BIJELI, GLATKI I SJAJNI

Ovaj sastojak sigurno imate doma, s njim možete ukloniti ogrebotine i mrlje s tanjura!

 /SHUTTERSTOCK

Tanjuri su među najčešće korištenim posuđem u kuhinji. Mogu biti različitih boja, ali mnogi se odlučuju za najjednostavnije, bijele, koje se mogu koristiti tijekom cijele godine, neovisno o prigodi. Međutim, tanjuri su podložni površinskim oštećenjima pa se s vremenom na njima pojavljuju crne linije i trajne mrlje, nastale uglavnom od vilica, noževa i žlica, a one su daleko vidljivije na bijelim tanjurima.

Na društvenim se mrežama šire razni tutorijali i savjeti koji podrazumijevaju korištenje kemijskih sredstava, no za uklanjanje površinskih ogrebotina i mrlja postoji nekoliko "lijekova" koje već imate doma. Jedan od najučinkovitijih je pasta za zube. Proizvod koji se inače koristi za pranje i izbjeljivanje zubi pokazuje se od velike pomoći kod posuđa. Dovoljno je imati pri ruci vlažnu, mekanu krpu na koju se istisne pasta za zube te se nanese direktno na željenu površinu, trljajući dok mrlje i vodikov peroksid: jednostavno stavite nekoliko kapi na upijajuću vatu i nježno istrljajte mrlje. Ipak, budite oprezni: kako ne biste uništili posuđe, preporuča se koristiti male količine vodikovog peroksida.

Može se koristiti i pasta nastala miješanjem vode i sode bikarbone: jednostavno dodajte malo vode u zdjelu ili staklenku, a zatim postupno dodajte sodu bikarbonu, sve dok ne dobijete pastu koja je blago abrazivna. Omjeri za pastu su 1 žlica vode i 2 žlice sode bikarbone. Dobivenu pastu nanesite na tanjur, a zatim kružnim pokretima dobro istrljajte vlažnom krpom. Kada mrlje konačno nestanu, posuđe se može oprati.

Treba znati da ovi "kućni lijekovi" neće pomoći u uklanjanju dubinskih ogrebotina i velikih oštećenja na tanjurima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 13:20