Pitanja o čišćenju

Ove odgovore znaju svi koji držite do sebe. Provjerite, nalaze se ovdje

 Unsplash
Tražili ste stotine uputa za čišćenje tijekom prošle godine; odgovaramo na vaša najčešće postavljana pitanja

Budući da mnogi od nas provode više vremena kod kuće, a pandemija je uzrokovala da vlasnici kuća preispitaju rutine čišćenja, pretraga za savjetima i trikovima za održavanje kućanstva nastavila je rasti. Međutim, određena pitanja o čišćenju postavljana su više od drugih, uključujući "kako očistiti pećnicu ," "kako očistiti srebro" i "kako očistiti roštilj." Preuzeto iz Google Trendova, ovo je 10 najučestalijih pitanja "kako čistiti" koja ste postavili Googleu tijekom prošle godine. Ovaj brzi i jednostavni vodič pružit će vam jednostavne upute o tome kako očistiti kućanske aparate, pribor i drugo, sve na jednom mjestu. Ne brinite se jer sva vaša pitanja o čišćenju o kojima najviše razmišljate nalaze se ovdje.

image
Unsplash

1. Kako očistiti pećnicu

Čišćenje pećnice u početku može izgledati zastrašujuće. To je jedan od onih kućanskih uređaja koje zaboravite čistiti ili namjerno zaboravite očistiti. Ali čišćenje pećnice ne mora biti teško. Umjesto da sami čistite svoju pećnicu, pokušajte postaviti temperaturu na 250 stupnjeva i postavite posudu s vodom. Nakon što se ohladi, dodajte deterdžent za pranje posuđa u tu istu vodu i istrljajte pećnicu spužvom kako biste uklonili nečistoće. Najbolji način da svoju pećnicu održite čistom je spriječiti nerede prije nego što se dogode.

2. Kako očistiti cipele

Cipele, osobito bijele, brzo se zaprljaju. Potrebni alati za čišćenje cipela ovisit će o tome jesu li u pitanju platnene, kožne ili mrežaste cipele. Za sve materijale trebat će vam četkica za zube, mekana krpa ili papirnati ručnik, magična spužva, a ako su u pitanju bijele cipele, olovka za izbjeljivanje. Sa svim materijalima za cipele, počnite korištenjem četkice za zube da uklonite svu prljavštinu i mrlje i magičnu spužvu za čišćenje gumenih potplata kako biste ih vratili u prvobitno stanje. Isperite cipele vodom i pustite da se potpuno osuše na zraku.

image
Unsplash

3. Kako očistiti posudu od lijevanog željeza

Posuda od lijevanog željeza uvijek dobro dođe u kuhinji, ali teže ju je pravilno očistiti od prosječne posude. To je zbog premaza, koji nastaje kada se ulje zapeče u završni sloj posude na visokoj temperaturi. Prilikom čišćenja posude od lijevanog željeza potrebno je poduzeti samo tri koraka. Najprije, dok je posuda još topla od kuhanja, stavite je u sudoper i isperite toplom vodom. Obrišite površinu neabrazivnom spužvom i ponovno isperite, a zatim osušite. Zatim papirnatim ručnikom nanesite tanki sloj ulja na unutrašnjost. Na kraju, ako postoje komadići hrane koji se neće odlijepiti, upotrijebite sol i mokru spužvu i nježno prebrišite. Ne zaboravite pohraniti svoju posudu od lijevanog željeza na suhom mjestu.

4. Kako očistiti tepih

Samo usisavanje vašeg tepiha nije dovoljno kada je u pitanju njegovo stvarno čišćenje. Iako usisavanje pomaže u uklanjanju prljavštine i krhotina s vlakana tepiha, dubinsko čišćenje svakih 12-18 mjeseci potrebno je kako bi vaš tepih izgledao kao nov. Ne zaboravite pogledati vodič proizvođača tepiha prije nego što pokušate koristiti stroj za čišćenje tepiha. Najprije temeljito usisajte tepih, drugo, na sve natopljene mrlje nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja i obrišite čistom krpom. Ako ništa od toga ne funkcionira, upotrijebite stroj za čišćenje tepiha tako što ćete ga iznajmiti ili ga odnesite u čistionicu.

