OPASNOST

Ovaj kućanski aparat najčešće uzrokuje požar u domu. Imate li ga i vi?

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

"Eksplozija sušilice rublja uzrok je požara koji je 19. svibnja u 20.30 sati izbio u stanu na Bolničkoj cesti, priopćila je zagrebačka policija nakon što je provela očevid", pisali su domaći mediji prije koju godinu.

Iako bi mnogi pomislili da je riječ o izoliranom slučaju, čini se kako je upravo sušilica rublja jedan od onih kućanskih uređaja koji najčešće uzrokuju kućni požar. Pokazuje to nekoliko istraživanja.

Podaci Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda SAD-a procjenjuju da više od 15.000 požara u SAD-u svake godine uzrokuju sušilice, što rezultira imovinskom štetom u vrijednosti od približno 84 milijuna dolara! Krivac? Lako zapaljive dlačice koje se neprestano nakupljaju u filteru.

image
/SHUTTERSTOCK

Slično istraživanje provela je potrošačka udruga Which?, koja je prije par godina objavila podatak da se 12.000 požara u britanskim kućanstvima u posljednje tri godine dogodilo zbog loše postavljenih ili loše održavanih kućanskih aparata. Vatrogasci u Australiji su, pak, izdali upozorenje o opasnostima koje vrebaju zbog neočišćene sušilice rublja te ustvrdili da je to jedan od deset najčešćih razloga izbijanja požara u kućanstvu.

Stručnjaci stoga snažno apeliraju na čišćenje filtera, ventilatora i ostalih mjesta na kojima se skupljaju dlačice, mucice i vlakna nakon svakog korištenja sušilice rublja. Također, napominju kako bi se otvor sušilice trebao dubinski očistiti barem dva puta godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 10:21