isprobajte!

Može li ocat ukloniti plijesan? Ovo majstori ne žele da saznate, jer ćete uštedjeti na njihovim uslugama

 URBAN78/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ako se u vašem domu stvara neugodna i nimalo bezazlena plijesan, to je znak za uzbunu. Osim što narušava izgled prostora, plijesan loše utječe i na ljudsko zdravlje.

Spore plijesni šire se po kući ili stanu, a vrlo se lako šire i na druga mjesta. Borba plijesni može biti vrlo naporna i stresna, ali i skupa ako svaki put kad se plijesan pojavi pozovete majstora da je prefarba.

No, srećom, postoji jedno, gotovo svemoćno sredstvo koje svi imamo u svojim domovima. To je ocat, a evo kako se pomoću njega zauvijek riješiti plijesni.

Ocat je svestrano, ekološki prihvatljivo i učinkovito rješenje za sprječavanje plijesni u domu. Njegova prirodna svojstva čine ga sigurnijom alternativom jakim kemikalijama - kaže Michael Golubev, izvršni direktor tvrtke Mold Busters.

- Ocat, posebno bijeli destilirani ocat, služi kao prirodno i isplativo rješenje za uklanjanje plijesni - objašnjava Michael Gotron, vlasnik tvrtke Germicidal Maids.

To je zato što ove vrste octa sadrže otprilike 5 do 8 posto octene kiseline, za koju je poznato da ima antifungalna i antibakterijska svojstva, prema National Library of Medicine, prenosi Glossy.

- Njegov sadržaj octene kiseline stvara negostoljubivo okruženje za rast plijesni, narušavajući njegovu strukturu. To također sprječava povratak plijesni, što ga čini sigurnom i ekološki prihvatljivom opcijom za održavanje vašeg životnog prostora - kaže Michael Gotron.

Što vam je potrebno?

- Bijeli destilirani ocat ili ocat za čišćenje

- Bočica s raspršivačem

- Četka za čišćenje

- Krpa od mikrovlakana

- Zaštitna maska

- Zaštitne naočale

- Rukavice

- Stara odjeća

Uništavanje plijesni octom jednostavan je postupak koji možete obaviti u nekoliko koraka:

1. Najprije pomiješajte jednake dijelove octa i vode i premjestite ocat u bočicu s raspršivačem, zatim poprskajte obilnu količinu otopine izravno na plijesan.

2. Pustite ocat da odstoji najmanje 1 sat, dopuštajući da ocat prodre i ubije plijesan, savjetuje Hashi Mohamed, predsjednik Ivy Cleansa.

3. Nakon toga četkom izribajte područje kako biste uklonili sve preostale ostatke plijesni. Zatim isperite površinu čistom vlažnom krpom i ostavite da se područje potpuno osuši kako biste spriječili daljnji rast plijesni. Odmah bacite krpu i četku koju ste koristili za čišćenje područja.

Ako plijesan i neugodni mirisi ostanu nakon ovog postupka, razmislite o korištenju cimeta za sprječavanje plijesni s otopinom octa ili dovedite profesionalce da pobojaju zid i učine što je potrebno da u potpunosti uklone plijesan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 23:08