Pripremite se

Svaka kuhinja u 2023. treba osam ključnih aparata, imate li ih sve?

 SHUTTERSTOCK
Kuhinjski aparati koje smo nekoć doživljavali kao revolucionarne i mogli smo ih vidjeti samo u profesionalnim kuhinjama ili luksuznijim barovima, danas su dostupni svima. I to pristupačnim cijenama

Tosteri, kuhinjske vage, mikrovalne pećnice i friteza na vrući zrak.

Danas rijetko tko može zamisliti život bez ovih kuhinjskih pomagala. No, lista je zapravo puno duža jer svjedočimo nikad većem broju korisnih gadgeta koji sve više postaju neizostavni dio kako kuhinja, tako i općenito naših domova.

Kuhinjski aparati koje smo nekoć doživljavali kao revolucionarne i mogli smo ih vidjeti samo u profesionalnim kuhinjama ili luksuznijim barovima, danas su dostupni svima, i to po pristupačnim cijenama. Promijenili su naš pristup kuhanju, ali i životne navike jer zahvaljujući pametnim kuhinjskim uređajima imamo više slobodnog vremena, lakše održavamo svoju kuhinju čistom, a uz sve to, ako koristimo aparate viših energetskih razreda, možemo i uštedjeti!

Inovativni uređaji također dodaju estetsku vrijednost kuhinji, pogotovo ako prate stil uređenja. Za retro kuhinje osmišljeni su aparati koji izgledom odgovaraju duhu tog vremena, dok su za moderan dizajn kreirani najnoviji uređaji oštrih linija i neutralnih boja.

Hladnjak u retro izdanju, friteza na vrući zrak i uređaj za espresso obilježili su protekle godine, a sada se pitamo koji kuhinjski aparati će biti popularni u 2023. godini? Kako bismo vam pružili inspiraciju, donosimo osam must have uređaja bez kojih niti jedna kuhinja u nadolazećim godinama više neće biti potpuna. Pritom, svakako provjerite i bogati asortiman uređaja brenda Gorenje koji odgovaraju svakom stilu uređenja, zauzimaju minimalno prostora, a istovremeno pružaju maksimalnu funkcionalnost.

I, što je najbolje od svega, na ovoj listi se nalaze i uređaji koji mogu biti odlični božićni pokloni! Nisu preskupi, a oduševiti će svakoga kome ih namijenite.

Kuhalo za vodu

Možda se pitate zašto smo kuhinjski uređaj koji je već godinama neizostavan dio gotovo svačije kuhinje svrstali kao must have uređaj za 2023. No, pronašli smo više od jednog razloga zašto je tu!

image

Kuhalo za vodu

GORENJE

Svi ćemo se složiti da kuhalo kao takvo više i nije neka novost, ali su zato funkcije i dizajn koje donose nove generacije ovog tipa uređaja ključni razlozi zašto smo ga svrstali na popis. Postojeći aparat koji trenutačno imate u svom domu je unazad par godina toliko moderniziran da vam zahvaljujući svojim funkcijama pomaže napraviti još kvalitetniju kavu ili čaj. Snaga grijača nikad nije bila jača, a pojedini uređaji sadrže funkciju podešavanja temperature. Uz to, sigurniji su za uporabu od starijih kuhala jer dolaze sa zaštitom od isušivanja i pregrijavanja te značajkom automatskog isključivanja što produljuje životni vijek vašeg aparata. Odličnu ponudu kuhala za vodu potražite u Gorenju koje će vas oduševiti dizajnom, kvalitetom i sigurnosti.

Kuhalo za tursku kavu

image

Kuhalo za tursku kavu

GORENJE

Mnogi ne mogu započeti dan bez turske kave, a njena najveća mana je to što zahtijeva pripremu u posebnoj džezvi, za razliku od preostalih instant kava i drugih toplih napitaka. Da bi ugodili ljubiteljima ove vrste kave, Gorenje je osmislilo prijenosno kuhalo za tursku kavu u obliku džezve koje možete koristiti kod kuće i nositi sa sobom na posao ili putovanje. To znači da omiljeni crni eliksir više nije samo rezerviran za kućne rituale, nego se u njemu može uživati s bilo kojeg mjesta. Genijalno, zar ne? Jedino bolje od toga je činjenica da dolazi sa zaštitom od isušivanja i pregrijavanja zbog čega je izuzetno siguran za uporabu.

