Stanovi ‘za jednu noć’

Povoljniji od hotela, udobniji od hostela

Kratkoročni najam novi val turističkog smještaja u Zagrebu

Koliko god Zagreb kao metropola oduševljava svojom dugom poviješću, brojnim kulturnim znamenitostima, a jednako tako i zabavnim sadržajima, naš glavni grad mnogim je turistima tek city break destinacija. Jer, premda Zagreb obara rekorde po broju posjećenosti, statistika kaže da se većina turista u gradu zadržava tek dan, dva.

U tom kratkom periodu cilj im je obići najvažnije povijesne i kulturne znamenitosti, pokoji restoran ili bar te pronaći povoljan, ali kvalitetan smješ-taj što bliže centru, da se osjećaju kao kod kuće, a opet da ih netko može uputiti i savjetovati kako mogu obogatiti boravak u Zagrebu.

Vrhunska usluga

Upravo to pružaju im iznajmljivači stanova i apartmana namijenjenih kratkoročnom najmu. Naime, u kontrastu s formaliziranom atmosferom hotela, kratkoročni najam karakterizira viša razina udobnosti te osjećaj boravka kao u vlastitom domu. No, sve se više otvaraju moderni, dizajnirani apartmani, čija je usluga na vrhunskoj razini, te suradnjom s klubovima, ugostiteljima i turističkim vodičima prelazi osnovnu ponudu.

A cijena im je povoljnija od hotelskog smještaja. Uz to, nudi im se privatnost u prostranim stanovima, često smještenima na odličnim lokacijama u središtu grada. Upravo to je glavni razlog stalnog rasta potražnje za takvom vrstom smještaja u Zagrebu.

– U zadnje dvije godine, otkad smo otvorili prvi apartman, ponuda apartmana u Zagrebu narasla je sa 300 na više od 800 – kaže Iva Zovko iz ZigZag Apartments&Rooms, koji je prerastao u jedan od najbolje ocijenjenih smještaja u metropoli.

Bitni su lokacija i dizajn

Danas, kao difuzni hotel ZigZag Apartments&Rooms s nedavno otvorenom centralnom lokacijom u Petrinjskoj, u ponudi ima nekoliko malih soba i srednjih apartmana, sve do luksuznih apartmana smještenih na različitim lokacijama u centru grada, a uskoro se otvara još jedan apartman na Trgu bana Jelačića.

Njihova centralna lokacija, gdje su dva apartmana i pet soba, ali i recepcija, što nije uobičajeno za apartmane namijenjene kratkoročnom najmu, ujedno je skladište za svu logistiku iz kojeg se koordinira ostalih pet luksuznih apartmana na drugim lokacijama. No, uz samu lokaciju, iznimno bitnu gostima, posebna pažnja posvećena je i dizajnu interijera.

– Naše smještajne jedinice kategorizirane su sa 4****. Takva kategorizacija, uz bazičnu opremu, treba pružiti i nešto više. To se odnosi na veličinu smještaja u odnosu na broj ležajeva, omogućavanje parkinga, visoku razinu tehničke opremljenosti i težnju što boljoj usluzi prema gostima, stoga naše apartmane opremamo higijenskim proizovodima i toplim napicima.

Tipičan sadržaj apartmana uključuje dvije spavaće sobe s potpuno opremljenim kupaonicama, boravak, blagovaonicu, potpuno opremljenu kuhinju i TV. Posebnu vrijednost daje im kompletna tehnička oprema – kaže Iva Zovko i dodaje da njihova osnovna filozofija odskače od modela vođenja standardnog apartmanskog smještaja.

Španjolci, Izraelci…

– Zagreb postaje sve interesantnija turistička destinacija koju posjećuje sve veći broj turista. Vođeni vlastitim iskustvom, s obzirom na to da i sami volimo putovati i koristiti apartmanske smješ-taje u metropolama svijeta, odlučili smo u Zagrebu ponuditi smještaj u strogom centru grada kako bi gosti grad doživjeli na najbolji način.

Povezujući se s restoranima i klubovima, pružamo dodanu vrijednost boravku gostiju – ističe i kaže da su najčešći gosti iz SAD-a, Velike Britanije, Australije, Njemačke… – Gosti se razlikuju iz mjeseca u mjesec, trenutno imamo puno posjeta Izraelaca, dok je krajem kolovoza bilo najviše Španjolaca. Izvan visoke sezone, koja je pri kraju, posjećuju nas poslovni ljudi iz regije.

Možemo reći da visoka sezona danas u Zagrebu traje od 1. svibnja do 1. listopada, međutim brojni ugostiteljski objekti nisu pratili povećanu potražnju pa je tako velik broj lokala tijekom srpnja i kolovoza bio zatvoren. Nedostatak je i, po mom mišljenju, što Turistička zajednica tek u lipnju kreće s aktivnijom promotivnom kampanjom – kaže.

A cijene dnevnog najma? Za dvokrevetne sobe kreću se od 69 eura, za srednje apartmane od 92 do 120, a luksuzne od 140 do 170 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:21