PODIJELJENA MIŠLJENJA

Je li zdravo spavati u čarapama i zašto neki u njih guraju narezani luk?

 /SHUTTERSTOCK

Spavanje u čarapama tijekom hladne sezone za mnoge je, kako tvrde, vrlo korisno: ne samo da pomaže u borbi protiv prehlade, već i protiv ispucale kože na stopalima. Drugima se, pak, diže kosa na glavi od same pomisli na čarape u krevetu. S toliko podijeljenim mišljenjima ni ne čudi višestoljetna dilema koja glasi: ‘Je li bolje (zdravije) spavati sa ili bez čarapa?‘. Jedinstvenog odgovora, naravno, nema. No, pokušali smo prikupiti argumente s obje strane, a na vama je da se odlučite kome ćete se prikloniti.

Prednosti čarapa u krevetu

Čarape neupitno zagrijavaju hladna stopala, a topla stopala pomažu u uspavljivanju. Naime, kad su stopala topla, krvne žile se šire, oslobađajući više topline i snižavajući tjelesnu temperaturu, što je tijelu signal da uspori. Također, neke su studije pokazale da se u čarapama dulje spava, ali bitno je da ne stišću i da su od prozračnog materijala.

Ipak, treba znati da hladna stopala nisu uzrok prehlada - za to su krivi virusi. Međutim, ukoliko ste već prehlađeni, izgleda da nošenje čarapa može pomoći. Internetom kruži savjet koji kaže da narezani luk stavite pod stopala u čarape kako biste iskoristili njegova antibakterijska i protuupalna svojstva.

Nedostaci čarapa u krevetu:

Ako imate tendenciju znojenja nogu ili ako je prevruće u krevetu, čarape prirodno povećavaju rizik od smrdljivih nogu, čime se povećava i rizik od gljivica na stopalima. Također, ako su čarape uske i stišću, mogu pogoršati cirkulaciju krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 18:13