NE PODNOSE MIRIS

Nakapajte pamučnu kuglicu i riješite se štetočina u domu, od mrava do žohara

 /SHUTTERSTOCK

Limunska trava višegodišnja je ljekovita i začinska trava ugodnog mirisa koji podsjeća na miris limuna. Iako joj je prirodno stanište u mnogim azijskim zemljama, jednostavna je za uzgoj i na našim prostorima, no treba znati da se lako širi te može potisnuti druge biljke u dvorištu.

Ova busenasta biljka iz porodice trava može narasti do 1,5 metara. Sije se početkom ožujka, a na optimalnoj temperaturi od 20 do 25°C niče za tri do šest tjedana. Može se razmnožavati i dijeljenjem busena, ali tek kad prođe opasnost od kasnog proljetnog mraza. U hladnijim područjima preporučljivo ju je uzgajati u posudama koje se tijekom zime mogu skloniti u zatvoren prostor.

image
/SHUTTERSTOCK

Sadrži razne vitamine te se, osim u gastronomiji, koristi i u narodnoj medicini: kaže se da povećava imunitet protiv groznice, kašlja i prehlade te smanjuje probavne probleme. No, manje je poznato da se zbog svojeg mirisa koristi i za tjeranje raznih kukaca. Naime, limunska trava sadrži ulje koje mnogi štetnici ne podnose, samo treba pomno odabrati mjesta s najvećim učinkom.

Primjerice, sadnjom limunske trave oko mjesta u vrtu gdje se okupljate s prijateljima i obitelji, stvarajući guste nakupine s dugim listovima i jakim mirisom, mogli biste se riješiti komaraca. Razmislite i o eteričnom ulju limunske trave koji bi također, pomiješa li se s baznim uljem poput kokosovog te utrlja na kožu, trebao odbiti dosadne krvopije. Može se uliti i u raspršivač te pomiješati s vodom (otprilike tri kapi na svakih 50-ak mililitara vode), a zatim prskati po prostoru. To bi moglo otjerati i muhe, koje neumorno lete po kuhinji u potrazi za ostacima hrane, ali i mrave koji za komunikaciju, navigaciju i pronalaženje hrane koriste svoje mirisne tragove. Miris limunske trave "maskira" mirisne tragove mrava. Stavite ju na prozorske klupice ili pored ulaza u dom, nakapajte eterično ulje na krpu te obrišite stazu i šire područje kojim su mravi prolazili, a možete čak i par kapi nakapati u vodu za čišćenje poda te obrisati cijelu površinu... Police u špajzama također se mogu prebrisati krpom natopljenom mješavinom vode i eteričnog ulja limunske trave, zbog mrava, ali i žiška koji "napada" žitarice.

U unutrašnjosti, možete pripremiti male pamučne kuglice nakapane eteričnim uljem limunske trave te ih, predlaže House Digest, postaviti na mjesta gdje najčešće uočavate mrave, ali i pauke. No, ključno je držati kućne ljubimce i djecu podalje od kuglica jer nerazrijeđeno ulje može biti prejako i izazvati iritaciju kože, a u velikim je količinama otrovno za mačke i pse. Iste pamučne kuglice mogu pomoći i kod problema sa žoharima, ali treba imati na umu da će najefikasnije biti u zatvorenim ormarićima, negdje gdje se miris može zadržati određeno vrijeme.

Za kraj, sadnjom limunske trave u vrtu stvorit ćete aromatičnu i fizičku barijeru protiv zmija, no to neće biti dovoljno kako biste se u potpunosti riješili zmija. Održavajte svoje okućnice, kosite travu, režite grmove, uklanjajte grane i ne skupljajte otpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 07:53