STAKLENE PREGRADE

Igra svjetla i stakla i zašto ju volimo

 CROPIX
Jedan od posljednjih trendova u uređenju domova umetanje je pregrada od stakla. Razgovarali smo s arhitektom, staklarom i vlasnicima stanova kako bismo doznali tajnu njihove bezvremenske privlačnosti

Koliko nam je poznato, prve tehnike izrade stakla datiraju još iz razdoblja Mezopotamije, nadalje kroz povijest ono polagano zauzima iznimno važnu poziciju u svim slojevima društva, a i samo poprima značaj koji nadilazi njegovu materijalnu vrijednost. Staklo i stakleni predmeti postaju fascinacija, osobito u svijetu kulture i umjetnosti, a arhitektura mu je oduvijek pridavala veliku pozornost zbog raznih načina iskoristivosti i pojavnosti. Staklo u prostoru svojevrsna je izjava i paleta mogućnosti u svojoj funkcionalnosti i dekoriranju. Mi također nismo ostali ravnodušni na uporabu stakla pa smo se odlučili malo ozbiljnije pozabaviti danas vrlo trendovskim staklenim pregradama u interijerima.

Poznato je da postoje razne vrste pregrada kojima možete odvojiti prostorije u svojim domovima, od drva, gips-kartonskih ploča pa do stakla, naravno vaš izbor bi uvijek trebao biti vođen određenim karakteristikama koje zadovoljavaju potrebe vašeg prostora. Zamolili smo arhitekta Nikolu Šimunića, iz zagrebačkog arhitektonskog ureda grAdit da nam malo pojasni s čime bi se susreli kada bi se odlučili za staklenu pregradu. - Staklena pregrada je u svojoj funkciji jednaka svim drugim pregradama od drugačijih materijala. Ona dijeli veći prostor na manji tj. postavljanjem nje dobiva se više manjih prostora. Prva stvar za kojom se treba voditi pri postavljanju staklene pregrade jest koje funkcije prostorija želimo dobiti postavljanjem pregrade. Ako je želja povezanost prostorija, onda postavljamo pomične pregrade ili pregrade s vratima, ili ako pak u potpunosti želite odvojiti prostore, onda se odlučujete na fiksnu pregradu - ističe arhitekt na samom početku i nastavlja: - Staklene pregrade posjeduju jedan jako bitan faktor, a to je transparentnost. Postavljanjem takve pregrade prostor može ostati jednako velik, barem vizualno, što je izrazito bitno kod organizacije prostora, a i života u njemu.

living4media

Nikola nam prepričava kako se pri odlučivanju za staklenu pregradu treba baviti prvenstveno pitanjem - što staklena pregrada treba zadovoljiti? To bi bila tri faktora: oblikovanje - što bi značilo sam izgled, stil i dekor pregrade, njezina funkcionalnost i konstrukcija u vidu njezine stabilnosti i sigurnosti.

living4media

Staklene pregrade same po sebi nisu konstruktivni element, znači ne mogu biti nosive poput zida, nego same zahtijevaju određenu konstrukciju da bi mogle biti postavljene u prostor. Najjednostavniji načini ugrađivanja staklene pregrade jest da se ona nalazi uza zid, što naravno zahtijeva čvrstu konstrukciju toga zida, kao i stropa. U slučajevima spuštenog stropa radi se dodatna konstrukcija koja staklenu pregradu učvršćuje u stabilni dio. Također kada se radi o velikoj visini stropa sama staklena stijena dobiva dodatne konstruktivne elemente kao što su okviri i okovi koji ju ukrute tako da se može postaviti na određeno mjesto.

living4media

Nosivost

Staklene pregrade nisu konstruktivni element pa moraju stajati uz neku potporu, a metalni dodaci na staklu doprinose stabilnosti i čvrstoći

