DOBRO POSUĐE ZDRAVLJE ČUVA!

Ovih 8 stvari morate imati u kuhinjskom arsenalu

Jeste li znali da vrsta posuđa uvelike može odrediti način pripreme, pa i konačni okus jela? Neke su stvorene za dugo kuhanje, neke se mogu prati, a neke samo pobrisati. Naučite sve o posuđu koje koristite jednom zauvijek!

Hrana je naš život i lijek, i ljubav. Sva energija koju dobivamo kroz hranu izuzetno je važna za naše svakodnevno funkcioniranje. Hrana ima različite kvalitete i kaže se da je izuzetno važno od kuda nam je neka hrana došla i koja se emocija u njoj skriva. No, osim toga, iako se možda ne čini važnim, posuđe u kojem kuhamo također doprinosi našem zdravlju. Postoje različite vrste posuđa, od kojih neke mogu štetiti našem zdravlju, a u nastavku saznajte koje su razlike i kako odabrati kvalitetno posuđe.

Jeste li se ikada zapitali zašto kulinarski majstori ne žale novca za kvalitetno posuđe? Većina ljudi smatra da je, uz vrhunsku vještinu kuhanja i kvalitetne namirnice, posuđe sporedna stvar. No, chefovi jako dobro znaju da okus jela u velikoj mjeri ovisi i o posudi u kojoj je pripremljeno. Naime, lonci, tave i ostale vrste posuđa za kuhanje itekako mogu promijeniti okus jela, i zbog materijala od kojeg su izrađeni, i zbog načina kuhanja i vrsti jela za koju su namijenjeni jer drugačije provode toplinu. A da i ne govorimo o dilemama o štetnosti nekih materijala i njihovoj reaktivnosti s hranom ili o posuđu loše kvalitete koje ono što jedete može čak učiniti i opasnim za zdravlje. Bakar, aluminij, nehrđajući čelik ili gus? Pomoći ćemo vam da bolje procijenite što vam je potrebno da bi vaše kulinarske sposobnosti došle do punog izražaja te da budete sigurni da vaši specijaliteti neće biti "začinjeni" potencijalno štetnim tvarima.

Posuđe od inoxa ne ribajte žicom!

Osim što je najmanje reaktivan u odnosu na druge metale od kojih se izrađuje posuđe, prednosti inoxa su i to što ga je lako čistiti, što je vrlo otporan i dugotrajan te što je takvo posuđe cijenom prihvatljivije od, primjerice, posuđa od bakra ili gusa. No, s druge strane, nehrđajući čelik slabo provodi toplinu, stoga posuđe izrađeno od njega ima različite debljine dna koje je ispunjeno s nekoliko slojeva metala ili legura, poput aluminija ili bakra. Pri kupnji imajte na umu da je najbolji izbor posuđe od inoxa s debljim dnom ili ono izrađeno od tzv. kirurškog čelika. Posuđe od nehrđajućeg čelika može se prati u perilici za suđe, a ako je u njemu zagorjela hrana, samo ga istrljajte sodom bikarbonom i ostavite da stoji nekoliko sati. Nikada ga ne ribajte žicom za posuđe jer ako nastane ogrebotina, ispuštanje iona metala bit će intenzivnije. Inox je zapravo legura na bazi željeza koja sadrži i 18% kroma te 8-10% nikla pa kad se površina ošteti abrazivnim sredstvom, dolazi do ispuštanja čestica kroma i nikla.

* Savjet: kad dulje stoji u posuđu od inoxa, hrana počinje primati metalni okus, pa je stoga najbolje da je odmah nakon kuhanja premjestite u drugu posudu.

Ne žalite novac za dobro emajlirano posuđe

Emajl je ustvari staklo koje je tehnološkim postupkom "prilijepljeno" uz metal, a vrhunsko emajlirano posuđe ima zapravo samo jedan nedostatak - prilično visoku cijenu. Unatoč tome, nemojte žaliti dati novac za kvalitetno emajlirano posuđe jer će ono trajati godinama, i to bez ikakvih rizika za zdravlje. No, to ne vrijedi i za jeftino emajlirano posuđe koje u pravilu ima vrlo tanak sloj emajla koji brzo počinje pucati: kad emajl popuca, ulazi u hranu, a metal ispod tog emajliranog sloja reagira s hranom ispuštajući ione.

Aluminijski lonci za prženje i pečenje

Aluminij je odličan vodič topline, lagan i praktičan, pa je posuđe izrađeno od njega idealno za prženje i pečenje, dugo kuhanje i kratko pirjanje. Loša strana je to što ispušta u hranu aluminij koji je opasan za zdravlje, a ispuštanje metala je posebno intenzivno u dodiru s kiselim namirnicama, poput vina, rajčice ili limunova soka. Lijevani aluminij je nešto stabilniji od običnog tankog aluminijskog posuđa, no zbog tih štetnih svojstava danas se za izradu posuđa sve češće koristi nova varijanta tog materijala - tzv. anodizirani aluminij koji je nereaktivan i dugotrajniji je od običnog. No, ogrebete li ga ili oštetite, aluminij opet postaje reaktivan, pa stoga hranu u takvom posuđu nemojte miješati metalnim i oštrim priborom, a za čišćenje nemojte koristiti žicu.

