mala škola dizajna

Kako majci ostvariti tihu želju - vešeraj, a pritom osmisliti i dvije sobe za sinove?

Postojeće stanje
Prioritet investitora je dobiti odvojene spavaće sobe za dvojicu sinova i dodatnu kupaonicu te prostor za pranje i sušenje veša
image
Arhitektice Neva Horvat i Sandra Unterajner iz arhitektonskog ureda grAdit

KONTAKT ARHITEKTONSKOG UREDA GRADIT:

Trg Vladka Mačeka 5
10 000 Zagreb
www.grAdit.hr
+385 1 2339 877
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Peteročlana obitelj živi u stanu od 123 kvadrata, no trenutačno tlocrtni raspored ne odgovara njihovim potrebama i postaje sve veći problem zbog različitih navika i razlike u godinama. Evo odgovora iz arhitektonskog ureda grAdit!

ZADATAK

Želja vlasnika je adaptirati stan od 123 m2 i stvoriti funkcionalan i dobro iskorišten prostor. Stan treba prilagoditi potrebama peteročlane obitelji. Prioritet investitora je dobiti odvojene spavaće sobe za dvojicu sinova i dodatnu kupaonicu te prostor za pranje i sušenje veša.

image
Postojeće stanje

RJEŠENJE

Postojeći tlocrt stana podijeljen je u dvije međusobno povezane cjeline - spavaći blok sa zajedničkom kupaonicom i dnevni blok - prostor reprezentativnog dnevnog boravka s blagovaonicom i kuhinjom. Svaka od navedenih cjelina ima izlaz na vanjski prostor terase te trostranu orijentaciju.

U postojećoj tlocrtnoj organizaciji spavaćeg bloka tri su spavaće sobe, manji odvojeni prostor garderobe te jedna zajednička kupaonica. Kako bi se postigla bolja funkcionalnost i ušteda prostora, vrata iz ulaznog prostora prema spavaćem bloku zamijenjena su kliznim vratima.

image
Novo stanje

Prostor velike spavaće sobe na istoku podijeljen je u dvije odvojene spavaće sobe. Svaka od njih opremljena je krevetom, radnim stolom i garderobnim ormarom.

Izmicanjem zidova postojeće kupaonice i pripajanjem nekadašnje garderobe formiran je novi prostor glavne kupaonice. U njoj je smještena kada, umivaonik, zahod i bide. Zbog prirodnog osvjetljenja i prozračivanja predviđen je novi prozor prema terasi, a uz ulazna vrata postavljen je ormar za odlaganje. Osim toga, prema hodniku je dodana još jedna kupaonica s walk-in tušem i umivaonikom.

U svim sobama, kao i u hodniku, namjera je bila svaku slobodnu nišu iskoristiti za pohranu stvari, odnosno ugradbene ormare ili radni stol. U prostoru hodnika prema spavaćim sobama smješten je potez ugradbenih garderobnih ormara i ulaznih vrata u sobe obučen u isti materijal koji se čita kao neprekinuta ploha.

Unutar dnevnog bloka su kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica povezani kružnom vezom te vanjski prostor terase na južnoj strani. U nastavku kuhinje, uz instalacijski blok, dodana je prostorija za pranje i sušenje veša. Uz dnevni boravak, prema izlazu na terasu, postavljen je veliki blagovaonski stol te niša s klupčicom za sjedenje i odmor. Boravak je organiziran oko sjedeće garniture, fotelja i stolića s TV-om na suprotnom zidu, a veliki blagovaonski stol postavljen je uz izlaz na terasu.

POSTAVITE NAM PITANJE!

Imate neko arhitektonsko, dizajnersko ili građevinarsko pitanje vezano uz vaš stan?

Pišite nam na: d&Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 05:48