Aluminijska folija često se čini kao čudo u roli: pomoću nje pečemo, čuvamo, zamotavamo i čistimo gotovo sve što se nađe u kuhinji. Ali, iako je nezaobilazan pomagač u mnogim svakodnevnim zadacima, mnogi ne znaju da postoje situacije u kojima aluminijska folija može više štetiti nego koristiti. Naime, koristimo li je pogrešno, možemo ugroziti neke kućanske aparate, ali i vlastito zdravlje, konzumirajući namirnice koje na sebi mogu nositi ostatke folije.
Najveća i najopasnija pogreška je stavljanje aluminijske folije u mikrovalnu pećnicu. I najmanji komadić može izazvati iskrenje, zapaljenje hrane i oštećenje unutrašnjosti uređaja. Folija reflektira mikrovalne zrake umjesto da ih propušta, pa toplina ostaje zarobljena i neravnomjerno se raspoređuje. Mnogi pokušavaju prekriti rubove jela kako se ne bi prepekli, no i to može završiti loše - iskre se javljaju brzo, a mikrovalna pećnica može trajno otkazati poslušnost.
Pukne li vam aluminijska folija svaki put? Ovaj trik će spasiti cijelu rolu, provjereno!
U klasičnoj pećnici situacija nije ništa bolja ako se njome obloži dno radi lakšeg čišćenja. Tako se ometa cirkulacija topline, a aluminij se pri visokim temperaturama može čak i rastopiti. Pečenje postaje neujednačeno; kolači znaju zagorjeti, a iznutra ostaju sirovi, dok se pećnica pregrijava i troši više energije. Proizvođači kućanskih aparata već godinama upozoravaju da folija ne smije dolaziti u dodir s grijačima ili ventilatorima.
Opasnost ne prijeti samo uređajima nego i vašem zdravlju. Malo tko zna da kisela i slana jela reagiraju s aluminijem. Rajčica, limunov sok, ocat ili kiseli krastavci mogu ‘izvući‘ aluminij iz folije, što hrani daje metalni okus i povećava unos aluminija u organizam. Stručnjaci savjetuju da takvu hranu ne zamatate u foliju, naročito ako je planirate dulje čuvati. Puno sigurnije rješenje su staklene ili plastične posude s poklopcem.
Ni roštilj nije pravo mjesto za foliju, iako mnogi vjeruju suprotno. Ako dođe u kontakt s otvorenim plamenom, folija se može rastopiti i zalijepiti za meso, a u doticaju s marinadom koja sadrži sol ili kiseline, folija oslobađa čestice metala. Stručnjaci savjetuju korištenje posebnih roštilj-mrežica ili košarica za povrće koje podnose visoku temperaturu bez rizika.
U zamrzivaču, aluminijska folija također ima ograničen rok trajanja. Pri vrlo niskim temperaturama postaje krhka i lako puca, što dopušta ulazak zraka i nastanak tzv. ‘freezer burn‘ efekta - hrana se isušuje i mijenja okus. Folija se u tom slučaju može koristiti samo kao dodatni sloj, ali nikako ne kao jedina zaštita.
Internet je pun ‘sam svoj majstor‘ savjeta o aluminijskoj foliji, ali mnogi su potencijalno opasni. Ne preporučuje se njome čistiti tave i lonce jer može ogrebati površine, osobito teflonske i emajlirane. Još su rizičniji trikovi koji sugeriraju omatanje baterija ili električnih kontakata radi bolje vodljivosti - to može izazvati kratki spoj, opekline, pa čak i požar.
Aluminijska folija može biti izvrstan saveznik u kuhinji, ali samo ako je koristite s dužnim oprezom. Pravilno upotrijebljena, folija čuva svježinu i toplinu jela, ali ako je pogrešno koristite, može prouzročiti štetu veću od one koju pokušavate izbjeći. Drugim riječima, s aluminijskom folijom vrijedi zlatno pravilo - manje je više.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....