PRAKTIČNI SAVJETI

Kako očistiti plamenik na štednjaku

 

Čišćenje sigurno nije tako zabavno (ili kao ukusno) kao kuhanje, ali je posao koji moramo obaviti. Danas vam donosimo postupak za čišćenje plamenika na štednjaku s kojim će i vaša mama bila zadovljna!

Istina je, redovito čišćenje nakon svakog kuhanja najbolji je način da se spasite od katastrofe kao što je na fotografiji iznad. Ali ponekad smo u životu toliko okupirani obavezama da jednostavno nemamo vremena nakon kuhanja i večere, još i obrisati taj štednjak.

Potreban materijal
  • Ocat
  • Deterdžent za pranje posuđa
  • Četka za ribanje
  • Spužvica ili papirnati ručnici
Uputstva

1. Postupak započnite uklanjanjem rešetki, koje ćete umočiti u sudoper prethodno napunjen toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa.

2. Suhom četkom ili papirnatim ručnikom očistite sve mrvice s površine štednjaka.

3. Posprejajte štednjak s 1: 1 smjesom octa + vode i ostavite da odstoji minutu ili duže. Zatim obrišite krpom.

Nemojte zaboraviti gumbe i stražnju ploču!

Smjesa octa i vode će ukloniti ostatke nastale izlijevanjem i prskanjem prilikom kuhanja, ali ako je prošlo dosta vremena od kada ste posljednji puta očistili štednjak i postoje nakupine masti, morat ćete očistiti deterdžentom za pranje posuđa.

4. Nanesite deterdžent na zubnu četkicu i započnite čišćenje mali kružnim pokretima. Zatim isperite nered vlažnom krpom.

5. Ako još niste, uklonite poklopce plamenika i umočite ih u toplu vodu u koju ste dodali deterdžent. Ako su vam kape masne, upotrijebite sapun za posuđe i četkicu za zube kako biste odstranili ostatke. Isti postupak primijenite pri pranju rešetki.

6. Uklonite glave plamenika (samo ih podignite ravno gore) i isparite sve ostatke hrane. Ako nije sve otišlo uzmite iglu i uklonite ostatke.

7. Prije nego što vratite rešetke ili plamenik na štednjak, još jednom usišite sve površine.

Vratite kape i rešetke plamenika natrag na štednjak.

Foto: Ashley Poskin

Izvor: apartmenttherapy.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:40