Savjet stručnjaka

Koja je idealna veličina spavaće sobe i što sve treba biti u njoj osim kreveta i ormara?

Natuzzi krevet Euclide; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

 NATUZZI
Najmoćnija i najefektnija dekorativna obloga u prostoru je ogledalo i ono je izuzetno bitno. Tu su dekorativni stolići, tabure, klupa ispred kreveta, tepih, dekorativna rasvjeta - smatra dizajnerica interijera Klaudija Zubčić

Kao dijete ste imali spavaću sobu kakvu su vam odredili roditelji. Tinejdžeri već mogu učiniti preinake, ali zapravo su i dalje ograničeni prijašnjim odlukama roditelja. Domske sobe za studente su pak poseban izazov, male su, namještaj vam je odredio dom, a slično je u iznajmljenom stanu koji ste dijelili s nekoliko cimera. Tek kao odrasla osoba napokon možete sami odrediti kako će točno izgledati jedna od najvažnijih prostorija u vašem domu – spavaća soba.

Osnove su jasne, trebate krevet i trebate ormar. No, za udobnost, toplinu i estetsku privlačnost to nije dovoljno. Krenimo od početka.

Koliko bi zapravo trebala iznositi optimalna kvadratura spavaće sobe za odraslu osobu ili par? Na to pitanje odgovor nam je dao Ivan Mladina, glavni arhitekt i kreativni direktor Desktop Art.

- Iskreno me čudi što se kvadratura spavaćih soba u posljednjih četvrt stoljeća smanjuje. Do toga je došlo jer ih ljudi ne doživljavaju dovoljno bitnima jer u njima `samo´ spavamo. No, već sama činjenica da u toj prostoriji jedna ili dvije osobe duboko dišu sedam ili osam sati govori da treba biti dostupna veća količina zraka. Optimalna veličina zdrave spavaće sobe je 15 do 20 kvadrata, naravno za one koji imaju dovoljno prostora – pojašnjava Mladina.

No, realnost je takva i nekadašnji standard od 12 kvadrata i 30 metara kubičnih zraka mnogima postaje sve teže dostižan. Posebno kada se u obzir uzme činjenica da moderne spavaće sobe često imaju vlastitu kupaonicu koja nema dovoljno dobru ventilaciju pa je u samoj sobi zapravo još manje kisika.

Također, poznati arhitekt ističe važnu ulogu sve popularnijih walk-in ormara.

- On se pogrešno postavlja kao zasebna cjelina u stanu, a njegova izvorna namjena je da bude tampon-zona između kupaonice i spavaće sobe. Tako se postiže bolji protok zraka, a ako ste spavaću sobu rasteretili velikih ugradbenih ormara, dobit ćete više mjesta za upravo one elemente koji će vašu oazu mira učiniti posebnom – ističe arhitekt Mladina.

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!

Ako nikako nemate mjesta za walk-in ormar, a imate mnogo stvari, elegantno rješenje je Calligaris krevet Monterey koji možete nabaviti i s velikom jedinicom za odlaganje.

image

Caligaris krevet Monterey; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Dekorativni elementi koji će spavaću sobu učiniti sofisticiranijom, elegantnijom i udobnijom gotovo važniji su no što mislite. Nagrađivana dizajnerica luksuznih interijera Klaudija Zubčić izdvojila je svoje favorite.

image

Klaudija Zubčić, dizajnerica luksuznih interijera

Vedran Peteh/Cropix

- Najmoćnija i najefektnija dekorativna obloga u prostoru je ogledalo i ono je izuzetno bitno. Tu su dekorativni stolići, tabure, klupa ispred kreveta, tepih, dekorativna rasvjeta kod koje je dobro imati više vrsta – visilica, stolna i zidna svjetiljka. Također, lijepe zavjese se apsolutno nezaobilazne jer upravo one prostoriji daju tu neku toplu notu – smatra Zubčić.

Veliko okruglo Kendo ogledalo iz Natuzzi salona upravo je onaj detalj koji čini razliku. Zahvaljujući njemu vaša će spavaća soba izgledati veće i luksuznije, a možete ga postaviti samostalno ili iznad toaletnog ormarića. Iako se ne tako davno vjerovalo da ogledalu nije mjesto u spavaćoj sobi, Kendo će savršeno pristajati u vaš intimni prostor i u potpunosti ga preobraziti.

image

Natuzzi ogledalo Kendo; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Kako je dizajnerica interijera Klaudija Zubčić i istaknula, u spavaćoj sobi vrlo važnu ulogu ima i rasvjeta. Jedna centralna svjetiljka na stropu nije dovoljna, presudna je ambijentalna rasvjeta. Preporučuje se postaviti izvor svjetlosti u kuteve, svakako na noćne ormariće, a bilo bi dobro imati lampu i na komodi. Izvrstan izbor je Halo stolna lampa iz Natuzzi salona koja će svojim nježnim svjetlom upotpuniti umirujuću atmosferu vaše spavaće sobe.

image

Natuzzi stolna lampa Halo; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Arhitekt Ivan Mladina, pak, smatra da su detaljni presudni za estetski privlačnu i funkcionalnu spavaću sobu manja fotelja, stolić za nanošenje make-upa, zrcalo, komoda, fotografije, ali i pokoja biljka.

