Niste ni svjesni

11 grešaka koje svakodnevno radite i zbog kojih se kućanski aparati brže kvare

 /SHUTTERSTOCK

Koliko puta ste čuli rečenicu - "Stalno mi se kvare kućanski aparati"? Sigurni smo, puno puta. Nakon toga slijede komentari kako aprati nisu više što su nekoć bili i kako su manje kvalitetni. No, jeste li se ikada zapitali što ste vi napravili da se oni pokvare? Jer to se dosta puta dogodi. Puno ljudi uopće ne čita upute kada kupe neki kućanski aparat. Ovo su najčešće pogreške koje radimo kada baratamo kućanskim aparatima.

1. Ostavljamo vodu u glačalu nakon upotrebe

Za glačala na paru uvijek treba koristiti filtriranu vodu kako se ne bi stvorio kamenac i začepio kanale kroz koje para izlazi. Osim toga, dobro je glačalo nakon glačanja isprazniti od vode kako se iznutra ne bi stvorila hrđa.

image
/SHUTTERSTOCK

2. U pećnici koristimo foliju

Domaćice često dno pećnice prekriju aluminijskom folijom kako je ne bi morale čistiti nakon svake upotrebe. No, to je višestruko opasno jer odbija toplinu što dovodi do pregaranja grijača, ograničava protok zraka pa se u nekim slučajevima može i otopiti. Zato nemojte to raditi i redovito čistite pećnicu, prenosi Kurir.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Ne čistimo kamenac s aparata za kavu

Svaki aparat za kavu treba čistiti svakih nekoliko mjeseci jer se na njemu nakupljaju kamenac i ostaci ulja od kave. Ako se to ne čini redovito, kava može promijeniti okus. Za to je najbolje koristiti limunsku kiselinu, bijeli ocat ili odgovarajući proizvod za uklanjanje kamenca. Ali zapamtite, ocat i limunsku kiselinu treba razrijediti vodom.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Otvaramo vrata dok mikrovalna pećnica radi

Iako postoji tipka za isključivanje, rijetko je koristimo, već nestrpljivo vadimo hranu iz mikrovalne pećnice misleći da je podgrijana. Otvaranjem vrata pećnice dok još radi prekidamo strujni tok i time je oštećujemo.

image
NIK JARH AV STUDIO/

5. Ne perete blender odmah nakon upotrebe

Ovi uređaji moraju se oprati odmah nakon upotrebe. U protivnom dolazi do oštećenja mehanizma, oštrice se otupljuju, čestice hrane se stvrdnu na teško dostupnim mjestima, a često se tu stvara i leglo bakterija.

image
/SHUTTERSTOCK

6. Protresite toster da uklonite mrvice

Griješite ako toster ne isključite nakon upotrebe, nego ga samo okrenete i iz njega otresete krušne mrvice. Tako se mogu zaglaviti u grijačima i izazvati kvar. Pričekajte da se uređaj ohladi, lagano ga protresite, a zatim četkom uklonite ostatke.

image
ALESSI/

7. Ne mijenjate redovito filter aspiratora

Nisu vječni i u njima se nakuplja mast i višak pare. Ako ih ne zamijenite na vrijeme, čep će se otvoriti i aspirator neće skupljati neugodne mirise. Treba ih mijenjati svakih šest do osam mjeseci.

8. Stavljate toplu hranu u hladnjak

To ne samo da povećava temperaturu u hladnjaku i troši više struje, već loše utječe i na ostale namirnice u njemu. Nedovoljno ohlađeno posuđe nije namijenjeno za ovakvo korištenje i može ga oštetiti.

image
/SHUTTERSTOCK

9. Posuđe isperete prije nego što ga stavite u mašinu

Iako vjerojatno mislite da ispiranjem prljavog posuđa pomažete perilici posuđa, zapravo je odmašćujete. Njezini senzori dizajnirani su za prepoznavanje naslaga taloga, pa ćete je prethodnim ispiranjem posuđa navesti da "pomisli" da je dovoljno lagano pranje.

10. Napunite perilicu do pola

Varate se, jer jednako troši vodu i struju i kad je puna i kad je poluprazna. Osim toga, budući da deterdžent čisti cijelu unutrašnjost, napola pun stroj cilja samo posuđe i može ga oštetiti.

image
/SHUTTERSTOCK

11. Ne čistite filtar sušila za kosu

Očistite ovaj (izvađen iz sušila za kosu) filtar vodom jednom tjedno ili barem svaka tri tjedna kako biste uklonili masnoću i prašinu iz tog otvora. Tako se neće pregrijati. Filter mora biti potpuno suh prije nego što ga vratite na mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:01