TROSOBNI STAN U ZAGREBU

Kada garderoba i spavaća soba čine skladnu cjelinu

Arhitektica Kora Demel Zadro pri uređivanju trosobnog stana u Zagrebu dobila je zadatak i osmisliti  prostor ormara, a kaže kako je bilo najteže uvjeriti vlasnike da otvoreni prostor za vješalice neće izgledati neuredno

U trosobnom stanu u širem centru Zagreba, koji je uredila arhitektica Kora Demel Zadro, svidio nam se gotovo svaki centimetar, ali poseban je dojam ostavila spavaća soba s walk in garderobom. Pitali smo arhitekticu o kakvom je walk in ormaru riječ.

- Prostor ove garderobe je povezan sa spavaćom sobom vlasnika i riječ je o ormaru izrađenom po mjeri. Izrađen je od medijapana lakiranog u svijetlo sivu boju, dok su korpusi i ladice od iverala u imitaciji orahova furnira. Ogledala su postavljena u središnjem dijelu duž sva tri zida. Na taj se način prostor virtualno umnaža i pruža mogućnost da se korisnik sagleda sa svih strana - pokazuje nam Kora Demel Zadro i ističe kako je prostor bio sam po sebi predivan jer ima izlaz na balkon koji se proteže duž spavaće sobe i garderobe.

- Dimenzije su desetak metara kvadratnih, odnosno oko deset metara dužnih za spremanje odjeće. U donjem dijelu su elementi s ladicama, zatim dio s garderobnim vješalicama te zatim u gornjem dijelu zatvoreni ormarići - objašnjava Kora Demel Zadro i dodaje kako se klijentima u početku bilo teško odvažiti na ovakvu garderobu.

- Bojali su se da će ti otvoreni elementi izgledati neuredno. Budimo realni, na fotografijama u magazinima sva je odjeća bijela, a u realnosti je to ipak drugačije. Međutim, komfor i jednostavnost korištenja nadvladali su njihove strahove - smije se arhitektica.

Što se tiče boja i materijala, odabir je bio dosta jednostavan. Sve je diktirala predivna slika Borne Demela koja dominira spavaćom sobom vlasnika, tako je odabir pao na sive tonove i prirodne tonove drva.

Kora Demel Zadro nam objašnjava i od kojih se elemenata sastoji, odnosno kako je koncipiran ovaj walk in.

Ogledala su postavljena u središnjem dijelu duž sva tri zida. Na taj se način prostor čini većim

- U donjem dijelu su elementi s ladicama, zatim dio s garderobnim vješalicama te zatim u gornjem dijelu zatvoreni ormarići. Ogledala su postavljena kao leđa središnjeg dijela za vješanje odjeće. Što se tiče poda, provlači se isti kao u spavaćoj sobi, a riječ je o formatu seljačkog poda, o predgotovljenom troslojnom hrastovu parketu. Dojam podiže zebrina koža obojena u srebrno, naravno lažna. Rasvjeta je točkasta, s bijelim reflektorima na šinama - priča arhitektica, a mi je za kraj pitamo što joj je bilo najizazovnije kod koncipiranja ovog walk in ormara.

- Ma, zapravo je sve teklo glatko. Suradnja s investitorima bila je izvrsna jer su to ljudi s kojima već dugo surađujem, na nizu njihovih stambenih prostora, pa je to bilo jedno zajedničko istraživanje mogućnosti - zaključila je Kora Demel Zadro.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 20:58