oprez!

Ovo je prva i najveća pogreška koju radite kada perete masno posuđe: ‘Tako nanosite ogromnu štetu cijevima i odvodu‘

 /SHUTTERSTOCK

Nakon što su tave, lonci i tanjuri dobro prepuni masnih mrlja prvo što radimo kada peremo posuđe je da pustimo toplu, vruću ili čak jako vruću vodu. Uglavnom ostavimo nekoliko minuta da odstoji, odnosno da voda pomogne u "omekšavanju" masnoće kako bi se lakše odvojila od dna posude, a zatim ih operemo, također vodom na višim temperaturama. I tako odmah griješimo!

Iako je toplija voda učinkovitija kod pranja posuđa od hladne, može nanijeti veliku štetu odvodima i cijevima, upozoravaju vodoinstalateri. Vjerojatno već znate da mast za kuhanje može začepiti odvode ili oštetiti cijevi i onečistiti ih.

Ono što mnogi zaboravljaju jest da kombinacija tople vode i sredstva za pranje posuđa stvara emulziju kada je u pitanju masnoća, koja će se pod visokom temperaturom rastopiti i lakše kliziti u odvod. Nakon što se voda ohladi, stvara se smjesa nalik gelu i začepljuje vodovodne cijevi. To dalje znači: začepljenje, rizik od poplava, neugodni mirisi zbog nakupljanja bakterija...

Ako koristite hladnu vodu, mast ostaje čvrsta tijekom pranja posuđa, pa nema opasnosti da će se kasnije zalijepiti u cijevima. Tako kruta masnoća odlazi u odvod, a ostatak se prepušta gravitaciji, pa je opasnost za vodovod manja.

Ovo su 3 važna savjeta za pranje posuđa:

1. Nikada ne izlijevajte mast izravno u odvod i pokušajte je što više ‘baciti‘ u smeće.

2. Posuđe obavezno obrišite papirnatim ručnikom ili novinama, a tek onda operite tave i lonce u sudoperu.

3. Umjesto da mast prolijete direktno u kantu za smeće, pa osjetite neugodan miris i riskirate da zamastite vreću za smeće, izlijte je u posudu, prenosi Glossy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:45