Generalka u stanu

Makeover stana za 10.000 ili 30.000 eura

Koji su uvjeti potrebni za podizanje adaptacijskih kredita

Svaki stan ili kuća nakon nekog vremena treba generalku. Pri tome ne mislimo na čišćenje, već na mnogo zahtjevnije zahvate: od krečenja, zamjene prozora, pa čak i većih građevinskih zahvata poput rušenja pregradnih zidova ili stvaranja novih zbog npr. dječje sobe koja vam je postala prijeko potrebna. No, za to je, naravno, potreban novac! Polazeći od činjenice da rijetko tko može iz džepa iskeširati toliko novca, istražili smo koji uvjeti su potrebni za podizanje adaptacijskih kredita.

Kao bazu smo uzeli kredit od 10 tisuća eura (koliko je dovoljno za manju, ali ipak bitnu adaptaciju) te 30 tisuća eura, što je dovoljno za obnovu kompletnog stana. Informacije smo tražili u pet najvećih hrvatskih banaka od kojih sve imaju iste početne uvjete: Kako biste kredit uopće dobili, morate, dakako, biti kreditno sposobni, odnosno vaša primanja moraju biti dovoljna za ugovorenu ratu, a kreditnu sposobnost vam može podebljati i sudužnik. Tako u Hypo banci kamatna stopa iznosi od 6,10%, ovisno o premiji rizika kreditoprimca i statusu klijenta (EKS 6,27%).

Rokovi povrata

– Kredite mogu dobiti kreditno sposobne fizičke osobe, a kreditnu sposobnost moguće je podići uz sudužništvo. U trenutku dospijeća kredita sudionici u kreditu ne smiju biti stariji od 70 godina. Ako je tražitelj kredita klijent banke, ostvaruje nešto povoljnije uvjete – kažu u Hypo banci. Erste banka u svojoj ponudi ima adaptacijske kredite uz valutnu klauzulu u eurima za unutarnje uređenje stana ili kuće, kupnju i ugradnju opreme u stambeni prostor, električne, vodovodne i plinske instalacije, vrata, prozore, sanitarije, građevinske elemente i materijale.

Također, adaptacijski krediti mogu biti namijenjeni zatvaranju adaptacijskog kredita u drugim bankama. – Kamatna stopa na kredite s rokom povrata od 2 do 7 godina je fiksna te iznosi od 6,60% do 7,30% sa statusom klijenta, a 6,95% do 7,45% bez statusa klijenta – objašnjavaju u Erste banci. Što se tiče RBA, kod njih iznos kredita za adaptaciju može biti do 35% procijenjene nove građevinske vrijednosti stana ili 500 eura po kvadratu stana, odnosno do 50% procijenjene nove građevinske vrijednosti kuće, ali ne više od sto tisuća eura.

Ušteda na energiji

– Kamata je 6.55% za klijente banke (osobe koje usmjeravaju primanja u RBA/klijente u postupku usmjeravanja primanja u RBA i 7,05% za ostale klijente – osobe koje ne usmjeravaju primanja na račun u RBA – kažu u RBA. Zagrebačka banka pak u svojoj ponudi ima nekoliko namjenskih kredita za adaptaciju, odnosno unutarnje uređenje, a koji obuhvaćaju i financiranje zahvata na obiteljskim kućama, poput poboljšanja energetske učinkovitosti, kao što su postavljanje termo fasade, promjena vanjske stolarije, ugradnja sustava za grijanje iz obnovljivih izvora, promjena sustava grijanja i/ili klimatizacije energetski učinkovitijim sl., što sve ulazi u zonu Zelenih stambenih.

– Zelenim stambenim kreditom moguće je financirati i 30% ostalih radova unutarnjeg uređenja koji direktno ne utječu na poboljšanje energetske učinkovitosti, poput zamjene podnih i zidnih obloga, promjene sanitarija, unutarnje stolarije, električnih i vodovodnih instalacija… – kažu u Zagrebačkoj banci. Privredna banka Zagreb nudi energo kredite za poboljšanje energetske učinkovitosti postojećeg objekta (adaptacija), a samim time i štednju energije, ali i vlastitog novca.

Moguće i bez jamca

– Pogodnosti Energo kredita: bez zaloga nekretnine za kredite do 15 tisuća eura, izbor načina i datuma otplate kredita, odobrenje kredita bez jamaca i bez depozita, ugovaranje police osiguranja nekretnine moguće u poslovnicama banke, mogućnost realizacije potrošačkog kredita za opremanje nekretnine, poboljšanje energetske učinkovitosti na postojećim objektima – kažu u PBZ-u.

Na što valja paziti prije adaptacije?

Zatražite ponude što više tvrtki i usporedite cijene i uvjete

Pokupite preporuke i iskustva drugih ljudi

Odaberite najpovoljniju, ali i najpouzdaniju tvrtku

U ugovoru navedite što je točno uključeno u cijenu

Dogovorite rok za dovršetak i penale za neispunjenje ugovora

Uređenje za 10.000 eura

Nova kuhinja i aparati

Promjena prozora

Nove pločice

Krečenje

Bojanje vrata i radijatora

Uređenje za 30.000 eura

Nova ugradbena kuhinja i aparati

Promjena prozora

Nove pločice u kuhinji i kupaonici

Krečenje

Bojanje vrata i radijatora

Izrada namještaja po mjeri

Promjena parketa

Nove instalacije

Renoviranje kupaonice

Rušenje i pregrađivanje zidova

Protuprovalna vrata

U galeriji pogledajte ponude banaka na hrvatskom tržištu za iznos kredita od 10 tisuća eura i 30 tisuća eura.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:43