DOBRO JE ZNATI

Ovo su klasične greške koje radimo dok čistimo. Jedna stvar je posebno zabrinjavajuća jer utječe na zdravlje

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Ponekad je očito kada nešto neispravno čistite. No, u većini slučaja nije, sve dok se nešto ne dogodi. Poput štete, pa čak i bolesti. I ne samo to, loše navike čišćenja samo uzaludno troše vaše vrijeme, trud i novac. Kako bi vaša rutina čišćenja bila učinkovita, stručnjaci za čišćenje izdvajaju nekoliko stvari na koje morate pripaziti.

Previše sredstva za čišćenje

image
/SHUTTERSTOCK

Ne treba vam posebno sredstvo za čišćenje za svaku površinu. Preporuka stručnjaka je držati se osnovnih sredstava za čišćenje. Primjerice, imati jedno sredstvo za drvene površine, jedno za nehrđajući čelik i jedno višenamjensko sredstvo za čišćenje. Tako ćete uštedjeti, a proizvodi se neće gomilati na policama, neće ishlapiti, neće im isteći rok trajanja zbog rjeđeg korištenja...

Zanemarivanje dubinskog čišćenja

Da, površinsko čišćenje je važno, ali je i važno i ono dubinsko. Razmislite o planiranju rasporeda kada samo brzinski čistite površine, a kada ćete se fokusirati i na ona područja koja se često zanemaruju.

Prekomjerne količine deterdženta za pranje rublja

Razumijemo zašto mislite da bi veća količina deterdženta za rublje mogla dodatno očistiti omiljene odjevne komade, ali uvijek biste trebali slijediti smjernice proizvođača. U protivnom može doći do nakupljanja ostataka deterdženta po perilici, smanjujući njezin vijek trajanja, a može i oštetiti tkaninu, izazvati i iritaciju kože i, na kraju, negativno utjecati na okoliš.

Neredovito usisavanje

image
/SHUTTERSTOCK

Vaš tepih može izgledati čisto, ali uvijek je više prljavštine nego što se čini na prvi pogled. Kada usisavate, usisavate nevidljivu prljavštinu i alergene poput grinja i dlake kućnih ljubimaca. Koliko često ćete usisavati ovisi o tome koliko se često soba koristi, vidljivoj prljavštini, ali i vašem zdravlju - ako kišete, ako vam curi nos...

Miješanje proizvoda za čišćenje

Ovo je važno. Ako ste ikada osjetili vrtoglavicu, glavobolju ili nedostatak zraka tijekom čišćenja, vrlo je moguće da se trujete. Kemikalije poput izbjeljivača i octa nikad se ne smiju miješati zajedno ili s drugim proizvodima za čišćenje jer mogu stvoriti otrovne pare. Stoga pažljivo čitajte etikete i izbjegavajte kombiniranje proizvoda osim ako nije izričito preporučeno.

Prskanje sredstva izravno na površine

image
/SHUTTERSTOCK

Sredstva za čišćenje prvo biste trebali raspršiti na krpu ili spužvu, a ne izravno na površine. Ova praksa sprečava prekomjernu upotrebu tog sredstva za čišćenje i smanjuje udisanje para.

Prljav alat za čišćenje

Razmislite o tome: vaše spužve, krpe i četke izložene su najgroznijim stvarima u vašem domu svaki put kada se koriste. Ako ih ne perete i ne dezinficirate redovito, pretvaraju se u utočište bakterija.

Korištenje sredstava na krivim površinama

Potrebno je izbjegavati korištenje posebnih sredstava za čišćenje površina za koja nisu namijenjena. Primjerice, sastojci sredstva za čišćenje stakla neće dezinficirati drvene i metalne površine. Upravo suprotno, mogu ih oštetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 07:56