Iskoristite 100% prostor

5 ideja za dizajn male kuhinje

 

Kako opremiti malu kuhinju, te ju učiniti ugodnom i prikladnom za upotrebu saznajte na primjeru kuhinje veličine svega 6 četvornih metara koja zadovoljava sve potrebe vlasnika i izgleda odlično.

Izgled male kuhinje

Glavna ideja kod planiranja male sobe, a posebno male kuhinje, je stvaranje prostora pogodnog za ostvarenje njezine glavne svrhe, a to je kuhanje i jedenje. Ako možete koristite prozorsku dasku kao radnu plohu. Utičnice ugrađene u prozorske klupice neće samo napuniti uređaje, već će stvoriti i dodatnu površinu za kućanske uređaje, poput tostera ili kuhala za vodu. Ako prozor ne dodiruje zonu za kuhanje, izradite sklopivi švedski stol. Nakon što zatvorite stol, dobit ćete više prostora za slobodno kretanje u kuhinji tijekom kuhanja i čišćenja. Ugradnjom ploče širine 45 cm ostavit ćete prostora za ladice, što vam je više nego dovoljno.

Opcije dorade

Tradicionalno se za male prostore koriste svijetle nijanse, ali to ne mora nužno biti bijela boja. Obratite pažnju na pastelne boje tirkizne, plave, sive, kao i na "praškaste" nijanse u malim kuhinjama. Kombinacija navedenih nijansi s prirodnim materijalima, primjerice, drvetom, uvijek win-win rješenje i izgleda vrlo moderno. Na pod treba položiti pločice s uzorkom koji vizualno "rasteže" prostor, dok će dekorativna žbuka na zidovima oživjeti unutrašnjost i dodati teksturu prostoriji.

Skladište u maloj kuhinji

Za pohranu razmislite o ormaru, koji će doseći strop. Tamo možete držati sve ono što se rijetko koristi. Otvorena ugaona polica će vam omogućiti upotrebu „mrtve zone“. Sklopivi stol se može nalaziti i unutar polica gdje se kriju sol, šećer, staklenke s biljem i sve što obično stoji na stolu za vrijeme ručka. A u dodatne džepove na njezinoj bočnoj strani možete držati časopise, novine ili tablet. Za ugodno čitanje uz šalicu kave.

Mali namještaj i uređaji

Jasno, pripazite prilikom kupovine namještaja i uređaja da je u odgovarajućim dimenzijama, kako bi vam prostor male kuhinjice bio skladno mjesto u kojem ćete se lagano kretati i uređaje bez puno muke moći koristiti i spremiti.

Rasvjeta u maloj kuhinji

Osvjetljenje između dva zidna ormara dodat će prozračnost u unutrašnjost male kuhinje. U suprotnom, veliki ormarići u maloj kuhinji vršit će pritisak na vas. Viseće lampe iznad blagovaonskog stola zoniraju prostor i stvaraju ugodnu atmosferu. A ugrađena će stropna rasvjeta biti glavni izvor svjetlosti u večernjim i noćnim satima. Ne podcjenjujte prozor, jer je prirodno svjetlo iznimno važno, posebno u malom prostoru. Ne zatvarajte ga i ne forsirajte višeslojne zavjese. Ako je vaša kuhinjica okrenuta na sunčanu stranu, koristite rolete koje se lako otvaraju i zatvaraju.

U nastavku pogledajte primjera dobro dizajniranih manjih kuhinja!

Foto: FlatsDesign

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 05:57