JEDNOM, DVAPUT...?

Koliko često tijekom zime provjetravate dom? O tome ovisi razina unutrašnje vlage i razvoj plijesni!

 /SHUTTERSTOCK

Do petka jugo i sve toplije, uz čestu kišu i mogućnost grmljavinskih razdoblja, a onda će zapuhati olujna bura uz zamjetan pad temperature te moguću susnježicu i snijeg na sjeveru Hrvatske. Pitate se zašto nam je ovotjedna vremenske prognoza odjednom bitna? Pa... koliko god se oni najmlađi veselili mogućem snijegu, u brojnim kućanstvima postavlja se pitanje treba li provjetravati dom u slučaju snježnih padalina. Naime, mnogi tijekom hladnim zimskih dana s kišom, snijegom i maglom, koji donose povećanu razinu vage u zraku, strahuju od pojave plijesni u domu. Međutim, pravilno i redovno prozračivanje optimizirat će unutarnju klimu te spriječiti stvaranje plijesni.

Općenito, zimi se preporučuje prozračivanje tri do pet puta dnevno u trajanju od oko pet minuta, ovisno o vanjskoj temperaturi. Mislite li da je to previše, razmislite još jednom: prozračivanje nije samo dovođenje svježeg zraka s većom količinom kisika neophodnog za disanje, nego je taj proces neophodan za uklanjanje vlage iz stana, čime se sprečava nastanak plijesni.

Zbog niskih vanjskih temperatura, često je učinkovitije provjetravati po snježnom vremenu nego po suhom, vrućem ljetnom vremenu. Isto vrijedi i za kišu i maglu. Jedina iznimka je vruća ljetna kiša, kada je vanjska temperatura slična ili viša od one u stanu.

Pitate li se kad bi trebalo otvarati prozore? Najvažnije je ujutro kad ustanete i navečer prije spavanja. To omogućuje ciljani dotok svježeg zraka kako bi se osigurala ugodna unutarnja klima. Također, uvijek je potrebno provjetriti prostoriju nakon tuširanja ili kuhanja kako bi se smanjio višak vlage. Preporuka je provjetravati u naletima, a ne držati prozor otvoren "na kip" te održavati vlažnost zraka između 40 i 60 posto. Na taj način izbjeći će se razvoj plijesni i eventualni zdravstveni problemi ukućana.

Tijekom provjetravanja grijanje možete nakratko isključiti, a po završetku sobnu temperaturu treba podići na 18 °C. Provjerite zašto je to idealna sobna temperatura tijekom zime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 18:26