DOBRA UŠTEDA

Kako produljiti život kućnom usisavaču? Ovo je ključno

 LIGHTFIELDSTUDIOS/GETTY IMAGES

Prema istraživanju pouzdanosti Consumer Reportsa, usisavači traju prosječno osam godina - iako to može uvelike varirati ovisno o brendu, koliko se često koristi i kako (ili ako) se održava. Zato vrijedi znati nekoliko dobrih savjeta kako vašem usisivaču produljiti život.

image
Анатолий Тушенцов/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kao prvo, obratite pažnju na ono što usisavate. Nikada nemojte usisavati pepeo iz kamina, piljevinu ili bilo što mokro. Ako vidite na podu odbačeni novčić ili sitni dio bilo čega (primjerice, uništene dječje igračke), nemojte ga usisati. Radije ga podignite i bacite u smeće. Ako imate dugačku i gustu kosu, frizuru radite isključivo u kupaonici, a otpale vlasi pometite metlom. To će drastično smanjiti količinu dlaka koje se zahvate za valjak četke vašeg usisavača. Kad smo već kod toga, nemojte čekati da se valjkasta četka prestane okretati kako biste je očistili. Umjesto toga, steknite naviku uklanjanja dugačkih vlasi, dlaka ili konca s četke svaki put kad ispraznite spremnik ili vrećicu usisavača.

image
SERSOL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Inače, uklanjanje spremnika ili vrećice iz usisavača kada je pun do vrha vjerojatno će napraviti veći nered, koji ćete morati počistiti. Ovaj scenarij možete izbjeći tako da redovito praznite spremnik i mijenjate vrećicu čim primijetite da se puni, umjesto da čekate dok ne stvori problem. Također, svaki puta kad to radite, očistite i filtar krpom od mikrovlakana ili starom četkicom za zube, ako na njemu ima zalijepljenih ostataka prljavštine.

image
KHALIGO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jednom godišnje očistite temeljito usisavač. Kako i u kojoj mjeri, najbolje je da se posavjetujete s korisničkim priručnikom. Naime, mnogi moderni usisavači imaju više dijelova koji se mogu i trebaju prati sapunom i vodom ili barem obrisati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 03:26