Savjeti dizajnera

Do vlastitog stila uređenja bez puno kompliciranja

 

Suzdržan, ali topao izgled prostora, čiste linije i patina elementi su koje dizajner interijera Andrew Cosbie provlači kroz sve interijere koje uređuje za svoje klijente, a cilj je uvijek dobiti lijep i prozračan prostor bez puno kompliciranja. Budući da se u radu susreće sa svakakvim prostorima u koje je potrebno udahnuti novi život, usvojio je praktičan način promatranja interijera i pripreme za proces uređenja koji i vi s lakoćom možete slijediti kako biste iz svog doma izvukli najviše. Evo što Cosbie preporučuje:

Počnite prikupljati inspirativne fotografije imajući svoj stvarni prostor na umu.

Kada istražujete bespuća interneta u potrazi za idealnim stilom za svoj prostor nemojte zaboraviti da nikad nije moguće postići identičan izgled doma kao iz magazina. Umjesto toga, izdvojite sa svake inspirativne fotografije detalje koji bi odlično funkcionirali u vašem domu jer nema smisla pokušavati postići izgled dnevnog boravka stana čiji se prostor proteže na dvije etaže, ako živite u stančiću od 40-ak kvadrata. Proučite svoj prostor, uočite probleme koje njegova fizička ograničenja nose i u skladu s tim usmjerite svoje istraživanje na primjere koji dočaravaju atmosferu i koriste detalje koji vam se doista sviđaju i realno su primjenjivi na vaš prostor.

Miješajte umjetnička djela

Eklektični miks umjetnina različitih stilova i s različitih geografskih područja unijet će puno karaktera i osobnosti u vaš prostor. Razmišljajte o umjetnosti kao o nakitu vašeg doma pa stvarajte slojeve, mijenjajte raspored i pritom se dobro zabavite!

Prilagodite novim okolnostima ono što posjedujete.

Naslijedili ste stolić za kavu koji nikako ne odgovara vašem trenutnom stilu uređenja prostora? Prilagodite ga! U vašem prostoru prevladavaju svijetle nijanse i vaš bijeli ormar doslovce se stapa sa zidom te vas to nervira? Obojite ga! U vrijeme kada se nerazumno troši i sve se manje popravljaju stare stvari, izdvojite se iz mase jednako uređenih prostora tako što ćete iskoristiti stvari koje posjedujete najbolje što možete i unijeti u njih svježinu.

Za sve postoji alternativa.

U slučaju da trenutno imate ograničena sredstva i ne možete si priuštiti neki dizajnerski komad ili element uređenja, stvorite sami alternativu! Želite imati zaglavlje kreveta, no trenutno ne možete nabaviti okvir od masivnog drva? Sigurno postoje i drugi atraktivni oblici zaglavlja koji vam se sviđaju, a puno su povoljniji te vam mogu zadovoljiti potrebu za tim vizualnim elementom sve dok se situacija ne popravi. Važno je da iskoristite svoju kreativnost i zaobiđete problem koji predstavlja novac, unajmljeni prostor ili pak trenutna lošija ponuda u dućanima koji su vam dostupni. Strpljenje se uvijek isplati, a osobni stil se razvija kroz vrijeme pa umjesto impulzivnih kupnji pokušajte smisliti drugi način kako dobiti to što želite.

Budite hrabri i upustite se u rizik.

Sviđa vam se poseban izgled namještaja, ali niste sigurni trebate li se odvažiti i provesti željenu preinaku u djelo? Dok ne isprobate, nećete znati! Kombinirajte neočekivane elemente, boje i teksture, igrajte se sa stilovima i iznenadit ćete se koliko fantastičnih prizora možete stvoriti s jednostavnim komadima koji se ističu upravo time što su potpuno drugačiji od onog na što ste navikli.

Uložite u ono što volite.

Bile to raskošne biljke, velika umjetnička djela, vintage kožna fotelja ili nešto četvrto, ako vas određene stvari istinski oduševljavaju i vesele, u njih vrijedi uložiti malo više novca i truda. Ključno je da u svom prostoru imate stvari koje volite, a ne da nabavljate stvari tek toliko da ih posjedujete. Vaš prostor mora odražavati vaš životni stil i vaša iskustva kako bi doista bio pravi odraz vaše osobnosti. Sretno!

Izvor: AD

Foto naslovna: Yassen Hristov

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:45