Ljeto je sinonim za druženja na otvorenom, uz miris dima s roštilja i opuštene večeri uz meso, salate i rashlađena pića. Bilo da ste na pikniku, u dvorištu s prijateljima ili na vikendici, roštiljanje je nezaobilazan dio ljetne sezone. To je ritual koji okuplja, hrani i veseli. No, dok svi pažnju posvećuju mesu, marinadama i pravilnoj temperaturi pečenja, rijetko tko razmišlja o opasnostima ljetnog roštiljanja.
Neke od njih dobro su poznate: udisanje dima, ozljede oka, opekline i požari izazvani masnoćom. Međutim, postoji još jedna skrivena prijetnja - metalna žičana četka za roštilj.
Ozbiljni zdravstveni problemi
Upravo taj sitan, često zanemaren kuhinjski alat može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i pretvoriti bezbrižno druženje u hitan slučaj. Naime, metalne četke za čišćenje roštilja, posebno one starije i istrošene, mogu otpuštati tanke žičane dlačice koje završavaju tamo gdje nikako ne bi smjele - u vašem obroku.
New York Post upozorava kako stare i istrošene četke za čišćenje roštilja mogu biti izuzetno opasne jer im se lako odvajaju metalne dlačice koje mogu završiti u hrani.
Procjenjuje se da oko 130 ljudi godišnje završi na hitnoj nakon što slučajno proguta ovakve sitne ostatke. Zbog toga se u saveznoj državi New York razmatra zabrana prodaje i korištenja ovakvih četki.
"Najgora moguća posljedica slučajnog gutanja metalne dlačice je razvoj apscesa - ozbiljne infekcije - ili perforacija crijeva, što može dovesti do smrti", upozorava dr. Tonia Farmer, otorinolaringologinja iz Ohija.
Kako brzo i dobro očistiti roštilj? Ovo su provjereni načini!
No nema mjesta panici; dr. Farmer donosi konkretne savjete kako sigurno pripremiti roštilj i izbjeći bliski susret sa smrtonosnom dlačicom.
"Metalne dlačice koje se zalijepe za meso tijekom pečenja najčešće završe u ustima ili grlu", objašnjava dr. Farmer, koja je u svojoj praksi viđala slučajeve u kojima su se zabole u stražnji dio jezika ili čak u krajnike. No još su opasnije kada dospiju dublje u probavni sustav. Primjerice, u stijenku crijeva, gdje mogu izazvati oticanje i infekciju.
Jedna od najtežih komplikacija je trbušni apsces - ozbiljna infekcija koja može dovesti do puknuća crijeva. Kada se to dogodi, sadržaj crijeva curi u trbušnu šupljinu, uzrokujući jaku upalu i potencijalno smrtonosno stanje poznato kao sepsa.
Što učiniti ako progutate metalnu dlačicu?
Ako slučajno progutate dlačicu s četke, mogli biste imati osjećaj kao da vam je nešto zapelo u grlu prilikom svakog gutanja. Najčešći simptomi su bol u grlu, tragovi krvi u slini i oticanje grla. Dr. Farmer savjetuje da odmah odete na hitnu pomoć.
"Nemojte pokušavati progutati dodatnu hranu, poput kruha, ili piti tekućinu kako biste je ‘izgurali‘. To može uzrokovati dodatna oštećenja tkiva", upozorava.
Upoznajte Antonellu, učiteljicu koja radi najljepše piknike u Hrvatskoj!
Problem je i to što simptomi ponekad izostanu, osobito ako je dlačica vrlo tanka. U takvim slučajevima može se javiti neobjašnjiva bol u trbuhu, jer je metalna dlačica već dospjela u crijeva. Tada su često potrebni specijalni rendgenski snimci kako bi se otkrio uzrok.
"Vrlo je teško locirati metalnu dlačicu koja se ubola u tkivo", kaže dr. Farmer.
U siječnju su liječnici u Danskoj opisali slučaj 51-godišnje žene koja je dva dana trpjela bolove s lijeve strane trbuha. Detaljnim pregledom otkrivena je metalna dlačica - najvjerojatnije s četke za roštilj - koja je probila stijenku tankog crijeva. Dio crijeva je kirurški uklonjen, a pacijentica je puštena iz bolnice tri dana kasnije.
Zato je, naglašava dr. Farmer, važno da liječniku uvijek kažete ako ste jeli hranu s roštilja, piše NY Post.
Što koristiti umjesto metalne četke?
Državni senator Leroy Comrie iz New Yorka predložio je zakon kojim bi se od 2026. zabranila proizvodnja, prodaja i uporaba metalnih četki za roštilj. Prijedlog je trenutno na razmatranju u odboru za zaštitu okoliša.
U tom kontekstu nije loše razmisliti o sigurnijim alternativama za čišćenje roštilja. Primjerice, dr. Farmer preporučuje zgužvanu aluminijsku foliju, polovicu limuna ili luka, kamenu spužvu, plavac, parno čišćenje vlažnom krpom...
Stoga, ako idete na roštilj kod prijatelja, slobodno pitajte domaćina kako održava roštilj. Jer, bolje spriječiti, nego liječiti, zar ne?


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....