OVO SIGURNO NISTE ZNALI

5 grešaka zbog kojih vaša nova odjeća izgleda iznošeno

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste majicu, hlače ili haljinu obukli samo par puta, a već su izgledali iznošeno. Saznajte što smeta vašoj odjeći i koje su to greške koje redovito radite pri pranju, a da toga niste ni svjesni

Pranje odjeće nije uvijek jednostavno kao što se možda čini, a kao rezultat lošeg ili nepravilnog pranja može biti odjeća koja izgleda kao da ju nosite godinama, a tek ste ju nedavno kupili. No, možete li to izbjeći?

Da bismo vam pomogli u tome, za vas smo izdvojili najčešće greške pri pranju odjeće zbog kojih će čak i vaši najnoviji odjevni predmeti izgledati iznošeno.

1. Koristite pogrešan deterdžent

Jedna od najčešćih grešaka kod pranja je korištenje neodgovarajućeg deterdženta ili omekšivača. Naime, to nakon pranja otežava ispiranje, a može doći i začepljenja odvoda u bubnju perilice. Kad je riječ o odabiru deterdženta ili omekšivača za rublje, usredotočite se na kvalitetu proizvoda, ali i na odgovarajuću vrstu za pojedini tip tkanine.

2. Omekšivač nije za sve vrste tkanina

Uzmite u obzir i to da omekšivač nije za sve tkanine. Naime, on s vremenom smanjuje sposobnost apsorpcije tkanine pa se ne preporučuje kod pranja ručnika, sportske odjeće, odjeće od mikrofibre te elastina. Da biste ove odjevne predmete svejedno sačuvali što mekanijima, osušite ih u sušilici rublja. To je posebno učinkovito kod pranja i sušenja ručnika.

3. Skloni ste pretrpavanju perilice

Jedna od češćih grešaka koju svi radimo pri pranju rublja je pretrpavanje perilice, bez obzira na to što i sami znamo da time smanjujemo učinkovitost pranja odjeće. Jedan od načina kako provjeriti jeste li pretjerali s količinom odjeće jest da gurnete obje šake na sam vrh bubnja perilice.

U slučaju da to ne možete izvesti, znajte da ste pretrpali perilicu te biste trebali ukloniti nekoliko stvari.

4. Odjeću perete na pogrešnoj temperaturi

Osim pri izboru deterdženta i omekšivača, često griješimo i kod odabira temperature prilikom pranja odjeće u perilici. Naime, visoka temperatura vode ne garantira kvalitetno pranje. Visoke temperature često mgu uzrokovati samo bneespotrebno trošenje tkanine, pa ju trebate koristiti samo kad je to zaista potrebno, odnosno za pranje ručnika, donjeg rublja ili lanenih odjevnih predmeta.

5. Pogrešno sušite odjeću

Iako imate sušilicu i oduševljeni ste takvim načinom sušenja odjeće, svejedno nemojte zaboraviti na 'staromodni' način sušenja, onaj na balkonu ili u vrtu. Takvo sušenje odjevnih predmeta je mnogo nježnije prema osjetljivoj tkanini, a ujedno omogućuje da rastezljiva odjeća zadrži svoj oblik.

Foto: Pixabay

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:04