HIGIJENA U KUPAONICI

Koliko često mijenjate WC četku? Ako ovo primijetite, odmah ju bacite!

 /SHUTTERSTOCK

Prilikom čišćenja kupaonice neophodno je koristiti četku za čišćenje WC školjke, čije čekinje učinkovito uklanjaju prljavštinu, bakterije i klice. No, željena higijena u kupaonici može se osigurati jedino ako je WC četka čista. Učestalim korištenjem četka se prlja, a na čekinjama se nakupljaju naslage s WC školjke.

Nakupljene klice ne samo da mogu djelovati kao potencijalni patogeni, već se iz četke može širiti i neugodan miris. Ako znamo da je održavanje WC četke važno iz higijenske i zdravstvene perspektive, postavlja se pitanje koliko se često treba mijenjati?

Iz higijenskih razloga, preporučuje se svakih tri do šest mjeseci, a o tome ovisi nekoliko faktora: ako živite s mnogo ljudi, trebali biste češće mijenjati WC četku, no ako ste često odsutni i rijetko kod kuće, dovoljno je kupiti novu četku svakih šest mjeseci. Ako u bilo kojem trenutku primijetite da je četka jako istrošena i izgleda neigijenski, odmah ju bacite. Također, poželjno je promijeniti WC četku nakon gastrointestinalne bolesti.

Kako i kada očistiti WC četku?

Preporučuje se očistiti četku nakon svakog korištenja. Evo kako to učiniti:

WC četku namočite sredstvom za čišćenje WC školjke - možete ju namočiti u samoj školjci ili u njezinom držaču. Ako ste jedni od onih koji preferiraju prirodnija sredstva za čišćenje, stavite nekoliko žlica octa ili limunske kiseline. Ostavite da se namače oko 30 minuta. Zatim pustite vodu iz vodokotlića ii izlijte vodu iz držača u školjku. Dobro isperite. Ne zaboravite očistiti i držač WC četke. Najbolji način da to učinite je da pomiješate malo vode s nekoliko kapi octa.

Napomena: Svakako nosite rukavice tijekom čišćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:45