VRIJEDI ZNATI

Ni u ludilu ne bacajte pepeo! S njim možete učiniti čuda u domu

 GLEBCHIK/GETTY IMAGES

Mnogi se u kućama griju na drva i svakodnevno bacaju pepeo, a ne znaju da ga mogu itekako korisno upotrijebiti za pranje odjeće, čišćenje doma i tjeranje neugodnih mirisa. Nisu ga naše bake bez razloga koristile svakodnevno!

image
BJöRN FORENIUS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

One će se složiti da ni najskuplji deterdženti za bijelu odjeću ne mogu konkurirati otopini drvenog pepela u vodi, od koje rublje doslovce zablista. Otopinu pripremite na sljedeći način: pepeo prosijte kroz veće sito i ulijte u kantu od 10 litara tako da ispunite četvrtinu, zatim dodajte destiliranu vodu i ostavite da odstoji oko tjedan dana, povremeno miješajući. Nakon toga procijedite kroz gazu i otopinu ulijte u perilicu za rublje. Inače, ovu otopinu možete koristiti i za pranje vrlo prljavog masnog posuđa.

image
MADHOURSE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gusta masa dobivena miješanjem pepela i vode odlično čisti mrlje s namještaja, ali i polira metalne i srebrne predmete. Smjesu četkicom za zube nanesite na predmet, ostavite nekoliko minuta pa prebrišite čistom krpom. Pomoći će i kod tjeranja neugodnih mirisa iz hladnjaka - samo u njega stavite tanjur s pepelom. Ako imate mačku, evo još jedne dobre ideje: šaku pepela stavite u njezinu kutiju s pijeskom i neugodni miris će nestati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:16