IKEA RJEŠENJA I SAVJETI

Mali vodič za pametnije kuhanje: kako skladištiti namirnice i organizirati svoju kuhinju

 

Ako smo tijekom izolacije savladali još jednu vještinu – onda je to sigurno kuhanje i pečenje kolača. Novih recepata ili starih bakinih tajni koje su konačno ugledale svjetlo dana u našim kulinarskim specijalitetima, zaista nije nedostajalo na društvenim mrežama. Kako se situacija polako vraća u normalu, vrijeme je za unaprjeđivanje novostečene vještine, ali i optimiziranje naših kuhinja. Iva Debogović, voditeljica odjela unutarnjeg uređenja u robnoj kući IKEA Zagreb, pripremila je zato rješenja i savjete koji će vam pomoći u skladištenju hrane, čuvanju namirnica ili pripremi novih obroka od jučerašnje hrane.

Organizacija hladnjaka je pola posla

Nakon pranja svježih namirnica, poželjno ih je staviti odvojeno u prozirne posude u hladnjak, kao što su IKEA 365+ posude za hranu, u kojima hrana dulje ostaje svježa jer se zrak može istisnuti, a mogu se koristiti i za pećnicu. Dobro su rješenje i posude PRUTA jer ne zauzimaju puno prostora, a mogu se koristiti i u mikrovalnoj pećnici. Za lakše snalaženje preporučljivo je na kutije staviti i naljepnice s imenom, te pogotovo datumom kupnje.

Hladnjak se može organizirati prema učestalosti korištenja nekih namirnica ili prema vrstama hrane. Na primjer, možete na jednu policu poslagati namirnice za doručak, na drugu za ručak, na treću za večeru ili kombinirati voće i povrće na jednom mjestu, a mliječne proizvode na drugom.

Skladištenje trajnih namirnica

Dobar način za uštedu prostora prilikom skladištenja namirnica poput tjestenine, riže, šećera ili brašna je odmah ih izvaditi iz originalnog pakiranja te posložiti u staklenke, poput onih linije KORKEN, koje se lako mogu staviti jedna do druge ili jedna na drugu. Na ovaj ćete način u svakom trenutku znati čime raspolažete, kakve su vam zalihe, te lakše planirati obroke.

Ako želite koristiti namirnice prethodnog obroka u pripremi novog, posložite ih u kutije u hladnjak te zalijepite na njih oznake, a možete ih i složiti redoslijedom kojim ih namjeravate ponovno koristiti.

Kako čuvati voće i povrće, ali i grickalice

Voće i povrće, kao i kruh, možete zamrznuti u plastičnim vrećicama poput onih ISTAD. Svježe voće i povrće, kao i voće koje nam je ostalo nakon pripreme cijeđenih sokova, možete čuvati u poklopcima za hranu, poput OVERMATT, pomoću kojih će zadržati svježinu.

Grickalice koje ne želite vaditi iz originalnih pakiranja, a niste ih do kraja pojeli, preporučljivo je dobro zatvoriti - koristite kvačice BEVARA koje će pomoći da se očuvaju njihovi izvorni okusi i teksture. Dobro rješenje je i BEVARA kopčica za vrećicu kojom možete zatvoriti, primjerice, vrećicu sa žitaricama, a kada vam zatrebaju, ne trebate prevrnuti sve.

Check-lista za organizaciju kuhinje

Male promjene u organizaciji kuhinje i planiranju obroka, koje ne zahtijevaju puno vremena, dugoročno će vam uvelike pomoći – rjeđe ćete ići u trgovinu, a priprema obroka trajat će kraće i biti jednostavnija. Provjerite primjenjujete li već neke od ovih savjeta, a ako ne, onda je upravo sada najbolje vrijeme da započnete:

  1. Namirnice koje koristite češće (npr. žitarice, voće i povrće, začini) spremite u plastične kutije, poput VARIERA kutija, i bit će uvijek nadohvat ruke.

  2. Koristite vertikalan prostor - na zidove instalirajte police, a kuke ili šipke odlične su za najnužnije stvari.

  3. U ormarima koristite umetke za police, poput VARIERA umetaka, što omogućava više prostora za čaše i tanjure, ali i za konzerviranu i nekvarljivu hranu.

  4. Dodatne količine nekvarljive hrane, poput brašna ili kave, držite na vrhu ili dnu ormarića te ih možete lako dopuniti kad vam zatreba.

Više inspiracije možete pronaći na internetskoj stranici tvrtke IKEA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2022 01:22