Kada smo jednom utvrdili na kojem mjestu možemo postaviti pregradu, sada definiramo njezinu funkciju. Pregrade mogu biti fiksne, fiksne s vratima ili pomične. Ovisno o tome želimo li u potpunosti odvojiti prostor ili ipak zadržati neku povezanost odlučujemo se za opciju koja nam odgovara. Usko vezano za ovu odluku povezana je i zvučna izolacija. Nikola nam otkriva da klijenti jako često to postavljaju kao uvjet za ugradnju staklenih pregrada pa kako staklo kao takvo nije neki poseban zvučni izolator, ako nije u velikom komadu i ima veliku težinu to obično bude i razlog odustajanja od takve pregrade. U slučaju odabira vrata ili pomičnosti pregrade znatno se smanjuje zvučna izolacija pregrade.

living4media

U interijerima se obično ugrađuju segmentna stakla ovisno o potrebnoj visini i širini iz razloga što sama ugradnja stakla u stanovima ima svoja ograničenja. Ako želite ugraditi staklenu pregradu visine i širine dva metra treba razmišljati kako to transportirati do stana - lift, stubište, ulazna vrata i ostali faktori pa onda uglavnom odluka pada na stakla manje površine da bi se stvar pojednostavnila. Da bi se dodatno poradilo na zvučnoj izolaciji takvih stakala, ugrađuju se dupla što svakako pridonosi i toplinskoj izolaciji koja je također često postavljani uvjet za ugradnju stakla.

SONY DSC
Ivana Niskota

Transparentnost

Pregrade su jednostavne za postavljanje, mogu biti površinski od većeg stakla ili segmentirane u kombinaciji s drugim materijalima i različitim okvirima

SONY DSC
Ivana Niskota

Nakon što smo definirali poziciju, mogućnosti ugradnje i funkciju pregrade izabiremo kako će ona stilski izgledati. Što se dekoracija tiče saznajemo da je tehnologija jako uznapredovala i da postoje skoro nebrojene mogućnosti samog stilskog izgleda stakla, od boja do izrade. Arhitekt nas ipak prije samog odabira izgleda stakla upozorava - bitno je naglasiti da to nužno mora biti sigurnosno staklo. Takvo staklo prilikom puknuća ne može ugroziti čovjeka. To su kaljeno staklo i lamistal. Kaljeno se u slučaju puknuća raspada u puno komadića, a lamistal ili armirano staklo (to su dva stakla lijepljena na foliju) kod puknuća ostaje zalijepljeno na foliju.

Rajna Raguž

Postoje i industrijska stakla između kojih se ugrađuje armaturna mrežica i ona su jako zanimljiva za interijere jer su mutna i kod puknuća dijelovi ostaju na mrežici. Odluka o samom stilskom izgledu staklenih pregrada individualan je izbor. O vama ovisi prije svega želite li transparentno ili manje transparentno staklo, želite li imati prolaz svjetlosti kroz njega i do koje razine. Sviđa li vam se igra sjena i silueta koja ima gotovo pa umjetnički izričaj ili želite potpunu providnost, ovo i još mnogi drugi faktori vaša su osobna odluka po vašim apetitima.

STAKLARSKA PERSPEKTIVA

Direktor Bokarta Daniel Kvesić otkrio nam je neka nova saznanja o staklu i staklenim pregradama

“Postoji oko 500 načina kako postići efekte na staklenim pregradama, a najjeftinija opcija su folije”

Kako bismo istražili kakvo je naše tržište po pitanju staklenih pregrada, navratili smo do Dugog sela u, ni manje, ni više Staklarsku ulicu i tamo pronašli jedan od najpoznatiji hrvatskih staklarskih studija, Bokart, koji je specijaliziran za dekorativna i art stakla u arhitekturi. Direktor Bokarta Daniel Kvesić otkrio nam je neka nova saznanja o staklu i staklenim pregradama.

Zagreb, 080719.
Novootvoreni salon za tetoviranje u Petracicevoj ulici, Tattoo Rroom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Ovakva pregrada s bojenim metalnim dijelom radi se po mjeri i naručuje se kod bravara

Na samom početku Daniel nam objašnjava problematiku zvučne izolacije koja je čest uvjet klijenata za postavljanje pregrade: - Svako staklo može prigušiti zvuk do nekih 30-ak decibela. Kad se rade dvostruka stakla, odnosno sendvič paneli, oni mogu izvući preko 35-45 decibela. Postoje posebna stakla koja se rade s folijama koje se stavljaju između stakala i stapaju se sa staklima. Te folije služe kao zvukoprigušivači te takvo prigušivanje ide do 45 decibela, što je jači govor, i tu se stvarno ništa ne čuje, ali estetski je to jako neprivlačno. U takvim slučajevima profili oko stakla moraju biti jako veliki i tu se gubi dekorativni dio staklene pregrade - naglašava Daniel i dodaje kako su ljudi shvatili tu problematiku i kako se sada sve više okreću estetici jer, koliko god se trudili, jako je teško postići da staklo priguši zvuk u potpunosti.