* Savjet: nije preporučljivo pranje u perilici za posuđe, a najbolji način čišćenja je da aluminijsku posudu napunite vodom u koju ste dodali sok nekoliko limuna i kuhate još 15-20 minuta nakon što voda zakipi.

Oprez s neprianjajućim materijalima

Takvi materijali, poput teflona ili silikona, koriste se za oblaganje unutrašnjosti posuđa izrađenog od legura, a njihova je prednost to što sprečavaju da se hrana tijekom kuhanja lijepi za dno. Ako je takvo posuđe loše kvalitete, obično je sloj neprianjajućeg materijala pretanak i lako se odljepljuje, kida i miješa s hranom, što može biti opasno za zdravlje. Stoga je najsigurnije da za pripremu hrane u takvom posuđu uvijek koristite drveni pribor koji neće izgrebati i oštetiti oblogu od neprianjajućeg materijala. Pranje u perilici također nastojte izbjegavati. No, najbolje bi bilo da pri kupnji posuđa od legura presvučenog neprianjajućim materijalima prednost date provjerenim proizvođačima, a da posuđe sumnjiva porijekla i sumnjivo niskih cijena izbjegavate.

Staklo je odlična zamjena za plastiku!

Staklo ne ispušta kemikalije u hranu. Sigurnije su za korištenje u mikrovalnoj pećnici, a mnogi kažu da je i hrana ukusnija jer materijal ne utječe na okus, kao što je to slučaj s plastikom ili metalom.

Stakleno posuđe osobito se preporučuje kod pripreme jela koja sadržavaju jaja ili kisele namirnice poput rajčica ili limuna s kojima metal reagira, poput primjerice aluminijskog ili željeznog.

Porculanski tanjuri idealni za velika obiteljska druženja i svečanosti

Osim po funkciji i obliku, tanjuri se razlikuju i po materijalu od kojeg su izrađeni. Za nedjeljne objede i velike svečanosti najprimjereniji su tanjuri od porculana, posebno od takozvanog čvrstog porculana koji se odlikuje sjajnom čistoćom i bjelinom, visokom čvrstoćom i otpornošću na habanje, pa se može prati i u perilicama.

Ne žalite novac za dobre porculanske tanjure

Jedan od vječnih sinonima za luksuz i kvalitetu je posuđe izrađeno od porculana. Porculan je najfinija vrsta keramike dobivena pečenjem mješavine kaolina, kvarca i vapnenca na visokoj temperaturi (od 1250 do 1350 °C). Tako nastaje staklasta poluprozirna keramika koja je mnogo čvršća no što izgleda i ne prenosi električnu energiju, te može poslužiti i kao izolator. Porculan se dijeli prema temperaturi na kojoj se peče te stoga postoji meki ili Meissen porculan, tvrdi koji potječe iz istočne Azije i koštani porculan koji ima dodatak koštanog pepela. Stoga su za svakodnevnu upotrebu, ali i za svečanosti poput uskršnjeg ili božićnog doručka ili proslave rođendana, idealni tanjuri od porculana, a tvrtka Rosenthal je poznata po izradi kvalitetnih porculanskih servisa za jelo.

Čaše za vino koje svaki dom mora imati

Čudesni svijet vina gotovo nikada ne prestaje da nas iznenađuje, pa tako i njegovi najiskusniji poznavaoci uvijek pronalaze nove načine za uživanje u bogatstvu aroma i ukusa. Koji god da je povod u pitanju, sasvim je sigurno da ćete pronaći idealno vino koje će ga upotpuniti. Ipak, važno je da osim vrste vina, obratimo pažnju i na čaše u kojima ćemo ga poslužiti.

Crveno vino služi se u čašama koje karakterizira širi balon, zahvaljujući čemu se vinu omogućuje da “diše”. Kako se crveno vino služi na sobnoj temperaturi, širi balon će omogućiti da se ono brže ohladi nakon što je bilo u kontaktu s rukom.

Za razliku od čaša za crno vino, čaše za bijelo vino su uže jer bijela vina nemaju veliku potrebu za zrakom. U zavisnosti od vrste, bijelo vino se pije rashlađeno, a zahvaljujući smanjenoj površini čaše za bijelo vino se neće brzo zagrijati.

Čaše za pjenušava vina se odlikuju visokom nožicom i vitkim balonom koji se sužava pri vrhu, što omogućava duže zadržavanje mjehurića po kojima su karakteristična.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 22:42