image
Unsplash

5. Kako očistiti kožu

Kožni namještaj ima mnoge prednosti. Dugotrajan je, jednostavan za njegu i iznimno izdržljiv. Naš savjet broj jedan prije čišćenja kože je da prvo testirate u skrivenom području kako biste vidjeli sredstvo za čišćenje utječe na materijal. Za manje mrlje, odmah očistite područje čistom krpom ili spužvom i po potrebi upotrijebite mlaku vodu, a zatim pustite da se osuši na zraku. Za mrlje od masnoće obrišite višak i ostavite da se osuši; koža bi trebala apsorbirati ostatak. Ako je potrebno, pospite područje sodom bikarbonom ili kukuruznim škrobom i ostavite da se osuši preko noći, a zatim usisajte ujutro. Ako mrlja jednostavno neće nestati, posavjetujte se s profesionalnim stručnjakom za kožu kako biste spriječili daljnja oštećenja.

6. Kako očistiti perilicu posuđa

Održavanje perilice posuđa čistom ključno je za održavanje čistoće posuđa. Rutinsko čišćenje ovog uređaja je važno i trebalo bi ga činiti češće nego što mislite. Prvi korak je čišćenje vanjštine kako biste obrisali otiske prstiju i druge mrlje. Za unutarnju stranu vrata koristite četkicu za zube i vruću vodu s deterdžentom i istrljajte sve zakutke. Zatim papirnatim ručnicima uklonite sve ostatke i pokrenite pranje u perilici dok je prazna. Nakon toga uklonite sav pribor u perilici posuđa i temeljito ga očistite. Posljednji korak je čišćenje filtra u perilici posuđa koji se obično nalazi na stražnjoj strani uređaja. Isperite toplom vodom i obrišite sve ostatke koji bi mogli biti tamo. Nakon čišćenja, vratite ga u perilicu posuđa.

7. Kako očistiti kauč

Namještaj doživljava puno trošenja. Od djece do kućnih ljubimaca do slučajnog prolijevanja, održavanje vašeg kauča čistim može biti prilično kompliciran zadatak. Savjet broj jedan za održavanje čistog namještaja je da ga često usisavate. Korištenje četke za presvlake ili nastavka za usisavač čini čuda u održavanju čistoće vašeg kauča. Dječje maramice brzo su rješenje za sve vrste tkanina koje je potrebno odmah očistiti. Drugi način čišćenja kauča je spriječiti mrlje prije nego što se pojave. Pokušajte upotrijebiti zaštitnik za tkaninu otporan na mrlje. Budite nježni pri čišćenju i štedljivo koristite vodu.

8. Kako očistiti perilicu rublja

Kako bi vaša odjeća i ostalo rublje zadržali svježi miris, povremeno ćete morati čistiti perilicu. Ako vaša perilica ima funkciju samočišćenja, pogledajte vodič vašeg proizvođača o najboljem načinu pokretanja tog ciklusa. Ako ne, slijedite ovaj jednostavan proces u tri koraka. Prvo stavite perilicu na ciklus vrućeg pranja dok je prazna, ulijte dvije šalice bijelog octa u dozator za deterdžent. Zatim izribajte unutrašnjost i vanjsku stranu perilice s 1/4 šalice octa pomiješanog s litrom vode. Očistite stroj četkicom za zube i spužvom. Posljednji korak je ponovno stavljanje perilice na ciklus s vrućom vodom bez octa ili deterdženta.

image
Unsplash

9. Kako očistiti roštilj

Postoje različite tehnike za čišćenje raznih vrsta roštilja, uključujući onaj na drveni ugljen, plin i ravne ploče. Neki predmeti koje biste trebali imati pri ruci prilikom čišćenja bilo koje vrste roštilja su četka za roštilj, odmašćivač, ručni usisivač i sredstvo za poliranje čelika. Prilikom čišćenja roštilja ne zaboravite očistiti i pribor za roštilj.

10. Kako očistiti srebro

Kako bi vaši srebrni komadi izgledali elegantno i besprijekorno, preporučuje se rutinsko čišćenje. Vjerojatno već imate sve potrebne sastojke u svojim kuhinjskim ormarićima. Za prirodno čišćenje srebra trebat će vam aluminijska folija, posuda, kipuća voda, soda bikarbona, sol i mekana krpa. Posudu obložite aluminijskom folijom, pa dodajte vodu i zakuhajte. Dodajte 1/4 šalice sode bikarbone i dvije žličice soli u kipuću vodu. Gledajte kako se mjehurići počinju stvarati. Promiješajte otopinu, a zatim dodajte srebrninu u lonac na 5 minuta. Uklonite srebrninu i kada se ohladi, osušite mekom krpom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 10:36