ATRAKTIVNA LOKACIJA

Moderna zgrada niče na mjestu nekad derutnog objekta u centru Zagreba. Cijena? 7500 eura po kvadratu!

 Vanesa Pandzic/Cropix
Duž svakog kata na dvorišnom pročelju nalazi se "duboki" balkon površine oko 20 m2

Dovršava se novogradnja u Medulićevoj ulici u Zagrebu, jedna od atraktivnijih u gradu, pa smo je obišli da se uvjerimo kako izgleda život u stanovima za čiji četvorni metar treba izdvojiti od 6900 do 7500 eura. Posljednjih godina ovo je i jedna od uspješnijih interpolacija u donjogradskom bloku u središtu grada. Ulična ploha zida obložena je piljenim, grubo brušenim kamenom, a obloga je od travertina - romano classico.

Ostakljeno prizemlje

Stambeno-poslovnu zgradu na pet etaža, za koju je bio raspisan javni arhitektonski natječaj, potpisuje poznati arhitekt Miloš Pecotić sa suradnicima Bojanom Pepeonikom, Vedranom Pecotić, Ivom Pejić, Majom Tomljenović i Ivom Jelinčić. Investitor projekta je tvrtka Gwt.

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image

Stanje prije gradnje interpolacije

Gwt/

- Rješenje proizlazi iz potencijala i ograničenja lokacije u Medulićevoj 12, uz poštivanje zahtjeva zadanog programa natječaja te odrednica GUP-a. Projekt naglašava kontinuitet uličnog platna i izbalansiran odnos prema građevinama između kojih se interpolira, od kojih je južna suvremena, a sjeverna povijesna, a uz to su različitih tlocrtnih i visinskih gabarita - rekla je je V. Pecotić. Posebnost ove interpolacije je "poravnavanje" s visokom suvremenom zgradom s južne i znatno nižom povijesnom zgradom sa sjeverne strane. Razlika visine na zabatima prema povijesnoj zgradi riješena je, objašnjava, uvlačenjem dijela tlocrta katova iznad visine vijenca povijesne zgrade, a zid u kontaktnoj zoni obložen je opekom, koja se uvijek javlja na skokovima visina zabata zgrada u nizu ili bloku povijesne jezgre donjeg grada.

Atelijeri umjetnika u dvorištu

Iza prolaza zgrade nalaze se atelijeri zagrebačkih umjetnika, tijekom radova jednom od njih slikaru Juri Labošu obnovljen je mural. Ove godine u Galeriji Klovićevi dvori održana je izložba Atelijeri Medulićeva/Sjećanje na zaborav. Izložba se osvrtala na rad umjetnika koji su stvarali zu tom atelijeru, koji je mjesto kreacije od 1969. godine. Na izložbi su bila izložena djela umjetnika koji su ovdje ranije djelovali ili sad koriste atelijer: Josipa Zlatka Biffela, Jure Labaša, Stanka Vukadina, Francine Doleneca, Miljenka Bosanca, Tomislava Ostoje, Stanka Jančića, Marije Ujević Galetović, Ljubomira Stahova, Ivana Kožarića, Stipe Sikirice, Mile Kumbatović, Nataše Cetinić, Šime Vulasa, Dore Kovačević i Zlatka Šimunovića.

image

Stan u zgradi obišli smo s agencijom Sky nekretnine

Vanesa Pandzic/Cropix

Urbanitet građevine naglašen je i uvlačenjem uličnog dijela prizemlja koje je javne namjene i potpuno ostakljeno, te s vežom zgrade, prolazom u dvorište, stvara jedinstvenu kontinuiranu transparentnost prizemlja.

Otvori na uličnom platnu od prvog do četvrtog u ritmičnom su, gotovo strogom geometrijskom rasteru, relativno velikih dimenzija kako bi, kaže arhitekt, omogućili što povoljnije osunčanje, a naglašeni su malo istaknutim aluminijskim okvirima. Mirnom kamenom pročelju dodani su akcenti pomičnih poluprozirnih platna sun screena u zagasitim tonovima osnovnih boja, kao kontrapunkt monokromiji Medulićeve ulice.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Lebdeći volumen

- Uvučeni peti kat s motivom kontinuirane žaluzine pretvoren je u jedinstveni lebdeći volumen na podlozi čvrste mase kamenog uličnog platna zgrade. Duž svakog kata na dvorišnom pročelju nalazi se "duboki" balkon površine oko 20 m2 koji je razdijeljen između dva stana žardinjerom - opisao je M. Pecotić.

image
Vanesa Pandzic/Cropix

Zanimalo nas je nešto i o stanovima, odnosno tlocrtima. Karakteristika svih stanova je mogućnost spajanja "dnevne" i "noćne" zone kliznim vratima od poda do stropa koja izlaze iz zida. To stvara niz prostora stana, opisuje arhitekt, okrenutih prema vanjskom prostoru i osjećaja njegove veće prostranosti, istovremeno sakrivajući "intimne" dijelove prostorije.

- Prednost življenja u centru grada je mogućnost "konzumacija" prostora i sadržaja grada iz pješačkih perspektiva, bez upotrebe vozila. Središte grada u projektu se osjeća u rezultatu posvećenosti mojeg ureda kao autora i investitora da sagrade zgradu dostojnu centra, zanemarujući sve moguće špekulacije, odabirom urbanih, prilagođenih formi građevine, ozbiljnih, relativno skupih materijala i decentnih detalja - zaključuje Pecotić.

Zgradu smo obišli s agencijom Sky Nekretnine te pogledali ogledni stan srednje veličine.

Inače, ova zgrada, kako smo se uvjerili prilikom obilaska, ima posebnu garažu, odnosno rampu sa zelenim krovom do garaže o čemu više možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 11:51