COOL MJESTO

Volimo domaće! Novo mjesto na kojem se mogu kupiti hrvatska kozmetika, modni dodaci i predmeti za dom

 Berislava Picek/Cropix
U zagrebačkom beauty butiqueu Gušt fokus je na održivosti pa se može vratiti ambalaža proizvoda kupljenih kod njih, a ove jeseni pripremaju brojne zanimljive radionice

Veliki izbor kozmetičkih preparata domaćih proizvođača, odjeća i modni dodaci te predmeti za dom hrvatskih produkt dizajnera - tako se ukratko može opisati ponuda novog zagrebačkog beauty butiquea Gušt. Otvorila ga je povjesničarka umjetnosti Nikolina Kemenović, a želja joj je bila stvoriti mjesto na kojem će okupiti domaće kreativce raznih profila s posebnim naglaskom na domaćoj kozmetici.

image
Berislava Picek/Cropix

- Otkrivati i upoznavati nove brendove, posebno hrvatske, isprobavati nove proizvode, pronaći poseban komad kojim ću osvježiti garderobu ili svoj prostor, uvijek je bio moj gušt. Iskustvo 15 godina rada u privatnom sektoru i obiteljskoj tvrtki u kojoj sam se bavila prodajom i marketingom ohrabrilo me da se otisnem u poduzetništvo. Oko 90% kozmetike u Hrvatskoj se uvozi, a toliko je predivnih proizvođača, hrabrih i kreativnih ljudi koji imaju što ponuditi - smatra Nikolina.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Uređenje interijera butika od 40 četvornih metara rezultat je njezine suradnje s dizajnericom Petrom Čovran iz design studija Skup, a misao vodilja bila im je da zrači toplinom, da nije sterilan, što su postigli bojama i keramikom na zidovima.

- Želja mi je bila da ima više energiju doma nego poslovnog prostora. Posebno kad imamo radionice, koje su manje i intimnije - kao da se ekipa okupila kod nekoga doma u blagovaonici i uz vino se druži i zabavlja - objašnjava Nikolina.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Od beauty brendova tu su Matinata, uchka, Joujou botanical, Hvaroma, Ard, Sulis... U Guštu se mogu kupiti mirisne sojine svijeće Zen Candles, Lykke mirisni medaljoni, nakit Anka Jewelry, Mustra majice... Posebna priča su drvene daske

Intothewildcuttingboards, koje su nastale od drveta koje je na Velebitu srušio vjetar ili grom. Nikolina ističe i odličnu suradnju s curama iz brenda List Living, koje su svojim crtežima ukrasile zidove Gušta te čije se grafike i tekstili ovdje mogu kupiti.

Osim na kvaliteti, fokus joj je na održivosti.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Željela sam pri odabiru brendova dati prednost onima koji se brinu o načinu proizvodnje i pakiranju svojih proizvoda. Također, brojni proizvođači nabavljaju lokalnu sirovinu, a često je to i divlje samoniklo bilje koje sami beru. Iskorištava se najbolje od prirode, a brendovi kao što je uchka koriste sve ostatke kao kompost za daljnju proizvodnju i tako rade puni krug. Održivost nije samo način da se nešto reciklira, nego i vjera u lokalno i domaće. Tu se podupire lokalna zajednica i omogućuje da se sve više radi na edukaciji o razvitku lokalne proizvodnje i njezinim benefitima - kaže Nikolina.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Zato je, između ostalog, odlučila omogućiti kupcima da vrate svu papirnatu ili plastičnu ambalažu kupljenu u Guštu. Prikupljeno vraća proizvođaču ili ponudi drugim dobavljačima.

image

Vlasnica beauty boutiquea Gušt Nikolina Kemenović

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Za jesen i zimu ima bezbroj novih planova, a trenutačno puno pažnje posvećuje organizaciji radionica.

- Imat ćemo radionice adventskih vijenaca i izrade mirisnih svijeća te facefitnessa. Planiramo i nekoliko radionica samo za parove na teme intimnosti, povezivanja itd. Posebno se veselimo projektu sa Studijom Priša, koji će biti jedno opušteno druženje žena iz raznih sfera poduzetništva - najavljuje Nikolina Kemenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 11:16