PREDOBRO!

Samo namočite predmete prekrivene hrđom u ovu tekućinu i gledajte kako se otapa

 /SHUTTERSTOCK
Ovo je odličan povod za čuvanje soka od kiselih krastavaca, zar ne?

Nakon što pojedete kisele krastavce, u staklenci ostaje tekućina koja se najčešće prolijeva. Okej, neki taj kiseli sok znaju i malo popiti jer im je finog okusa, a neki ga ciljano konzumiraju danima jer je pun vitamina i antioksidanata, a kaže se da pomaže pri dijeti, smanjuje grčeve u mišićima, štiti od dehidracije... Međutim, neki su otkrili neočekivane namjene soka od krastavaca u domu i vrtu pa ga koriste na razne načine, među ostalim i za uklanjanje hrđe s metala, koja nastaje kad metalni predmet dođe u dodir s vodom, što ga postupno nagriza.

image
/SHUTTERSTOCK

Vjerojato smo svi barem jednom posegnuli za ključevima, nožem, vrtnim škarama ili nekim starim komadom alata koji je u međuvremenu zahrđao. I što bi se najčešće dogodilo? Taj bi predmet završio u otpadu. Međutim, možete mu vratiti sjaj ovim provjerenim trikom. I drugi koji su ga probali ostali su iznenađeni. Naime, sok od kiselih krastavaca sadrži ocat, vodu i sol, a već od ranije znamo da je ocat učinkovit u klanjanju hrđe. Neki pritom u njega dodavaju sol (koja je već u soku od krastavaca), a neki dodavaju i sodu biokarbonu. U svakom slučaju, zamijeni li se ocat sokom od kiselih krastavaca, rezultat je obećavajući. Što je najbolje, poslužit ćete se ostacima koji su trebali završiti u odvodu.

image
/SHUTTERSTOCK

Dakle, najprije treba napuniti veću posudu s dovoljno soka od kiselih krastavaca te ostaviti namakati zahrđale metalne predmete minimalno 12 sati, a ponekad i nekoliko dana. Možete odmah dodati sodu bikarbonu ili pri kraju postupka. Koliko brzo hrđa popušta ovisi o predmetu i koliko je zahrđao. Vidjet ćete kako se boja tekućine mijenja. Na kraju, po potrebi, čeličnom vunom ili aluminijskom folijom uklonite preostale ostatke hrđe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 07:55