ODRŽAVANJE I NJEGA

Kako oprati poplun prevelik za perilicu? Ovaj trik će vas spasiti

 /SHUTTERSTOCK

Teško je zamisliti život bez perilice rublja. S bogatom ponudom deterdženata, omekšivača, sredstava za uklanjanje mrlja i raznih drugih proizvoda, čini se da ne postoji ništa što se ne može oprati u perilici. Međutim, što je s predmetima u domu koji su preveliki i preteški za perilicu, poput "king size" popluna? Jedna je opcija dati ga na kemijsko čišćenje ili otići u javnu praonicu rublja, no možete ga i sami oprati. Ali kako? I koliko se često taj postupak treba ponavljati?

Općenito, posteljina bi se trebala mijenjati svaki tjedan, dok bi se poplun, ukoliko koristite navlake, trebao prati svaka dva do tri mjeseca. Ukoliko ste alergičari ili ste bili bolesni, i češće. Zašto? Zbog znoja, nečistoće, prljavštine, zaostalih bakterija...

Čišćenje popluna najlakše je obaviti u kadi, koja bi trebala biti dovoljno velika da stane u nju. Napunite kadu hladnom vodom - toplom u slučaju pamuka ili trajne sintetike - i otopite u njoj deterdžent za pranje rublja, uobičajenu količinu koju biste koristili za redovan ciklus pranja u perilici. Naime, to što je vaš poplun velikih dimenzija, ne znači da je potrebna dupla količina deterdženta.

Potopite poplun i ostavite da odstoji neko vrijeme kako bi se otpustila sva prašina ili prljavština, a zatim krenite s "masiranjem" i miješanjem. Ispraznite kadu, obilno isperite, iscijedite vodu i zatim objesite poplun da se osuši. Budite siguran da je suh prije nego ga vratite na krevet ili pospremite u ormar. Ako je i dalje vlažan, unutra se može razviti plijesan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:42