Komode su oni komadi namještaja o kojima zapravo nikad ne razmišljamo dovoljno, a upravo one mogu biti pravi statement komad te promijeniti izgled cijele spavaće sobe. Natuzzi ima veliki izbor upravo takvih komoda, a ističu se modeli Fenice i Munari.

Komoda Fenice idealna je za moderne spavaće sobe jer je jednostavna, ravnih linija, a posebna je po tome što je njena gornja ploča dodatno obrađena kako bi bila potpuno otporna na otiske. S obzirom na to da je spavaća soba mjesto u kojemu bismo, čini se, prašinu mogli brisati svaki dan, ovo je funkcija koja će biti itekako korisna.

image

Natuzzi komoda Fenice; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Munari je naziv komode koju možete pronaći u Natuzzi salonima, a svojom bezvremenskom elegancijom uklopit će se u klasične, ali i suvremene spavaće sobe. Posebnom je čini izbor materijala – baza je izrađena od masivnog oraha i dimljenog hrasta, a gornja ploča je dostupna i u mramoru, ali i činjenica da je obogaćena omiljenim sustavom ‘soft close‘ za potpuno nečujno zatvaranje. Radi se o premium elementu za premium spavaće sobe.

image

Natuzzi komoda Munari; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Kao jedan od bitnijih elemenata spavaće sobe krojene po mjeri odrasle, zaposlene osobe koja treba svoj mir i udobnost kako bi napunila baterije za novi radni dan je i noćni ormarić. Na njemu odlažemo kreme, maramice, knjige, naočale, mobitel, a estetski se treba dobro slagati s krevetom i ostatkom namještaja. On, također, može biti i pravo umjetničko djelo poput Svevo noćnog ormarića koji možete pronaći u Natuzzi salonima.

image

Natuzzi noćni ormarić Svevo; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Inspiracija za ovaj famozan dizajn su proporcije i strukture 50-ih godina prošlog stoljeća, ali s dinamičnim pogledom na moderan dizajn. Ako tražite noćni ormarić koji će savršeno upotpuniti vašu luksuzno opremljenu spavaću sobu, onda je to definitivno ovaj!

Osim ovih nabrojenih dekorativnih elemenata naših stručnjaka, ističu se kvalitetna posteljina koja se dizajnom uklapa u ostatak spavaće sobe i stvarno odličan krevet jer, bez obzira na veliku važnost svih ovih dodataka, oni nemaju smisla ako je najvažniji element neudoban.

Iako je Natuzzi poznat po vrhunskim sofama i omiljeni salon Hrvata kada je u pitanju opremanje dnevne sobe, imaju i veliku ponudu provjereno dobrih kreveta. Krevet Piuma tako će postati vaš omiljeni spavaći partner zbog svoje nevjerojatne udobnosti. Njegovo je uzglavlje spojeno s dva jastuka za još veću mekoću, a možete ga nabaviti u koži ili tkanini. Ovo je definitivno krevet kojemu ćete se jedva čekati vratiti!

image

Natuzzi krevet Piuma; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Natuzzi krevet Campus iz nove kolekcije Campus pravi je izbor za ljubitelje minimalizma, slično kao i Calligaris krevet Portland. Oba modela imaju mekano uzglavlje na kojemu ćete uživati u dobrom štivu prije spavanja, a nema opasnosti da tijekom noći udarite u glavom ili rukom iz jednostavnog razloga – okruženi ste samo beskrajnom mekoćom.

image

Natuzzi krevet Campus; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI
image

Calligaris krevet Portland; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

Nešto ekstravagantniji modeli su Natuzzi krevet Venere i Dolcevita. Raskošni su, zasigurno će privući pažnju te činiti glavni komad vaše spavaće sobe. Uz to, nadasve su udobni.

image

Natuzzi krevet Venere; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI
image

Natuzzi krevet Dolcevita; Salon Natuzzi i InArt Zagreb, Buzin, Cebini 39

NATUZZI

ŠTO STAVITI ISPRED SOFE OSIM STOLIĆA, KAKO PROJEKTIRATI KUHINJU KOJA ĆE BITI U MODI I ZA 15 GODINA TE ŠTO SVE TREBA BITI U SPAVAĆOJ SOBI OSIM KREVETA I ORMARA? SAZNAJTE VIŠE U NAŠEM SPECIJALU!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Natuzzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:42