NARODNO VJEROVANJE

Ovo nipošto ne smijete napraviti s metlom. Inače riskirate hrpu kukaca u domu, ali i još pokoju lošu sreću...

 /SHUTTERSTOCK

Jeste li ovih dana primijetili veći broj kukaca u domu? Većina će to pripisati proljeću i buđenju prirode, no oni praznovjerni mogli bi to shvatiti kao loš znak. Naime, ako ste tri dana nakon Uskrsa metlom čistili svoj dom - dakle, sredinom prošlog tjedna - kuća će vam, prema praznovjeruju, biti puna kukaca!

To nije jedino praznovjerje vezano za metlu. Štoviše, portal Praznovjerje donosi poduži popis različitih radnji s metlom i njihovo navodno značenje. Primjerice, kuća se ne bi smjela mesti noću jer time možete uvrijediti duhove mrtvih koji vas mogu ureći. Ako nakon zalaska sunca metete kuhinju, mogli biste izgubiti prijatelja, ali ako to ne možete izbjeći, spalite smeće koje ste skupili jer će u protivnom to značiti da ste izmeli sav zarađni novac. Ako, pak, metete petkom kuća vam može izgorjeti, dok metenje ponedjeljkom općenito označava nesreću.

Isto tako, metlom se ne bi smjela izbaciti prašina kroz ulazna vrata jer ćete time, smatra se, izbaciti svoju sreću.

Ako nosite metlu, pazite da se ne vuče po podu i nikad ju nemojte naslanjati na krevet jer ćete probuditi zle duhove. Ako vam metla ispadne iz ruku dok stojite pred vratima očekujte goste. No, nakon što gosti odu, nemojte odmah mesti jer ćete navući nesreću na njih. Društvo možete očekivati i ako malo dijete uzme metlu i počne mesti.

image
/SHUTTERSTOCK

Padne li metla dok prolazite pokraj nje prizvat će nesreću, a neki izvori tvrde da je znak sreće ako metla padne pred vas. U takvim situacijama trebalo bi prekoračiti preko nje, ali unatraške - ili će vam u kuću ući nešto prljavo. Ako metlu odmah ne podignete možete na sebe navući nesreću. Ako, pak, metla padne preko vrata, to je znak da ćete se naći na nepoznatom terenu.

Samci navodno ne smiju prekoračiti preko metle koja je pala jer se nikada neće vjenčati, dok bi se supružnici, ako preskoče metlu, mogli teže razboljeti. Ako mladić uđe u kuću u kojoj se upravo mete, te će se godine oženiti.

Ako na podu vidite metlu, podignite ju - to donosi sreću. S druge strane, naganjanje nekoga s metlom u ruci, nošenje metla zabačene na rame i posuđivanje metle donosi nesreću.

Udarite li nekoga metlom, ta bi osoba mogla očekivati neku nevolju, pa čak i završiti u zatvoru. Da poništi to opako djelovanje, treba pljunuti na metlu i deset puta zakoračiti unatraške. Ako metete ispred nečijih nogu, to znači da će ta osoba biti siromašna, a ako metete ispred nečijeg stolca ili kreveta, donosite mu nesreću.

Nki tu nije kraj praznovjerju o metli: neki kažu da metla kojom metete uvijek mora biti četvrtasta i očuvana ili nećete imati sreće; loše je metlu nasloniti na zid drškom prema dolje jer to znači da ćete biti siromašni, ali ako je u tom položaju stavite u kut, to će vam donijeti sreću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:43