TKO BI REKAO?!

Čini se da cijeli život posuđe ručno peremo na krivi način. Ovo je ispravna metoda

 /SHUTTERSTOCK

Možda niste toga svjesni, ali postoji pravi način za ručno pranje posuđa. Tvrde to stručnjaci za čišćenje, koji su za Real Simple izdvojili nekoliko određenih koraka koji se moraju poduzeti kako bi posuđe doista bilo čisto i spremno za sljedeću upotrebu. Koji su koraci nužni kako bi se posuđe opralo na, kako kažu, sanitarno najispravniji način?

Za početak, Katie Barton, voditeljica čišćenja u Homeditu, preporučuje da se prije pranja ostruže višak hrane s prljavog posuđa. U protivnom se ti ostaci talože u sudoperu, a mogu završiti i u odvodu te cijevima koje se zbog toga mogu i začepiti. Nakon što je posuđe ostrugano, odvodnim čepom začepite sudoper, napunite ga vrućom vodom te dodajte nekoliko kapi vašeg omiljenog sredstva za pranje posuđa. Na 20 do 30 minuta, preporučuje Katie Barton, namočite sve najprljavije lonce i tave sa zalijepljenom hranom. U tom periodu bi se tvrdokorni ostaci hrane trebali opustiti. Dodatno ih istrljajte spužvicom te isperite.

image
/SHUTTERSTOCK

Ispustite vodu u sudoperu i ponovno ga napunite vrućom vodom uz dodatak nekoliko kapi željenog deterdženta za posuđe. Zatim počnite s najmanje prljavim posuđem te postupno prijeđite na prljavije. Šalice i pribor za jelo obično su najmanje prljavi, pa počnite s njima. Istrpaljte ih spužvicom namočenom u sapunicu, isperite čistom vodom i po potrebi obrišite papirnatim ručnikom ili suhom čistom kuhinjskom krpom. Također, uvijek treba voditi računa o tome u kakvom su stanju kuhinjske krpe te ih redovno prati.

Ako u bilo kojem trenutku voda u sudoperu izgleda bezbojno ili masno, ako se ohladi ili potpuno izgubi sapunicu, ispustite ju te sudoper ponovno napunite svježom, vrućom vodom sa sapunom.

Angela Rubin, stručnjakinja za čišćenje iz kanadske tvrtke Hellamaida, kaže da treba obratiti pažnju i na proizvode s kojima perete posuđe. Ona savjetuje izbjegavanje korištenja čelične vune ili abrazivnih jastučića na osjetljivim površinama kako bi se spriječile ogrebotine. Također, upozorava na prijeko potrebno obilno ispiranje posuđa kako bi se uklonili svi ostaci sapunice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:07