Važne prilagodbe

Kako usku dnevnu sobu učiniti otvorenom i prozračnom (i što ne raditi): Pogledajte ove primjere

 ANN LIVING/
Sjetite se video igrice Tetris kad god se suočite sa zadatkom kreiranja rasporeda u uskoj prostoriji

Primjerice, kauč može izgledati idealno na određenom zidu, ali nakon što ste stolić za kavu postavili ispred njega, prostor vam se može sasvim realno činiti skučenim. Dakle, što možete učiniti da pobijedite Tetris u stvarnom životu i stvorite prozračan prostor bez puno kvadrata na raspolaganju?

U uskim prostorima često moramo prilagođavati namještaj svom tlocrtu. Možda nećete moći staviti taj pomoćni stolić pokraj svoje sofe ili ćete možda moći smjestiti samo jednu stolicu umjesto dvije. Planiranje je ključno za raspored namještaja u uskim dnevnim sobama. Ako radite na manjim površinama, važno je biti što pedantniji pri odabiru namještaja. Znamo koliko teško može biti stilizirati nepravilan prostor i zato donosimo savjete kako se nositi s uskim rasporedom prostorija. Bitno je da ne pretrpate prostoriju, što bi trebala biti vaša mantra kada se uhvatite u koštac s uređenjem. Da zaronimo dublje, u ovom postu nudimo nekoliko ideja. Pročitajte naše upute za dizajniranje uskih prostorija i smatrajte ove savjete korisnim smjernicama u igri s kvadratnim metarima.

image
BECCA INTERIORS/

1. Odaberite zidne lampe

Ako tražite ideje za dizajn uskog prostora koji uključuje rasvjetu, zidne lampe su pravi izbor. Ove lampice će osvijetliti vaš dom bez trošenja dragocjenog prostora na podu ili površini stola. Još bolje, mnoge se mogu priključiti na zidu tako da ne morate brinuti o ožičenju. Neke se čak zaokreću, dajući vam dodatnu fleksibilnost u kombinaciji s postojećim osvjetljenjem.

image
ANN LIVING/

2. Držite namještaj podalje od poda

Nešto poput ‘drži noge podalje od sofe‘, jedna od najboljih ideja za usko dizajnirani boravak uključuje držanje namještaja podalje od poda. Zašto? Jer ništa ne čini da mali prostor izgleda još manji kao glomazna sofa spuštena ravno na pod. Umjesto toga, pokušajte koristiti namještaj koji se nalazi visoko od poda kako bi vaš mali prostor izgledao prostranije. Komadi s dugim, suženim nogama su savršen izbor. To je također razlog zašto je trend sredine stoljeća toliko popularan u urbanim gradovima gdje su stanovi puno manji.

image
MODSY/

3. Isprobajte nepravilan tepih

Ponekad je najbolje preskočiti pravokutni tepih i umjesto njega potražiti nepravilan dizajn. Uostalom, tepih koji je očito prevelik ili premalen samo će privući pozornost na veličinu i oblik vaše sobe. Umjesto toga, pokušajte s tepihom nepravilnog oblika, poput kravlje kože, ili čak okruglim tepihom. To će stvoriti osjećaj fluidnosti i ispuniti većinu prostora na podu bez privlačenja pozornosti na uski oblik prostorije.

image

DESIGN: JENN FELDMAN DESIGNS

AMY BARTLAM/

4. Odlučite se za prozirni namještaj

Kada ne možete stvoriti više prostora, uvijek možete primijeniti dizajnerske ideje koje će učiniti da se vaša soba doima većom nego što doista jest. Najstariji trik u priručniku za dizajnere interijera je proziran namještaj! Odabir komada od stakla ili akrila izvrstan je način da prevarite oko da misli da je vaš prostor veći. Stoga preskočite glomazni drveni stolić za kavu radije odaberite staklenu ili akrilnu varijantu. Vaš će prostor učiniti otvorenijim i prozračnijim—što će zauzvrat pomoći da se čini većim!

image
ELIZABETH ROBERTS/

5. Ne zaboravite prolaze

Urezivanje staze za navigaciju kroz prostor važan je dio kako bi vaša soba bila udobna i pogodna za život. Osigurajte da imate dovoljno prostora između stolića za kavu i kauča kroz koji možete lako proći. To može značiti korištenje manjih komada namještaja.

image

DESIGN: JETTE CREATIVE

AMY BARTLAM/

6. Držite namještaj daleko od zida

Samo zato što je vaš prostor uzak ne znači da trebate postaviti svoj namještaj uza zid. Igrajte se izvlačeći dijelove prema van - možda police za knjige iza sofe ili konzolni stol s rasvjetom i dekoracijama. Odlučite se za manji namještaj koji neće zauzimati previše prostora kada se odmakne od zida i upotrijebite ukrasne naglaske iza sofe (poput visokih biljaka ili podnih lampi) koji će privući pozornost.

BRZI SAVJET: Sprečavanje dodira namještaja sa zidovima važan je element feng shuija – čak i kada radite s ograničenim prostorom, dodatni prostor oko svakog komada učinit će vaš dizajn prozračnijim i otvorenijim.

image
HOUSE 9/

7. Definirajte zone

Napravite određena područja u dugoj i uskoj prostoriji umjesto da pokušavate dizajnirati jedan prostor za razgovor. Ako imate sobu koja je uska, ali dugačka, stvaranje ‘definiranih zona‘, kao što je glavni prostor za sjedenje i kutak za čitanje, pomoći će vam da se definirate prostor. Također, možete koristiti ležaljku ili malu pregradu da segmentira prostoriju i razbijete osjećaj uskog prostora.

image
KATIE MARTINEZ DESIGN/

8. Isprobajte nekonvencionalni namještaj

Umjesto tradicionalnog stolića za kavu, poigrajte se malim stolićima ili otomanom. Ovo vam omogućuje mjesto gdje možete podići noge ili ostaviti piće bez trošenja dragocjenog prostora. Bonus: možete ih lako skloniti kad ne primate goste.

image

DESIGN: WHITNEY CAMPEAU INTERIORS

AMY BARTLAM/

9. Dodajte dodatnu pohranu

U uskoj spavaćoj sobi nabavite krevet sa spremištem za odlaganje stvari. Ako je soba premala za krevet s ladicama, odaberite krevet koji se podiže. U dnevnoj sobi odlučite se za medijski ormarić koji može sakriti vaše uređaje i pružiti dodatnu pohranu. U uskim prostorima morate imati mjesta za pohranjivanje viška stvari daleko od očiju. Za razliku od tradicionalnih stolića za kavu, mnogi otomani također mogu poslužiti kao mjesto za odlaganje potrepština bez da ih drže izložene (samo ne zaboravite pladanj na vrhu s dekoracijama).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 06:33