Top interijer

Stan u centru Zagreba uređen mladenački i drugačije: 90 kvadrata čiste elegancije

 Hrvoje Serdar
Novi projekt zagrebačkog studija 4UHA ispunjen mladenačkim, veselim i nježnim dizajnerskim trenucima

AUTORI PROJEKTA:

  • Mislav Bašić, mag.ing. arch.
  • Ana Turk, mag.inž.arh.
  • Martina Kinkela, mag. ing. arch.

Dok tipkamo uvodne riječi u našu novu interijersku priču, razmišljamo o svim predradnjama, dogovorima, promišljanjima i koordinacijama koje su dovele do finalnog rezultata - stana ispunjenog mladenačkim, veselim i nježnim dizajnerskim trenucima.

Klijenti su nas angažirali baš u pravom trenutku – u onome kada su se izmjene na tlocrtu i instalacijama u tijeku gradnje još uvijek mogle osmisliti i izvesti. Samo gradilište stambene zgrade u centru Zagreba brzo je napredovalo pa smo razradu projekta interijera morali prilagoditi zadanim rokovima gradnje.

image
Hrvoje Serdar

image
Hrvoje Serdar

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

Zahvaljujući brzoj koordinaciji sa susretljivim voditeljima građenja, uspjeli smo maksimalno prilagoditi stan budućem projektu interijera, kako bi vlasniku uštedjeli naknadne izmjene, radove, vrijeme i novac.

Promišljati o projektu interijera u fazi razrade idejnog tlocrtnog rješenja je dosta zahtjevna i odgovorna stvar. U takvim situacijama trudimo se kvalitetno prilagoditi tlocrt potrebama budućih stanara i predvidjeti sve ili bar većinu izmjena. Posebice je bitno odrediti finalne pozicije pregradnih zidova, sanitarija instalacija, uvijek s napomenom da će zasigurno doći do manjih zahvata, dodatnih radova i preinaka, nakon sljedeće faze, odnosno izrade projekta interijera.

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

Najsigurnija opcija je projekt interijera finalizirati prije no što gradnja stambene zgrade krene ili u počecima gradnje.

Ovakvim pristupom se izbjegava naknadno rušenja zidova, štemanje, provlačenje dodatnih instalacija, reorganizacija kupaonice i slično. Također se na vrijeme odabiru podne i zidne obloga te sanitarije koje će se najbolje uklopiti u budući interijer, prije no što je sam stan izgrađen.

Konkretno govoreći, u ovom smo stanu površinu spavaćih soba smanjili, koliko nam je to tlocrt dopustio, ne bi li povećali širinu otvorene dnevne zone.

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

Svjetla visina stana iznosi 260 cm što daje opciju minimalnog naknadnog spuštanja stropova. Sam strop, odnosno međukatna konstrukcija je betonska. Naknadno dodavanje izvoda za rasvjetna tijela, prekidače i utičnice podrazumijeva štemanje u betonu ili spuštanje stropova, odnosno dodatne investicije, što smo svakako htjeli izbjeći. Iz tih smo razloga, u rokovima koji su pratili tempo gradnje, na gradilište dostavili novi prijedlog rasvjete i elektroinstalacija, kako bi se sve izvelo u betonaži.

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

Keramiku smo kombinirali iz nekoliko opcija koje su bile u ponudi kataloga stana, dok smo sanitarije prilagodili našem projektu. Umjesto klasičnog zidnog umivaonika koji je bio predviđen u opremi stana, osmislili smo ormarić s dva nadgradna umivaonika, dok je na mjesto kade došao walk in tuš za zidnom nišom.

WC s vešerajem smo stolarski objedinili u jedan element, u koji smo ujedno sakrili bojler i ventilacijske instalacije.

Umjesto projektom predviđene ostave, predložili smo veću kuhinju i otvoreniji prostor na ulazu s više spremišnih ormara. Kuhinja je tako dobila nekoliko različitih zona – onu za kuhanje, šank za druženje te visoke spremišne ormare na mjestu originalno planirane ostave.

image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar
image
Hrvoje Serdar

Zidove ulaznog hodnika koji direktno komuniciraju s dnevnom zonom zamijenili smo namještajem po mjeri i time stvorili otvoreniji, moderniji i atraktivniji prostor.

Parket je već unio dovoljno topline u prostor pa smo kod odabira dekora namještaj po mjeri oslobodili drvenih godova. Njega smo iskoristili na malo drugačiji način - kao dekorativan i dinamičan pregradni element.

Drvene vertikalne letvice razvile su svojevrsnu igru skrivanja i otkrivanja - dijele ulazni hodnik od kuhinje, dnevni boravak od hodnika, sakrivaju radijator u blagovaonici, ukrašavaju uzglavlje u spavaćoj sobi, ali ujedno i služe za provođenje instalacija za dodatnu rasvjetu i kablove.

image
Hrvoje Serdar

Osim samih letvica, igru skrivanja i otkrivanja smo proveli i kroz nekoliko drugih bitnih interijerskih trenutaka.

Oblogu spremišnog ormar ulaznog hodnika smo produžili kroz čitav hodnik, čime smo dobili iluziju puno većeg prostora.

U radno – gostinjskoj sobi smo dio konstrukcije – nosivi stup – u potpunosti sakrili od pogleda tako da smo uz njega osmislili manji walk in ormar.

image
Hrvoje Serdar

90 metara kvadratnih ispunili smo kombinacijom jačih zemljanih boja i nježnih, umirujućih detalja. Odabir dekora završne mat obrade daje osjećaj mekoće materijala te se jako lijepo nadopunjuje s dinamičnim baršunastim tekstilom stolica i reljefnim dekorativnim zidnim oblogama.

image

m m

Rasvjeta zanimljive geometrije i kolorita, tople zidne boje, dinamične tapete i ogledala stvaraju poseban ugođaj ovog mladenačkog doma.

Do sljedećeg čitanja,

Vaš tim 4UHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2022 07:23