Aparat za kavu

image

Aparat za kavu

GORENJE

Dok jedni vole ispijati jutarnju kavu u obližnjem kafiću, sve više ljudi ju priprema pomoću vlastitog aparata, u maniri pravog barist majstora. Pogotovo otkad smo se suočili s globalnom pandemijom koja je iz temelja izmijenila naše navike. Prema istraživanju iz 2021. godine, 81 posto kavopija danas radije gušta u omiljenoj tekućini iz udobnosti vlastita doma nego iz kafića, što je dovelo i do porasta potražnje za coffee aparatima kojih se samo u Americi 2020. prodalo u vrijednosti od dvije milijarde dolara. Trend izrade profesionalnih kava iz vlastite kuhinje bio je prisutan i ove godine, a sudeći prema ogromnoj popularnosti ovog kuhinjskog uređaja, nastavit će se i u 2023.

Blender

Baš kao uređaji za kavu, niti blenderi nikada nisu izašli iz mode. Koristimo ih kao smoothie makere, za pripremu domaćih gustih juha, dječjih kašica i svih drugih obroka mekane svilenkaste teksture. Ovdje nije riječ o uređaju koji samo stoji u kuhinjskom elementu i skuplja prašinu jer ga uz malo doze kreativnosti možemo koristiti za pripremu raznih obroka, i baš zato njihova popularnost s godinama ne jenjava. U Gorenju su dostupni blenderi raznih dimenzija, volumena posude, oblika i snaga motora tako da svatko može pronaći onaj za svoje potrebe. No, osim za pripremu slanih jela, odličan je i za izradu slastica.

image

Blender

GORENJE

S portala Dobra hrana prenosimo dva recepta za slastice iz blendera, bez korištenja pećnice, koje možete pripremiti već ovih blagdana:

Meki keksi od badema

Trebat će vam:

150 g pečenih badema

200 g datulja

70 g maslaca od badema

žličica ekstrakta vanilije

četvrt žličice soli

100 g sušenih višanja

Za ukrašavanje:

100 g bijele ili tamne čokolade

2 žlice kokosovog ulja

Priprema:

Sirove bademe kratko popržite na tavici. Pripazite da vam ne zagore kako ne bi dali gorkastu aromu. Ubacite ih u blender i usitnjavajte dok ne dobijete grublju teksturu mljevenih badema. Dodajte dobro iscijeđene datulje (ako ste ih namakali), maslac od badema, vaniliju i sol. Obrađujte u blenderu sve dok se ne oblikuje tijesto. Dodajte po želji komadiće čokolade ili pak sušene višnje te kratko još blendajte tek toliko da se dobro rasporede. Oblikujte kekse rukama pa stavite na papir za pečenje. Pustite u hladnjaku sat ili dva da se stisnu. Otopite bijelu čokoladu nad vodenom kupelji. Budite strpljivi i to radite na slaboj vatri, a po potrebi dodajte kokosovog ulja kako bi se čokolada lakše rastopila. Poslažite ohlađene kekse na rešetku i pomoću žlice ih prošarajte bijelom čokoladom. Stavite ih s rešetkom kratko u zamrzivač da se sve stisne pa držite u hladnjaku u zatvorenoj posudi prije posluživanja. Kada se zagriju, keksi su meki i ljepljivi.

Kolač s kikirikijem bez pečenja

Trebat će vam:

200 g datulja

260 g zobenih pahuljica

130 g glatkog kikiriki maslaca

3 žlice meda

žlica ekstrakta vanilije

pola žličice soli

100-130 g džema od marelica

5-6 svježih marelica

Priprema:

Ako je potrebno, datulje namočite vrućom vodom, zatim iscijedite i osušite. U široku posudu blendera ubacite zobene pahuljice i obrađujte sve dok ne dobijete brašno. Dodajte očišćene datulje, kikiriki maslac, med, vaniliju i sol i nastavite obrađivati dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Ako se čini da je presuho, dodajte malo po malo meda ili nekog biljnog mlijeka dok ne budete zadovoljni. U slučaju da je tijesto preljepljivo da možete njime rukovati, stavite ga na dvadesetak minuta u hladnjak da se malo stisne. Obložite posudu (20x20 cm) u kojoj ćete složiti kolač s papirom za pečenje kako biste ga kasnije lakše izvadili. Rasporedite smjesu po posudi i izravnajte sloj pa je stavite u zamrzivač na pola sata. Potom izvadite iz zamrzivača te premažite slojem džema od marelica i stavite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja narežite svježe marelice i poslažite po vrhu, a zatim oštrim nožem po želji razrežite na prutiće ili kocke.

