Pet savjeta

Kako jednostavno uređen dom učiniti šarmantnim

Unesite dašak osobnosti, evo kako!

Minimalističko uređenje interijera nije teško postići. Odabir dvije ili tri neutralne boje, namještaj čistih linija i jednostavnost i suzdržanost pri ukrašavanju prostora dovoljni su kako biste dobili kvalitetnu osnovu za stvaranje savršeno pročišćenog interijera. Promatranje minimalističkog uređenja kao koncepta bez osobnosti ne uzima u obzir osnovnu ideju minimalizma da u svoj prostor trebamo unositi samo one predmete koji nam donose veselje i dodaju našoj kvaliteti života. Glavni cilj uređenja bilo kojeg prostora jest da budemo sretni i smireni dok boravimo u svojem domu. Imajući to na umu, donosimo vam nekoliko savjeta kako unijeti svoju osobnost u minimalistički interijer.

Temeljito pročistite svoj dom

Pri idućem velikom čišćenju pomno proberite stvari koje posjedujete i sačuvajte samo one koje vas stvarno raduju kad ih vidite. Zaboravite na osjećaj dužnosti i napokon se riješite darova koji vas ni na prvu nisu oduševili, uklonite predmete i komade namještaja koji ne odgovaraju vašem stilu, bacite stvari koje ste sačuvali iz sentimentalnih razloga kojih se više ni ne sjećate i dobit ćete kolekciju predmeta koji vam uistinu znače nešto u životu.

Pročistite svoju kolekciju dragih predmeta

Neka vas pri uređenju doma vode vaše strasti i ljubav koju gajite prema određenim kreativnim aspektima života - umjetnost, putovanja, glazba ili sport samo su djelić interesa koji nam donose veselje pa je sasvim logično da volimo ukrašavati svoj dom predmetima koje povezujemo s njima. Vaša kolekcija dragih sitnica trebala bi biti objedinjena zajedničkim konceptom u obliku palete boja, veličina i tematike pa ako, primjerice, gajite posebnu ljubav prema pisanoj riječi, osim brojnim knjigama dom možete ukrasiti i uokvirenim citatima iz najdražih književnih djela ili izložiti pogledima lijepe i zanimljive naslovnice. Uređivanje doma je zabavan zadatak, nemojte se previše opterećivati idejom da sve mora biti savršeno. Možete mijenjati raspored sitnica i ukrasa prema svojem raspoloženju i uvijek ćete imati svjež izgled doma.

Poigrajte se kontrastima

Umjesto da nakupljate gomilu dekorativnih predmeta koje potom nećete imati gdje staviti a da ne zatrpate svoje police, zašto ne biste stvorili dramatičan interijer u domu efektom kontrasta? U domu prepunom neutralnih boja odaberite jednu jarku koja će se posebno istaknuti. Suprotstavite beton, staklo i metalne elemente toplini prirodnog drveta. Pomiješajte staro i novo, korisno i dekorativno, malo i veliko i stvorit ćete životan i živahan dom.

Obratite pozornost na proporcije

Kada odabirete skupinu ukrasnih predmeta koju ćete staviti na policu ili ormarić, pobrinite se da budu različitih veličina. Uzmite jedan veći predmet kao što je umjetničko djelo, uokvireni poster ili veći sat i okružite ga manjim predmetima kako biste ga dodatno istaknuli. Ne morate se zamarati simetrijom - smjestite predmete tako da njihov raspored bude vizualno atraktivan i neusiljen. Ovaj pristup možete primijeniti i u većim omjerima pa uz malu fotelju smjestite posebno veliku biljku, a uz veliki zidni ukras manji stolić za stvaranje vizualne dinamike različitim proporcijama.

Istaknite negativan prostor

Suzdržite se od popunjavanja doslovno svake police i svakog dostupnog kutka svoga stana stvarima. Uživajte u mogućnostima koje u sebi skrivaju praznine. Čisti i prozračni prostori prirodno vode pogled do točke fokusa koju smo sami odabrali, dok u zatrpanom interijeru pogled bježi pokušavajući vidjeti sve što se pred njim nalazi te se stvara osjećaj nervoze i nemira. U svakom slučaju pokušajte ostaviti barem malo prostora između predmeta u svojem domu kako biste dobili smireniji interijer.

Izvor: Beige Renegade

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 15:23