OSTAVITI ZA SVAKI SLUČAJ?

5 pitanja koja si trebate postaviti kada odlučujete o tome hoćete li nešto ostaviti ili baciti

Ostaviti za svaki slučaj ili baciti?

Ovo je najčešće pitanje koje nam je već milijun puta prošlo glavom, i to svaki put kada radimo veliko pospremanje stana. A onaj veliki ormar i kutija na ormaru koji su prepuni nepotrebnih stvari, za svaki slučaj sakupljaju prašinu i preživljavaju u vašem domu godinu za godinom.

Kako stati na kraj sakupljanju nepotrebnih stvari? Duboko u sebi znamo da nećemo više obući tu zimsku jaknu. Zato smo pripremili pet pitanja koja biste si trebali postaviti kada sljedeću put u ruke uzmete predmet koji u vama izaziva vječne dvojbe - ostaviti za svaki slučaj ili baciti.

1. Kada je ovaj predmet posljednji put korišten, iskreno?

Ako je odgovor "prije više od pola godine", onda je vrijeme da taj predmet napusti vaš stan jednom zauvijek. Jedina situacija u kojoj je u redu zadržati predmet jest ako predmet za vas ima izrazito veliku sentimentalnu vrijednost. Međutim, svejedno ga postavite na hrpu predmeta koje ćete baciti, a zatim kao i kod svih većih odluka prespavajte i ujutro zaključite jeste li dobro odlučili.

2. Koliko je ovaj predmet funkcionalan?

Primjerice, lonac koji već pola godine nije došao na red, čak niti da u njemu zagrijete vodu, treba napustiti vaš dom. Ako tako dugo nije došao na red, to znači da jednostavite nekoliko drugih lonaca koji su vam praktičniji za korištenje.

3. Sviđa li mi se ovaj predmet?

Ovo zvuči kao očito pitanje - zašto bismo uopće kupili nešto što nam se ne sviđa? Naš ukus s vremenom se mijenja, i zato je u redu proslijediti dalje zimsku jaknu koja nam se više ne sviđa, sliku na zidu koju bismo mogli zamijeniti nekom koja se puno bolje uklapa u interijer i slično. Kada smo okruženi isključivo stvarima koje nam se sviđaju, osjećamo se sretnije u svom domu.

4. Kada ću ovo završiti?

Ovo pitanje odnosi se na sve one male projekte koje tijekom vremena radite po kući. Primjerice, čuvate stari ormarić kako biste ga jednoga dana prebojali, međutim to se ne događa. Ako nemate određen rok, znate i sami da su puno manje šanse da zaista preuredite taj ormarić.

5. Koliko mi ovaj predmet vrijedi danas?

Često ostavljamo predmete zato što smo za njih jednom davno odvojili popriličnu svotu novca. Međutim, koliko nam zaista taj predmet vrijedi danas? Stari laptop, brendirane cipele koje nikako ne biste obukli danas... Zauzimaju mjesto, a danas, niti za sljedećih pola godine ih nećete upotrijebiti.

Kako bismo vam dodatno olakšali, napravili smo i popis 16 stvari koje možete baciti odmah, čak i bez ovih pitanja.

Izvor: apartmenttherapy.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:27