tri ideje - tri izgleda

Osvježite običan stolac na tri različita načina!

Koji je vama najdraži makeover? Mi se ne možemo odlučiti!

Jednostavni drveni stolac zna se provući nezapaženo prilikom uređenja stana jer najčešće djeluje kao pomoćno sredstvo za sjedenje kad nam gosti dođu u posjet ili služi kao stalak za cvijeće. Ako do sada nije imao zapaženu ulogu u vašem interijeru, to ne znači da tako mora i ostati! Donosimo vam čak tri prijedloga za pretvaranje jednostavnog drvenog stolića u zanimljiv komad namještaja pomoću boje i tkanine.

Prva ideja prijedlog je autorice bloga Oh Marie! Marlous Cutter i uključuje malo boje kojom je moguće stvoriti iznimno efektan rezultat! Dvije trećine gornje površine sjedala Marlous je obojila u pastelno zelenu boju pistacije, a ostatak je ukrasila kratkim potezima kistom u bijeloj boji. U tren oka običan drveni stolac pretvoren je u poseban detalj u interijeru.


URADI SAM Poslužite hranu i piće na ovim zabavnim poslužavnicima!

Druge dvije ideje - Caitlin Kelch, jedne od autorica na portalu Design Sponge - temelje se na dodavanju zanimljivih uzoraka u prostor pomoću tkanina. Jaki uzorak na neočekivanom mjestu, u ovom slučaju na površini stolca, pretvara klasičan drveni stolac u komad namještaja koji se može kombinirati na brojne načine s ostatkom uređenja. U prvom od dva primjera odabrana tkanina jednostavno je zalijepljena na površinu stolca. Kako ne bi ostalo samo na tome, bojom koja se javlja na uzorku tkanine obojen je rub gornje plohe stolca i u istu su boju "umočene" i sve četiri noge stolca. Sloj tkanine zalijepljen je ljepilom za tehniku decoupage, odnosno tzv. mod podge ljepilom, kojim je prvo premazan stolac bez presvlake, a potom je nanesen još jedan sloj ljepila i nakon postavljanja tkanine. Kad se sve dobro osušilo, stolac je iskorišten kao veselo postolje za lončanicu.




Treći primjer malo je kompleksniji jer uključuje jastučić za udobnije sjedenje, pa je tako za makeover ovog stolca, osim osnovne tkanine, potreban i materijal kojim se pune jastuci te klamerica za drvo.

Izmjerite koliko je tkanine potrebno kako bi se napravio jastučić za stolac, označite tkaninu i potom ju izrežite. Bolje je ostaviti malo više materijala na raspolaganju jer će zbog punjenja prekrivanje stolca zahtijevati veću površinu tkanine. Raširite tkaninu na podu i na nju smjestite stolac tako da sjedalo bude na tlu. Na jednoj strani stolca počnite pričvršćivati rubove tkanine za donju stranu sjedala sve dok vam ne ostane taman dovoljno prostora da bez poteškoća između tkanine i stolca možete ugurati punjenje.

Materijal punjenja uredno pogurajte sve do zatvorenog ruba kako bi jastučić izgledao ujednačeno i kako ne bi imao kvrga pa do kraja klamericom pričvrstite tkaninu.

Kao završni detalj izmjerite visinu do koje ćete obojiti noge stolca pa zaštitite gornji dio nogu maskirnom trakom. Obojite vrhove nogu u boju po želji i pustite da se dobro osuši prije uklanjanja maskirne trake.



Efektan mozaik stolić za sve koji vole geometriju

Izvor: Design Sponge, Vtwonen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:54