provjerene bakine metode

Kako izbijeliti zavjese bez prevelike muke? Potopite ih u ovakvu vodu 10 minuta i svjedočite magiji!

More like this:

 MITSHU/GETTY IMAGES

Postoji jedna neizbježna činjenica kada je riječ o zavjesama - prije ili kasnije primijetit ćete da su vaše prekrasne snježnobijele zavjese počele žutjeti. No, to se može spriječiti i to bez prevelikog napora. Samo treba primijeniti prave metode. Donosimo vam koje točno.

Postoji metoda čišćenja zavjesa koja je zapravo vrlo jednostavna i za nju su vam potrebna samo 2 sastojka koja sigurno imate doma. Sol i ocat.

Prvo dobro obrišite prašinu sa zavjesa, a zatim ih potopite u toplu vodu na 10 minuta kako bi se riješili prašine. Isperite čistom vodom. Sada slijedi priprema otopine tople vode na sljedeći način: U vodu stavite 6 žlica soli i ponovno potopite zavjese na 10 minuta. Isperite čistom vodom. Sada razrijedite 2 žlice octa u vrućoj vodi. Namočite zavjese u ovu otopinu još 10 minuta. Na kraju operite zavjese u perilici, objesite ih i ostavite da se osuše.

Ako imate zavjese koje su više od uobičajenog zaprljane, onda prije takvog pranja potrebno je namočiti u vodi s dodatkom sode ili praška za pranje rublja. U zdjelu ulijte oko 5 litara vode i dodajte paketić sode bikarbone. Ostavite zavjese u ovoj smjesi cijelu noć, a ujutro ih oprite u perilici. Zatim dodajte pola čaše octa u 10 litara vode i potopite zavjese u ovu otopinu oko 10 sati. Nakon tog vremena treba ih isprati i objesiti na karnišu da se potpuno osuše. Ocat je dobro dodati i u perilicu rublja, ako u njoj perete zavjese dodajte 1/2 šalice octa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 08:40