Video

Ovo je najlakši način da očistite radijatore pune prašine: Trebaju vam samo sudoper i topla voda da zablistaju u punom sjaju!

 FOTODUETS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Radijatore treba redovito čistiti jer se u međuprostorima vrlo brzo nakuplja prašina. Ta prašina onda zagađuje zrak u prostoriji svaki put kad se radijatori zagriju. To, pak, stvara lošu unutarnju klimu, a može utjecati i na zdravlje. Također, rebra radijatora prekrivena slojem prašine ne griju maksimalno učinkovito.

Kako biste osigurali da radijator zaista dobro grije prostor, morate redovito čistiti grijač i radijator. Naime, već i mali sloj prašine može značajno smanjiti toplinsku snagu za čak 25 do 30 posto. Naravno, to se kasnije odražava na računu za grijanje.

No, prljavi radijator nije štetan samo za novčanik. Grijanje prljavog radijatora raspršuje prašinu po prostoriji dok se diže zajedno s toplim zrakom. Za osobe koje pate od alergija na kućnu prašinu to je izrazito nepovoljna klima. No, čak i kod osoba koje nisu alergične, prašina loše djeluje na sluznicu grla i nosa. A to je pogodno tlo za razvoj virusa prehlade i gripe... Stoga je vrlo važno redovno čistiti radijatore, piše Avaz.

Vanjski dio radijatora možete čistiti tijekom cijele godine. No, ako planirate temeljito čišćenje interijera, trebali biste to učiniti prije ili nakon sezone grijanja. Tijekom godine nakuplja se velika količina prašine, posebno u šupljem tijelu, tj. grijač postaje pravi sakupljač prašine. Općenito, dovoljno je jednom do dva puta godišnje temeljito očistiti sustav grijanja iznutra i izvana.

Ovaj TikTok video pokazat će vam jednostavan način čišćenja unutrašnjosti radijatora.

Pogledajte video!

@cleanwithabbi Omg so happy to finally get the radiator cover off look how dirty it was? #fyp #raditorclean #cleaningtiktok #cleaninghacks #cleanwithabbi ♬ original sound - switchdisco

Tzv. panelni radijatori obično su s gornje strane prekriveni rešetkom i to vrlo labavo. Ponekad ga morate odvrnuti sa stražnje ili bočne strane. Budući da je rešetka obično jako duga i ne stane u umivaonik, najbolje ju je čistiti pod tušem u kadi. Prljavština se obično može brzo ukloniti sapunom ili sredstvom za pranje posuđa i tankom krpom. Za posebno tvrdokornu prljavštinu možete koristiti i sredstva za čišćenje masnoće. Nečistoću u rešetkama najbolje je ukloniti četkom.

Ako ni to ne pomogne, prašinu s radijatora možete usisati usisavačem, a ako nemate parni čistač ili posebnu četku za radijator, rješenje pogledajte u videu. Dakle, "kroz" radijator prolijevate vodu koja će izbaciti prašinu i prljavštinu u posude koje postavite ispod radijatora. Nakon toga obrišite mokre dijelove krpom. Vrlo jednostavno, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 19:09