Zvučna izolacija

Nedostatak staklenih pregrada je zvučna izolacija koja je gotovo nepostojeća, a pokušaji da se ipak izolacija postigne rezultiraju dekorativno neprivlačnom pregradom

Ako u jednom trenutku dođemo do odluke da želimo da staklena pregrada podigne prostor u tom nekom dekorativnom smislu, postoji oko 500 i više načina kako se to može postići. Najjeftinija i najjednostavnija opcija su folije. Nabavite potpuno prozirnu staklenu pregradu koja iznosi 500 do 600 kuna po kvadratu i u bilo kojem boljem grafičkom studiju naručite folije kakve želite te ih aplicirajte na staklo. U ovom slučaju se govori o staklu koje je fiksno, uobičajeno je to lamistal. Ako pak želite da ta pregrada bude pokretna, onda u pitanje dolazi samo kaljeno staklo koje je puno jače i podnosi pokret, a za takvo nešto ćete morati izdvojiti otprilike oko 800 kuna po kvadratu.

Stitched Panorama

Oblikovanje

Jedan od važnijih faktora staklene pregrade svakako je njezin izgled. Odabirom željene stjene utječete na ostale faktore, što vrijedi i u obrnutom smjeru

Osim ovih stakala nije dopušteno koristiti ništa drugo, osim možda satiniranog stakla koje je nešto drugačije u obradi i mutno te je njegova cijena skuplja za otprilike 20% od kaljenog stakla. Osim folija, još jedna jeftinija opcija je obično prozirno staklo i zavjesa, na taj način dobivate i transparentnost koja podiže prostor, a u slučaju navlačenja zavjesa zadržavate intimu.

Tehnološki napredak

Tehnolgija obrade stakla iznimno je uznapredovala te je na tržištu dostupan jako veliki izbor koji cjenovno varira od 500 do čak 1500 kuna po metru kvadratnom

Nadalje, slijede razne kombinacije obrade i postavljanja stakla. Stakla o kojima govorimo u nastavku nešto su skuplja od prije navedenih opcija pa njihova cijena može doseći i 1500 kn po metru kvadratnom. Daniel ističe samo neke od njih: - Imate kolekciju translu-centnih i netranslucentnih ogledala, odnosno onih koji propuštaju svjetlost i oni koji ne. Postoji i staklo s organskom formom, to jest staklo koje nije samo ravno, nego mu dajemo formu i možemo se igrati s bojama koje opet mogu biti prozirne i neprozirne. Neprozirne boje s malim prolaskom svjetlosti su jako efektne i jako tražene. Imamo i primjer tekstila, odnosno tkanina u staklu koje radimo sa Silvijem Vujčićem. Radi se o gazama i svilama koje su napravljene posebnom tehnikom i kad se stavljaju između stakala, imate isti taj efekt prolaznosti i neprolaznosti, dobiva se tu jedna jako zanimljiva dinamika. Direktor Bokarta također navodi da su ovako dekorirane pregrade i staklene obloge zida njihov najuspješniji proizvod zato što se ovakve tehnike lako apliciraju na takve proizvode i imaju propusnost svjetlosti koja u takvim kombinacijama stvara impozantne efekte.

Doznali smo da je tehnologija obrade stakla izrazito uznapredovala, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, te je na tržištu dostupan velik izbor. Svoju staklenu pregradu možete nabaviti u bilo kojem bolje opremljenom staklarskom obrtu ili studiju, kao što su Staklo Piletić, Staklorez Burić, Egle dizajn i drugi, a ujedno ćete ondje imati i na raspolaganju i uslugu ugradnje iste.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media, Rajna Raguž, Ivana Niskota, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:04