UPOZORENJE

Stručnjaci pregledali jednu od Raketa na zagrebačkom Vrbiku

Zgrada je potres prošla bez većih oštećenja, ali naložena je sanacija fasade

Među zgradama koje su u Zagrebu najsigurnije u slučaju potresa svakako su tri popularne Rakete, smještene na Vrbiku. Zanimljivo je kako je ovoga tjedna, mjesec dana nakon razornog potresa, obavljen pregled srednje Rakete.

Ustanovljeno je kako su oštećenja na konstruktivnim dijelovima minimalna te da se građevina može koristiti bez ograničenja. Primijećeno je da su štetu pretrpjela ograda platoa i pristupne rampe, ali one ne utječu na stabilnost građevine. No, u dopisu tvrtke Anicet, koja je pregled obavila, stoji kako je puno ozbiljniji problem za stabilnost i sigurnost građevine stanje njene fasade. Ne samo da je oštećena, nego je došlo do korozije dobrog dijela armature. Zbog toga smatraju kako je hitno potrebno pristupiti sanaciji.

Zanimljivo je kako nijednom od tri Richterova nebodera, koji su poznatiji kao Rakete, nije od završetka izgradnje 1968. godine obnovljena fasada. Samo jedna od raketa, ona na broju 3, provela je impregnaciju stupova, kada su zaštitnim sredstvom premazani izrazito oštećeni dijelovi stupova, kako se stanje ne bi pogoršavalo. Obnova fasada na zgradama bit će velik i izrazito skup proces, ali je zbog sigurnosti hitno potreban, smatraju stručnjaci.

Foto: Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:24