Aparat za pečenje kruha

Osim aparata za kavu, pandemija je sa sobom iznjedrila još jedan trend koji se zadržao sve do danas – pečenje domaćeg kruha! Mnogi su se tijekom izolacije okrenuli tradicionalnoj pripremi omiljenog pekarskog proizvoda, a studija pokazuje kako je glavni razlog tome što pečenje donosi mnoštvo psiholoških dobrobiti – oslobađa od stresa, služi kao zdrava distrakcija od svakodnevnih briga te se može svrstati u vrstu terapije poznatu kao bihevioralna aktivacija. Sukladno tome je porasla i potražnja za aparatima za kruh koji vjerodostojno zamjenjuju bakinu peć na drva, a u narednim godinama će, nedvojbeno, postati sastavni dio svake kuhinje.

Aparat za pečenje kruha koristi se tako da u njega dodate sve sastojke prema receptu, izaberete odgovarajući program i namjestite početak pečenja tako da kruh bude gotov točno onda kada vi to želite. Gorenje je razmišljalo i o svima koji su na bezglutenskom režimu prehrane. Zbog specifičnosti bezglutenskog brašna kod kojeg je potrebno duže vrijeme dizanja i pečenja, određeni modeli imaju gluten free program, a jedina razlika između klasičnog i bezglutenskog kruha je to što se drugi peče par minuta dulje.

Uređaj za pečenje vafla

image

Uređaj za vafle

GORENJE

Mnogima su vafli asocijacija na Nizozemsku i Belgiju, no ovu mekanu poslasticu uskoro bismo mogli povezivati i s Hrvatskom jer je veliki broj hrvatskih građana sve češće priprema u svom domu. Mogli bismo reći da lagano zamjenjuju klasične palačinke kojih smo se svi malo zasitili, a mnogi im podilaze jer se jednostavno pripremaju i budu gotovi u samo 15 minuta. Teško je ostati ravnodušan na ovaj pjenasti desert koji se može servirati i kao doručak te prilog uz slano jelo, i upravo iz tih razloga uređaj za pečenje vafla sve češće krasi pultove naših kuhinja. U Gorenju potražite pekač koji, uz ploču za vafle, dolazi i s kalupom za muffine, što će posebno razveseliti one najmlađe. Nema sumnje da će ovaj jedinstveni uređaj iduće godine biti najčešće korišten uređaj u vašoj kuhinji.

Štapna miješalica

Kako su nam se mijenjale životne navike, tako su proizvođači prilagođavali tim promjenama. Ubrzani način života i jedenje „s nogu“ potaknulo ih je da osmisle proizvode koji će nam olakšati svakodnevicu, smanjiti vrijeme pripreme obroka i, uz sve to, pomoći da imamo više vremena za sebe. Jedan od proizvoda koji ide na ruku našim navikama svakako je štapna miješalica. Zahvaljujući njoj, pritiskom samo jednog gumba možemo dobiti različite teksture izmiješanih ili sjeckanih namirnice na kojima bismo inače izgubili hrpu vremena. Odlično je i što štapne miješalice, poput onih iz Gorenja, dolaze s dodacima pomoću kojih se mogu pripremiti pirei, umaci, juhe ili umutiti jaja te šlag.

Kuhinjski robot

Ono što je robotski usisavač za dnevni boravak, to je dakako kuhinjski robot za kuhinju. Najpouzdaniji je pomoćnik u kuhinji koji umjesto nas mijesi tijesto, tuče vrhnje za šlag i miksa najukusnije kreme koje će se pronaći u slasnim kolačima. Baš zato što ga uopće ne trebamo primiti u ruke, daje nam prostora i vremena da obavimo sve poslove koji ne uključuju dežuranje pokraj miksera, a omogućuje i lakše dodavanje sastojaka za vrijeme miješanja.

image

Kuhinjski robot

GORENJE

U Gorenju pronađite kuhinjski robot za jednostavno, brzo, efikasno i pouzdanu pripremu jela s elegantnom posudom od nehrđajućeg čelika. Proziran poklopac osigurat će pregled nad procesom miješanja, sprječava prskanje hrane izvan posude te omogućuje lako dodavanje sastojaka. Uz sve to, ova posuda koja olakšava vaše svakodnevne zadatke u kuhinji, pogodna je za pranje u perilici posuđa. Sa svim uključenim dodatcima možete ga koristiti i za mljevenje mesa i rezanje povrća, a dodatna posuda pomoći će vam s pripremom većih količina hrane.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:39