Riješite se mraka

Kako rasvijetliti kupaonicu na ispravan način?

Strateški raspoređena rasvjeta može pretvoriti mali i mračni prostor u blistavu prostoriju s izvrsnom atmosferom. Jedna od takvih prostorija upravo je kupaonica u kojoj provodimo više vremena nego što smo svjesni i u kojoj se spremamo za izlazak u svijet. Prije postavljanja rasvjetnih tijela u kupaonici koju često zanemarujemo kad je riječ o rasvjeti, uzmite u obzir nekoliko važnih faktora koji će je pretvoriti u luksuzan dio stana namijenjen apsolutnom opuštanju i brizi za tijelo. Kako biste stvorili pravi ugođaj, treba uspostaviti ravnotežu između oštrog i mekog svjetla u interijeru kupaonice. Naravno, uvijek možete upaliti mirisne svijeće kako biste stvorili pravu atmosferu za opuštanje, no kada dođe trenutak za šminkanje ili brijanje, bez dobrog svjetlosnog rješenja praktički ste u mraku!



Stropno svjetlo tipična je rasvjeta u gotovo svakoj prostoriji, pa tako i u kupaonici, i njega ćete najčešće koristiti. U malim kupaonicama većinom postoji samo jedno veće svjetlo ili pak stropna staza s nekoliko manjih reflektora usmjerenih u različitim smjerovima, dok veće kupaonice ipak traže više od jednog izvora stropnog svjetla kako bi se stvorila dobra vidljivost. Pri ugradnji stropnog svjetla razmislite o regulatoru jačine svjetlosti, što je korisna značajka vašeg svjetla primjenjiva na različite situacije u kupaonici. Primjerice, ako kupate djecu u kadi, treba vam jače svjetlo odozgo kako biste vidjeli sve što treba oribati, a kad se opuštate u pjenušavoj kupki, sigurno bi vam puno više odgovaralo nježno i prigušeno svjetlo. Svrha je regulatora pružanje više različitih mogućnosti rasvjetljavanja prostora. Ako je vaša kupaonica veće kvadrature, to znači da vrijedi razmisliti i o većem rasvjetnom tijelu koje može funkcionirati i kao upečatljiv element uređenja.



Snažno i precizno svjetlo trebalo bi biti postavljeno oko ogledala pred kojim obavljate sve ključne faze uređivanja. Ta rasvjeta većinom padne u drugi plan pa se koristi samo stropno svjetlo koje vam radi medvjeđu uslugu i nije najbolje rješenje - stropno svjetlo stvara oštre sjene na licu, što otežava precizno šminkanje i uređivanje i daje pogrešan dojam o vašem izgledu, stupnju neispavanosti i godinama. Idealno rješenje bila bi rasvjeta smještena s bočnih strana ogledala jer će vas ona pravilno osvjetljavati i olakšavati vam svakodnevne zadatke, poput brijanja ili nanošenja pudera. U slučaju da nemate mnogo mjesta oko ogledala može vam poslužiti svjetlo iznad ogledala, sa snopom svjetla usmjerenim prema dolje.



Dodatna rasvjeta za stvaranje ugođaja opcija je koja je izričito dekorativne naravi i koristi se kako bi se prostor kupaonice pretvorio u glamuroznu destinaciju za opuštanje. To može biti zidna rasvjeta koja baca meko svjetlo na zidu, rasvjeta u zidnoj niši ili unutar polica, kao i svjetlost koja privlači pogled prema određenom dekorativnom elementu, poput slike na zidu ili kakvog zidnog ukrasa. Ako ne želite previše ulagati u taj aspekt vaše rasvjete, uvijek se možete okrenuti simpatičnim lampicama na baterije ili toplim i mirisnim svijećama za taj spa osjećaj.



Izvor: The Interior Addict

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 03:28