Dizajnerski interijer

Vodimo vas u originalni hostel 1W u Rijeci

Hostel koji uređenjem soba slavi ljepotu kontinenata

Rijeka je nedavno postala bogatija za još jedan lijepi hostel koji će, sigurni smo, svojim interijerom i eksterijerom u kratkom roku osvojiti srca svih koji će biti njegovi gosti. Hostel nosi zanimljivo ime 1W, nalazi se na adresi Barčićeva 4 i obuhvaća prostor od ukupno 210 četvornih metara. U vlasništvu je mladih supružnika Eve Usmiani Capobianco i Nicole Capobianca, para sa zaista posebnom životnom pričom.

Zbog ljubavi u Hrvatsku

– Upoznali smo se na kruzeru u Skandinaviji. Nicola je na njemu radio, a ja sam bila hrvatska putnica na proputovanju sa svojom obitelji i prijateljima. Bila je to ljubav na prvi pogled koja se u kratkom roku razvila u ozbiljnu priču. Nicola je prestao ploviti i došao za mnom u Hrvatsku, nakon toga smo se vjenčali, a nedavno i dobili predivnu curicu. Uskoro je spontano pala i odluka da otvorimo hostel, što je oduvijek bila Nicolina želja, a meni predivan izazov – priča nam vlasnica Eva i dodaje kako im je glavni cilj kod otvaranja hostela bio pokušati povezati ljude iz različitih djelova svijeta, s različitih kontinenata, a sve u nadi da će oni u ovom hostelu stvoriti neraskidive veze.

Baš poput njih. – Zato smo hostelu i dali ime 1W, što je kratica za One World, a naš je hostel upravo taj naš svijet u malom u kojem su sobe kontinenti, a crvena crta koja prolazi kroz cijeli prostor ih povezuje. Slogan ‘One World One Beat’ ono je u što vjerujemo, bez ikakvih predrasuda – smiju se vlasnici i dodaju kako je njihov hostel na neki način hibrid hostela i hotela.

Na granici hotela

– Imamo dvije kategorije smještaja: miješane spavaonice sa šest i osam kreveta za one koji žele dijeliti smještaj, žensku spavaonicu za dame koje žele prespavati u isključivo ženskom društvu te dvokrevetne i četverokrevetne sobe s privatnom kupaonicom za parove ili poslovne ljude koji žele ugodan ambijent, vlastitu komociju i intimnost, ali po prihvatljivijoj cijeni od hotelske. Svaka soba ima i neku specifičnost pa tako ženska spavaonica ima make-up corner, spavaonica inspirirana Azijom kutak za čitanje, a spavaonica inspirirana Australijom kutak za druženje. Svaki krevet ima svoj ormar i ladicu, zavjesu, utičnicu, svjetlo za čitanje i dršku za vješanje robe unutar kreveta.

Ako se gosti žele opustiti, mogu to učiniti u zajedničkom dnevnom boravku uz TV ili na internet pointu, a mogu si i pripremiti nešto za jelo u self service kuhinji. Moram reći kako smo si zaista dali truda i sagledali svaku sobu iz perspektive gosta te pokušali u nju unijeti sve što gostu može boravak učiniti udobnim i ugodnim – objašnjavaju vlasnici. Kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju, Eva i Nicola angažirali su tim provjerenih stručnjaka koji se pobrinuo da hostel u konačnici izgleda sjajno. Prostor je projektirala Tanja Kukoč Baković iz tvrtke In-Viso na način da se iskoristio maksimum prostora bez ugrožavanja udobnosti.

Svjetlana Despot iz Data Decora osmislila je dizajnerski interijer s crno-bijelim zidovima i svu opremu u interijeru koja se izrađivala po narudžbi unutar soba, a koji izgleda moderno i definitivno je drugačiji od ostalih. Na kraju, Veronika Uravić Čolak iz Reedesign Studija je koncept vlasnika pretočila u predivan vizualni identitet hostela koji prikazuje taj svijet u malom sa svim kontinentima koji kucaju kao jedno srce. Poznatu hrvatsku dizajnericu Svjetlanu Despot pitali smo kako je teklo uređenje. – Moja kolegica Tatjana, s kojom godinama radim na svim projektima, odmah je krenula raditi na funkciji prostora i smještajnim jedinicama, a ja sam se zanijela i zavila cijeli prostor sve u crno. Što ću, uvijek idem na sve ili ništa – priznaje dizajnerica i dodaje kako je s popriličnim strahom prezentirala vlasnicima svoje idejno rješenje, ali oni su s oduševljenjem prihvatili njezinu viziju.

Izbjeći dosadu

– Ulazni prostor i hodnici su idejno u mojoj glavi bili crno + bijelo + tanka crvena fazeta. Krenula sam s pričom koja nije hrvatska, nego sam zamislila kao kozmopolitanski hostel te shodno tome počela tražiti ljetopise raznih zemalja i njima sam ispisala zidove. Na jednom sam zidu stavila zemaljsku kuglu, a zatim su Eva i Nicola osmislili koncept svijeta u malom i soba kao kontinenata, dok ih je Veronika pretvorila u vizualni identitet hostela i grafike – priča Svjetlana i ističe kako su se nakon toga ideje rađale same od sebe. – Zanimljiv dio projekta bio je obilježavanje soba pripadajućom bojom.

Tako smo dobili Sjevernu Ameriku koja je crvena soba, Južnu Ameriku koja je bordo, Afrika je siva, Azija žuta, Australija zelena te Europa kao plava soba. Najveća specifičnost jest što je u svakoj sobi uzglavlje iznad kreveta crno i iznad njega je postavljen dio vizualnog identiteta, skica zemaljske kugle te obojan onaj kontinent koji soba predstavlja. Na to se nadovezuju prigodne fotografije. U sobama gdje postoje kreveti na kat intimu smo postigli crnim zastorima – opisuje Svjetlana Despot koja priznaje kako je najzadovoljnija činjenicom da uređenje nije dosadno, nego baš suprotno – potiče goste da proučavaju detalje u sobi i odgonetavaju što točno predstavljaju.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:07