Neke su prenamjene nekretnina kompleksnije od drugih, a ova koju smo posjetili u okolici Ogulina, na svojevrsnom raskrižju Like i Gorskog kotara, svakako je bila jedna od zahtjevnijih. Riječ je o nekadašnjem mlinu, a njegov mu je vlasnik, Martin Gašparović, odlučio dati sasvim novu namjenu i u tome nije nimalo pogriješio.
Prvi susret s imanjem gotovo je filmski - kad skrenete s makadamskog puta, pred vama se otvara rijeka Bistrica, pritoka rijeke Dobre, koja pruža glasnu dobrodošlicu ispod same kuće, oko koje se ovilo i tirkizno jezerce, a njega, pak, ogrnule guste šumske krošnje koje se spuštaju do samog ruba vode.
Iako je riječ o uglavnom ljetnoj rezidenciji obitelji, u blagdansko vrijeme ova kućica ima uistinu poseban čar. Gašparovići je okite svakog prosinca koristeći crvenu boju, tradicionalne uzorke, girlande i druge detalje, a neizostavna je i bogato ukrašena jela, koja dodatno naglašava toplinu ovog drvenog interijera.
- Stare fotografije iz 1932. godine pomogle su nam da tijekom renovacije zadržimo izvornu arhitekturu, kamen u donjem dijelu, a drvo u gornjem. Ovo je i funkcionalno rješenje s obzirom na smještaj pokraj same rijeke i promjenjiv vodostaj - govori nam vlasnik. Temelji su podignuti točno onoliko koliko je potrebno da rijeka ne priđe preblizu stambenom dijelu, a stari kameni zidovi mlinice i danas su tu, samo su zaštićeni novim drvenim oblogama koje dodatno doprinose ugođaju.
Božićno izdanje magazina D&D u prodaji: Ne propustite dar čitateljima!
Zreliji dio obitelji s radošću se sjeća trenutaka uz ognjište koje je bilo smješteno u staroj obiteljskoj kući i gdje se svakodnevno pripremala hrana, posebice pekao kruh, pa su taj dio obiteljske tradicije poželjeli prenijeti i ovamo.
- Obitelj se tradicionalno bavila ugostiteljstvom te je u toj staroj obiteljskoj kući nekada bilo prenoćište, a poslije i restoran. Otvoreno ložište u kući jednim dijelom pruža takav ambijent, pa ako se iz bilo kojeg razloga ne želi koristiti vanjska pečenjara, cijelo iskustvo pripreme hrane se može prenijeti u unutarnji dio kuće - pojašnjava Martin koncept koji su zamislili i uspješno ostvarili u dnevnom dijelu kućice, a koji ima poseban čar upravo u zimskim mjesecima.
I dok je donji dio kuće masivan kameni, poput stijena koje se uzdižu iz rijeke, gornji je u potpunosti drven, a u izradi su korišteni jela i smreka za krovište kuće i ograde te kod nekih detalja bukva i divlji šipak. Između njih postavljena su velika prozorska okna koja kao da brišu granicu između unutrašnjosti i vanjskog svijeta.
- Staklene stijene nametnule su se same po sebi. Donja ima pogled na samu rijeku i slap, a gornja na jezerce ispred kuće. Tako se u svakom trenutku i sa svake pozicije u kući pruža pogled prema specifičnoj prirodi koja kuću okružuje i nudi jedinstven osjećaj pripadnosti - kaže Martin.
Osim ove emotivne veze između vanjskog i unutarnjeg doživljaja prostora te prirodnih materijala koji se također prožimaju obostrano, slična dimenzija isprepletanja u unutarnjem je prostoru postignuta i pažljivim odabirom boja, koje se mogu vidjeti u okolišu kućice tijekom gotovo svih godišnjih doba.
Masivne drvene stepenice vode na galeriju sa spavaćim dijelom, gdje nema zidova ni vrata, nego samo jednostavni prijelaz u intimniji dio prostora.
- Kuća je otpočetka zamišljena kao prostor za topla obiteljska druženja, pa je otvoreni odnos spavaćeg dijela i dnevnog boravka bio dio ideje o povezanosti, a ne strogoj podjeli prostora. Akustika nam i nije bila glavni fokus, važnije je bilo postići osjećaj prozračnosti i bliskosti - objašnjava vlasnik.
