tako lako

Nanesite ovo na sav namještaj: prašina se više neće tako brzo taložiti

 /SHUTTERSTOCK

Brisanje prašine je definitivno jedan od najomraženijih kućanskih poslova. Prašine ima posvuda, uvlači se i u najsitnije pukotine, a čini se da je ponekad u stanju ponovno prekriti sav namještaj u tankom sloju samo dan nakon temeljitog čišćenja stana.

Prašina se uglavnom sastoji od mrtvih stanica kože, grinja, čestica insekata i zemlje, peludi, mikrokomadiće plastike, bakterija, dlaka, vlakana s odjeće... Mnoge od tih čestica u dom ulaze izvana, kroz prozore i vrata, na obući, odjeći, kućnim ljubimcima... Tu su i grickalice koje jedete u kući kao i sitne mrvice drugih obroka i slično.

Dok se prašina kreće kroz zrak, nakuplja blagi pozitivni ili negativni električni naboj. Prašina se zatim privlači na površine s blagim negativnim ili pozitivnim nabojem, što na kraju dovodi do nakupljanja. Ipak, postoji jednostavan način za usporavanje nakupljanja prašine na namještaju, prenosi Mondo.
Kako napraviti kućni recepet koji usporava nakupljanje prašine? Sve što trebate učiniti je pomiješati litru vode sa žlicom jabučnog octa i žlicom glicerina. Sve sastojke dobro izmiješajte, pa smjesu nanesite na pamučnu krpu i njome premažite sve površine. Brzo ćete shvatiti da se prašina više ne taloži tako brzo kao prije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2024 03:09