– Povezanost s prirodom došla je do izražaja i u obliku obloge zidova tuša mozaikom od pravoga kamena kao još jedan motiv prirode. Tu je smješten i sporni pisoar, kojem se voda za ispiranje pokreće na senzor, što izluđuje vlasnicu. Zbog preosjetljivosti senzora ne može se normalno kretati, a da se on ne pokrene, pa se često šali da je šum vode još jedan dašak prirode – prepričava arhitektica. U prostranoj roditeljskoj sobi nalazi se krevet raskošnih dimenzija, tapeciran u eko kožu zlatne nijanse, s praktičnim spremnikom za posteljinu, a arhitektica dodaje da je riječ o krevetu Pon Pon proizvođača Bolzan Letti.

Kao podloga krevetu, dodaje, odabrana je zidna tapeta u smeđoj boji s blagim cvjetnim uzorkom, dok je vlasnica izabrala noćni stolić pokraj kreveta od maslinovog trupca. Već spomenuti veliki walk-in ormar izrađen je, pak, po mjeri u potpunosti prema zahtjevima i potrebama vlasnika. – Kad bi me netko upitao kakav je ovo bio posao, jednostavno bih mogla odgovoriti – idealan. Vlasnica je, ipak kao glava kuće, znala iz mojih prijedloga lako izdvojiti što točno želi i dala mi je potpuno povjerenje kod izbora glavnih elemenata u stanu – zaključuje arhitektica.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:20