Svaki komad namještaja ručno je rađen za ovaj prostor. Tu su kuhinja od oraha, blagovaonski stol od kombinacije oraha i divlje kruške, stolice od divlje kruške te posebno izrađeni kreveti i škrinje na katu. S druge strane, bakelitni prekidači, porculanska rasvjeta, mesingane slavine s porculanskim ručkama, pa i laneno platno na prozorima, birani su da prije svega odišu toplinom i autentičnošću ovog jedinstvenog lokaliteta.
Pogledajte kuću od 50 kvadrata kod Karlovca u kojoj bismo rado proveli blagdane
Samo imanje prostire se na oko dvije tisuće četvornih metara te je prirodno ograđeno rijekom i kamenim stijenama. Pokraj jedne takve sagrađena je i jedinstvena pečenjara, koja je i prije prenamjene mlinice služila za loženje vatre i pripremu hrane.
- Od vanjskog je prostora sve i krenulo jer je on inicijalno zamišljen upravo za obiteljska druženja i da djecu možemo imati cijelo vrijeme pod nadzorom - kaže Martin, koji je vanjski prostor oplemenio još jednim zanimljivim detaljem koji se pokazao kao pun pogodak: hot tubom na drva, smještenim doslovno uz rub rijeke Bistrice.
Učvršćen je čeličnim pilotima u kamenu obalu, što ga čini stabilnim čak i kod najviših vodostaja, a opet je, kako kaže Gašparović, dovoljno nisko da se osjećate "sjedinjeni" s prirodom koja vas okružuje. Iz kade se pruža direktan pogled na slap koji pada preko kamene brane samo desetak metara uzvodno, na gustu šumu na suprotnoj obali i na samu kuću koja se u pozadini uzdiže poput nekadašnjeg starog mlina.
- Hot tub uz rijeku predstavlja završni element koji omogućava da se čovjek i prostor oko njega u potpunosti sjedine. Opuštanje u vrućoj vodi s pogledom na slap, šumu, kuću, a ponekad i vidru, dabra ili srnu daje osjećaj da se nalazimo točno tamo gdje trebamo, a za one željne navale endorfina na samo korak dalje je i takozvani cold plunge u rijeci, na temperaturi od 9 do 13 Celzijevih stupnjeva - pojašnjava Martin.
Ta vanjska kada od polipropilena obložena je drvom tako da izgleda kao klasična bačva, ali sa znatno boljim izolacijskim svojstvima. Grije se isključivo na drva, a peć je integrirana, loži se izvana te nema struje, nema pumpi i nema klora. Voda je uvijek svježa, mijenja se nakon svake upotrebe, a od hladne do ugodnih 40 stupnjeva potrebno je zagrijavanje u trajanju do dva i pol sata. U kadi se može smjestiti do šest osoba, a oko nje su i diskretna LED svjetla u toploj bijeloj boji, dovoljna da se vidi, a da ne naruši noćno nebo koje je ovdje, kaže, puno zvijezda.
Kako postaviti blagdanski stol: Pogledajte ove svestrane božićne ukrase s božićnim zvijezdama
- Iako se možda više koristi ljeti, veći izazov i užitak predstavlja zimsko vrijeme i kupanje dok pada snijeg - naglašava Martin, koji s ponosom ističe da je njegova "mlinica koja je postala kućica" vrlo ekološki "osviještena". Ima moderan biološki pročistač otpadnih voda i grijanje na drva, a održivost u izgradnji bila im je važna od samih početaka radova jer su kućicu željeli u potpunosti uklopiti u okoliš, u čemu su i uspjeli.
- Naša želja za budućnost je zadržati i naglasiti postojeću formu i duh mjesta jer je upravo ono što ovdje imamo i brižno održavamo vrednije od bilo čega što bi se moglo nadograditi ili kupiti. Nije nam cilj urbanizirati ovakvo mjesto, nego sačuvati njegovu jedinstvenost i uživati u njegovoj jednostavnosti - zaključuje ponosni vlasnik uistinu zanimljive kućice u kojoj opuštanje nije cilj, nego način života jer, okružena šumom, rijekom i osamom, omogućava mir i usredotočenost na trenutak koji su u prosincu okupali u blagdanske boje.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....