KAO NEKADA

Vukovar kakav je nekada bio oživljen u palači bogate povijesti staroj 150 godina

 Domestic House Lola
U središtu barkone jezgre Vukovara svoj novi dom je pronašla Domestic House Lola

U središtu barkone jezge Vukovara, u palači koja je rađena po projektu arhitekta Frana Funtaka, a stara je skoro 150 godina svoj novi dom je pronašla domestichouselola. Iako je zbog trenutne situacije restoran zatvoren za goste, ali vrši dostavu, mi nismo mogli odoljeti da ne svratimo i sami se uvjerimo u taj fantastičan spoj bogate povijesti, arhitekture, umjetnosti i gastronomije o kojem svi pričaju.

image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola

Vlasnik objekta Krešimir Grubišić koji se ugostiteljstvom bavi već dugi niz godina, kako na obali tako i u svome Vukovaru početkom prošle godine odlučio se na ovaj pothvat i otvorio neobičan objekt koji je spoj restorana, kafića i soba s kategorizacijom od četiri zvjezdice.

Saznajemo kako se prostor koji je od velike važnosti za Vukovar, a ujedno je i kulturno dobro u kojem se smjestila Domestic House Lola, nedavno obnovio da bi ga nakon toga Krešimir preuzeo u svoje vlasništvo i povjerio zadatak uređenja studiju Život Design koji su odlično odradili svoj posao.

image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola

Prostor palače iznosi 580 metara kvadratnih, a rasprostranio se na tri kata. U prizemlju zgrade nalazi se kafić s terasom, na prvom katu se smjestio restoran koji također posjeduje terasu, dok su na trećem i četvrtom katu sobe, nijh ukupno pet i još jedna terasa na zadnjem katu s famoznim pogledom na grad. Zoran Badurina iz zivot-design koji se i inače bave uređenjem ugostiteljskih objekata nam govori kako nisu imali neke strogo određene smjernice kada su se upustili u uređivanje prostora.

image
Domestic House Lola

-Bili smo očarani prvenstveno palačom, njezinom povješću i izgledom, i to nam je bila polazišna točka.

- Ono što smo znali jest da želimo vratiti Vukovaru stari sjaj, otići u vrijeme prije svih nesreća i podsjetiti ljude kako je to prije bilo - kaže Zoran. Dizajneri su u prostoru zatekli neke detalje, poput prekrasnog starinskog stubišta s antiknom ogradom od željeza i drva koja je u jednu ruku bila temelj na koji su nadograđivali svoj dizajn. - Bitno nam je otkriti dušu prostora i stvoriti mjesto ugodno za boravak, prije nego da ispoštujemo određene stilske smjernice - napominje Zoran i dodaje - prije samog početka imali smo neke ideje, ali nakon što smo ušli u prostor podredili smo se njemu i na licu mjesta donosili odluke, korak po korak, sobu po sobu.

image
Domestic House Lola

Sve ono što je prošlost ostavila tu, dizajneri su u dogovoru s vlasnikom poštovali i nadodavali jedan suvremeni izričaj po svome ukusu. Restoran i kafić ističu se u toj predivnoj kombinaciji vinatege stila i modernih detalja. Cijeli spoj jedne eklektične ideje se provlači kroz boje kako na zidovima tako i u namještaju koji ju također prati i svojim dizajnom, te izrazito privlačne atmosfere stvorene kroz rasvjetu.

image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola

Sobe su se našle u nešto svjetlijim nijansama od ostatka objekta, što nije ni čudo kada predivni antikni prozori vode cijelu priču. Jednostavna kombinacija bijele boje i pojedinih zidova u tapetama retro izgleda stvara opuštajuću atmosferu za dobar odmor u samom središtu Vukovara. Osim što se Domestic House Lola ističe vrlo zanimljvim uređenjem, ništa manje nije važna ni gastronomska ponuda restorana kakva se rijetko nalazi u tom području.

image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola
image
Domestic House Lola

Doista volimo ovakve projekte, pune poštovanja i odvažnosti. U vremenu kada je sve nesigurno preuzeti na sebe jedan ovakav projekt i to ne samo radi vlastitog profita, nego prvenstveno iz ljubavi i odanosti nije nešto što se često viđa i to je ono najvažnije u ovoj priči, to ju čini bitnom i puno većom od prekrasnog i promišljenog dizajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 02:47